21. 11. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 11. 2005

Měl jsem sen...

Prezident nejen že neprohodil na adresu Evropské unie, této zpátečnické organizace, žádný výsměšný bonmot. Dokonce se ani při slovech Evropský parlament, Brusel a Evropská ústava nekřižoval a neodplivoval si na zem. Neříkal nic o tom, že EU je pouze velký Satan, který má za úkol zničit demokracii v jednotlivých evropských státech a z těch poté učinit své vazaly.

Poté začal být moderátor trochu drzý (znáte ty komerční televize) a zmiňoval se o jakémsi Klausově slibu, že v jistém roce budou občané brát každý měsíc 20 000 Kč. Klaus se kupodivu nesnažil se moderátora opravovat a předkládat jiné verze své předpovědi. Z jeho úst nebylo slyšet nic o tom, že za to vše může uměle vyvolaná ekonomická krize v roce 1997 (přísahám, že slovo Sarajevo skutečně nepadlo) a že poté se hospodářský růst prostě zastavil. Žádné výmluvy, prezident chlapsky přiznal, že mýlit se může každý a reformy přeci nejsou jen o tom, kolik kdo bude v daný rok brát peněz. Tímto logickým argumentem zavřel floutkovi moderátorovi alespoň na pár minut ústa.

Již dlouhou jsem nečetl žádný článek a neslyšel žádný projev od prezidenta Klause. Přiznám se, že mám rád jeho názory na témata, která se týkají EU, volebního systému, sociálního státu či ekonomického polistopadového vývoje v České republice. Tuto neděli jsem proto nezaváhal a místo ležení na kavalci a trávení oběda jsem začal pozorně sledoval jeho "one man show" v diskusním pořadu na Primě. Lehce jsem si zívl a v duchu pomyslel, že ten desátý knedlík jsem si přeci jen dávat neměl...

Hned z počátku mě zaujal profesionální a nevtíravý přístup moderátora, který svým profesionálním přístupem vůbec nedával znát, že zpovídá "tatíčka" prezidenta a nebál se pokládat mnohdy i otázky na "tělo" .

Debata byla plná jasných a pádných argumentů, smířlivých gest ze strany rozumného prezidenta a divák mohl mít opravdu pocit, že ten Václav Klaus přeci není jenom vrtošivý stařík, jak si ho dovolil nazvat "enfant terrible" ministr Rath. Přiznám se, že jsem k celé této debatě přistupoval z lehkou nedůvěrou, protože nepatřím mezi oddané příznivce páně prezidenta. Mé obavy se ale ukázaly jako liché (a zbytečně předpojaté).

Vstřícnost, ale zároveň rozhodnost hodná velkého státníka se projevila rovnou v první otázce, která měla za cíl rozproudit argumentační debatu v souvislosti s ne příliš ideálním vztahem k nynějšímu premiérovi. Prezident každým svým slovem ukazoval, že on opravdu žádné osobní antisympatie k premiéru Paroubkovi necítí. Nesnažil se předsedu ČSSD nijak shazovat a dělat se sebe jedinou morální autoritu. Naopak nechal divákovi prostor, aby si ten udělal na jejich složitý vztah názor sám. Přátelská kritika, která na jeho rivala směřovala, nebyla osobního rázu a soustředila se jen na neoddiskutovatelná fakta, proti nimž by ani sám Paroubek, kdyby byl ve stejné místnosti, nemohl vůbec nic namítat. Co by si člověk mohl přát více než takový věcný přístup bez emocí, tak netypický na domácí politické scéně? A to byl jen začátek. Takových to milých překvapení bylo v tomto vystoupení hlavy státu více než požehnaně.

Mírně jsem se obával až dojde na téma, u Klause vskutku životní, tedy EU. Prezident nejen že neprohodil na adresu této zpátečnické organizace žádný výsměšný bonmot. Dokonce se ani při slovech Evropský parlament, Brusel a Evropská ústava nekřižoval a neodplivoval si na zem. Neříkal nic o tom, že EU je pouze velký Satan, který má za úkol zničit demokracii v jednotlivých evropských státech a z těch poté učinit své vazaly. Byl ochoten přiznat, že ne ve všem měl pravdu a ona prý ta Evropská unie má i svá pozitiva!

Poté začal být moderátor trochu drzý (znáte ty komerční televize) a zmiňoval se o jakémsi Klausově slibu, že v jistém roce budou občané brát každý měsíc 20 000 Kč. Klaus se kupodivu nesnažil se moderátora opravovat a předkládat jiné verze své předpovědi. Z jeho úst nebylo slyšet nic o tom, že za to vše může uměle vyvolaná ekonomická krize v roce 1997 (přísahám, že slovo Sarajevo skutečně nepadlo) a že poté se hospodářský růst prostě zastavil. Žádné výmluvy, prezident chlapsky přiznal, že mýlit se může každý a reformy přeci nejsou jen o tom, kolik kdo bude v daný rok brát peněz. Tímto logickým argumentem zavřel floutkovi moderátorovi alespoň na pár minut ústa.

Ani na většinovém volebním systému netrval Klaus tak dětinsky umíněně, jako tomu bylo v minulosti. Byl ochoten naslouchat argumentům moderátora, který byl na tuto debatu skutečně výtečně připraven. Považte! Klaus dokonce tvrdil, že to vše je otázkou dalších diskusí a vůbec ho nenapadlo napadat Ústavní soud, který návrh ČSSD a hlavně ODS o zřízení většinového systému smetl ze stolu. Žádné nářky a kyselé obličeje. Prezident opravdu dospěl ve státníka! Překvapením jsem lapal po dechu.

Ještě jednou se však pokusil moderátor vyvézt Klause z klidu, ale opět se mu to nepovedlo. Vytáhl na něj totiž ten odpudivý pojem "sociální stát". Náš (teď už to mohu opravdu psát bez ironie) pan prezident to vše přešel s bohorovným úsměvem a ještě si zavtipkoval, že toto sousloví pro něj opravdu není sprosté slovo a že si ho dokáže (i mimo své nejhorší noční můry) představit jako jednu z variant fungování dnešních evropských demokracií. Jeho další věty, kterými dokonce vyzdvihoval pozitiva (!!!!) nemohu dost dobře tlumočit, protože mě přemáhá až dojetí, jakého otevřeného prezidenta v České republice máme. Nic pro něj není dogma. Je schopen přijmout a objektivně posoudit i ideje, které mu nejsou zrovna blízké. To dokáže přeci málokdo. Je to o to cennější, když uvážíme, že obzvláště u starších lidí je to někdy problém. Náš pan prezident je prostě moderní člověk 21. století.

I jeho názor, že přesto že nesouhlasí se zakazováním propagace komunismu, tak se nedivá na předkladatele této výzvy skrze prsty a neříká, že jsou falešní, sdílím na sto procent. To, že se s Klausem shodnu téměř na všem, to bych si byl nikdy nepomyslil. Jen ten závěr to trochu pokazil. Záludný moderátor přispěchal s aférou ohledně vyvěšení či nevyvěšení vlajky EU na Pražském hradě. Pan prezident bral iniciativu M. Kocába a B. Šípka s humorem a vůbec ho nenapadlo nějak vážně kárat tyto umělce a dávat tím najevo, jak moc si neváží lidí, kteří měli někdy něco společného s V. Havlem.

Když moderátor neuspěl se svými připravenými otázkami, vytasil se otázkami od diváků. Byly jen dvě, ale stála za to. První divák se ptal, jestli bude prezidentovat Klaus i ve druhém období. Odpověď na tento až příliš osobní dotaz byla však bleskurychlá a zněla ano. Ovšem druhá otázka, u té už jsem se opravdu divil, že mohla projít "bezpečnostním" sítem redakce TV Prima. Divačka, která se zjevně velice zajímá o složité politické a ekonomické otázky dneška, se ptala, jak bude prezident kupovat dárky a co by si nejvíce sám přál najít o štědrém večeru pod stromečkem. I na tyto sofistikované otázky prezident odpověděl s bravurou sobě vlastní. Neskromně tvrdil, že dárek, který by si přál, raději neprozradí. Jednou to prý udělal a pak jich od těch "senzačních českých lidiček" dostal desítky. Naštěstí tenkrát nešlo o prase domácí či krokodýla, ale o šálek na kafe...

Zrovna v tom nejlepším mi však sedla moucha na špičku nosu a já se probudil. Zhrozil jsem se. To vše byl snad jen sen? Já jsem zaspal celou debatu, a to jsem uvažoval, že bych se pokusil některé podnětné myšlenky a názory pana prezidenta přiblížit čtenářům Britských listů. Ale uznejte sami, že grafomanství se nějak ukojit musí, a tak jsem si alespoň dovolil vyprávět tu o svém nedělním popoledním snu. Vy, kdo jste diskusní pořad Partie nezaspali, můžete posoudit na kolik se realita od mého snu lišila. No a vy, kdo jste neměli to štěstí se v tu dobu na televizní obrazovku dívat, můžete dál snít se mnou...

                 
Obsah vydání       21. 11. 2005
21. 11. 2005 "Hyde Park" v České televizi Jiří  Jírovec
20. 11. 2005 Jimmy Carter: Amerika opouští demokratické hodnoty
21. 11. 2005 Ač v EU, cizí nechceme a svoje nedáme Bohumil  Kartous
21. 11. 2005 * Martin  Švanda
21. 11. 2005 Měl jsem sen... Josef  Provazník
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář
21. 11. 2005 V ČR chtějí samozvané "elity" pořád někomu něco zakazovat Josef  Provazník
21. 11. 2005 Irácký prezident: Budu vyjednávat s povstalci
21. 11. 2005 V USA se vede válka o vyšetření operace Able Danger Mojmír  Babáček
21. 11. 2005 Filosofický horor o kultuře Martin  Ondreját
21. 11. 2005 O šíleně děsně rychlých hvězdách Karel  Moudrý
21. 11. 2005 Španělsko mlčí o Francovi
21. 11. 2005 Davidovi Irvingovi hrozí dvacetileté vězení Richard  Seemann
21. 11. 2005 Proč stropy pojištění Josef  Vít
21. 11. 2005 Poplašná zpráva Václav  Dušek
21. 11. 2005 Právo na informace
21. 11. 2005 Bible proti zájmům církve Irena  Ryšánková
21. 11. 2005 Nejasná zpráva o transformaci chemického průmyslu... Ladislav  Žák
21. 11. 2005 Proč jste se, pane Žáku, nespojoval proti násilí za komunismu? Boris  Cvek
19. 11. 2005 WTO: přetrvávají rizika neúspěchu Ludmila  Štěrbová
19. 11. 2005 CIA provozuje síť mezinárodních výzvědných středisek
18. 11. 2005 Vědci objevují mechanismy stárnutí
20. 11. 2005 Homosexuálové do plynu? Linda  Sokačová, Ondřej  Slačálek
21. 11. 2005 UN HOMME AVEC UNE BIERE
21. 11. 2005 Český Silvestr v Los Angeles
21. 11. 2005 Provokace paní Merkelové
18. 11. 2005 Právní kontinuita s protiprávním režimem Přemysl  Janýr
18. 11. 2005 Je přece jen pochybné, zda použití bílého fosforu lze označit za chemický útok Karel  Dolejší
18. 11. 2005 Umíte mluvit? Umíte psát? A víte vůbec, co říkáte? Štěpán  Kotrba
22. 11. 2003 Adresy redakce
4. 11. 2005 Hospodaření OSBL za říjen 2005