27. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 10. 2005

Paroubek: Reuters lže

Absurdní z pohledu seriózní žurnalistiky se jeví chování reportéra agentury Reuters v České republice, Jana Lopatky.

Ten "editoval" rozhovor s premiérem Jiřím Paroubkem nejspíš ne na základě zaznamenaného, ale zřejmě na základě zapamatovaného. A pak má na novináře autoritativního média snad až příliš špatnou paměť. "Jde o uveřejněnou verzi rozhovoru, která obsahuje zcela vymyšlená tvrzení, které premiér nikdy neřekl", poznamenává k tomu tisková mluvčí vlády Lucie Orgoníková. A jelikož podobné výpadky žurnalistických záznamových zařízení předseda vlády předpokládal a jeho tiskové oddělení se s nimi v minulosti už setkalo, existuje od každého rozhovoru přesný záznam i přesný přepis. Dejme tedy slovo i premiérovi v autentické podobě - tak, jak je poskytl tiskový odbor Úřadu vlády...

Originální přepis rozhovoru premiéra ZDE

Redaktory Reuters "editovaný" rozhovor ZDE

Stanovisko premiéra Jiřího Paroubka

S politováním musím konstatovat, že agentura Reuters zcela zkreslila obsah rozhovoru, který jsme jí poskytl. V uveřejněné verzi tohoto interwiew jsou uvedena vyjádření, která jsem nikdy neřekl. Především jsem nikdy panu redaktorovi Reuters nesdělil, že sociální demokracie uvažuje po volbách o menšinové vládě s podporou komunistů a že by to bylo nejčistším řešením. Tato slova si pan redaktor sám vymyslel, jednoduše napsal to, co chtěl slyšet, ale já jsem to neřekl.

V rozhovoru jsem zcela jednoznačně na dotaz, o čem jste ochotni s komunisty diskutovat, zda o funkcích, uvedl následující - dle záznamu, který máme k dispozici a který můžeme poskytnout:

"Já si nemyslím, že pokud jde o parlamentní funkce, tak ty mají už dnes, tak proč by nemohli mít parlamentní funkce? Pokud jde o funkce v exekutivě, tak to myslím, že nepřipadá v úvahu, to je jasné. To koneckonců vyjádřil tento názor i pan předseda Filip, že je mu to jasné, při eventuálním vzniku levicové vlády. A já tu vládu chci formovat jako vládu levostředovou, tzn. jako vládu sociální demokracie + odborníků, kteří budou spíše napravo od sociální demokracie, v politickém středu, takže vládu levého středu. Takže, já si myslím, že tady nějaké obavy o demokratický charakter této země vůbec nepřipadají v úvahu. Umím si představit, že některé zákony budou prohlasovávány spolu s komunisty. Budou jiné zákony ekonomického charakteru, které naopak budou prohlasovávány s někým jiným."

Ve světle této skutečnosti je zcela mimo realitu hysterická reakce Občanské demokratické strany.

Rozhovor, poskytnutý předsedou vlády ČR Jiřím Paroubkem, agentuře Reuters v úterý 25. 10. 2005 - autentická verze

Jan Lopatka: Jenom na začátek, jaký je váš obecný pocit z toho, co jste zvládl za půl roku, co jste ve funkci. Nastalo hodně změn, a kdybyste měl jenom jednou nebo dvěma větami říct, jak jste spokojen.

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já si myslím, že jsem velmi spokojen s tím, co se povedlo. Vládou prošly desítky návrhů, novel zákonů a nových zákonů. Většina z nich už prošla prvním čtením, některé druhým čtením v Poslanecké sněmovně. Bylo by ideální, kdybych měl ještě alespoň o čtvrt roku více času, ale myslím, že naprostá většina, aspoň pokud jde o ty klíčové zákony, tak všechny se povede do konce volebního období schválit v legislativním procesu.

Jan Lopatka: Takže, co tedy ještě zbývá? Co považujete za ty klíčové věci, které se do voleb dají prosadit nebo byste chtěl? Zřejmě to bude zákoník práce.

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Zákoník práce, zákon o dani z příjmu fyzických osob, včetně daňových paušálů, ten se týká pozitivně 4,5 milionů lidí. Zákon o střetu zájmů, insolvenční zákon, zákon o PPP, zákon o veřejné zakázce, zákon o registrovaném partnerství, zákon o nájemném. Mě se na návštěvě, když jsem byl minulý týden u Jacquese Chiraka, tak se mě ptal, jak je možné, že provádím reformy a přitom jsem nejpopulárnějším politikem v zemi. Já jsem mu řekl, že o reformách nikdy nehovořím, a že je dělám. Takže, samozřejmě tyto zákony, pokud budou schváleny, tak ve svých důsledcích většina z nich zvýší konkurenceschopnost této země a myslím si, že v dobrém slova smyslu, navážu na dílo svých sociálně-demokratických předchůdců v čele vlády, díky nimž tato země zažívá první pololetí tohoto roku nárůst HDP o 5 %. Já si myslím, že se tento růst dá ještě zrychlit.

Jan Lopatka: Říkáte, že nemluvíte o reformách, ale děláte je. Takže, já si myslím, že trošku rétoriku na druhou stranu zažíváme v tom, jak se vymezujete vůči např. koaličním partnerům a politických konkurentům. My jsme byli v poslední době svědky poměrně značných sporů v koalici. Padala slova o tom, jestli koalice vůbec vydrží do voleb nebo ne. Jestli má cenu ji držet poté, co bude schválen rozpočet. Poté se situace jaksi uklidnila. Myslíte si, že otázka rozpadu koalice do voleb už teď není nebo teď se nezdá být aktuální?

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já jsem v určitém čase, tj. někdy začátkem září, si otestoval tu situaci, jaká je chuť do eventuálních parlamentních voleb, do eventuálních voleb do Poslanecké sněmovny, protože já nemám důvod se jich bát. Protože sociální demokracie je na trajektorii vzrůstu, a pokud by ty volby do Poslanecké sněmovny byly zhruba o tři měsíce dříve, jsem přesvědčen, že by se ten čas protnul zhruba s tou chřipkou, která pokud jde o podporu sociální demokracie, je na vzestupu. ODS provedla svůj pokus o to, jak vyvolat ty volby, naprosto neohrabaně. Prostě takovým způsobem, že si myslím, že o ně seriózně ani zájem neměli. A lidovci to odmítli. Tím se ta situace poněkud zklidnila, alespoň v rámci koalice, protože po těch děsivě neloajálních vystoupeních lidovců v rámci koalice je zřejmé, že oni mají zájem jenom v rámci koalice škodit, čekat na chyby sociální demokracie, ale nikoli koalici opustit. Já bych ještě tu situaci lépe přiblížil. Lidovci si udělali před časem určitý názor a vlastně od začátku ho ve funkci předsedy strany razí předseda Kalousek, že v příští vládě bude buď sociální demokracie, anebo tam budou lidovci, a nikoliv obě dvě strany spolu. Myslím si, že pan Kalousek, co se týče hlasů, může koneckonců přepočítat, ale je to jeho kalkul. Může to být chybný kalkul, ale stejně tak to může být kalkul, který může vyjít. A pan Kalousek, myslím, že s hrůzou musí teď sledovat rostoucí preference sociální demokracie, rostoucí preference osobní sociálně-demokratických politiků. Z pěti nejpopulárnějších osobností země jsou čtyři sociální demokraté. Jeho osoba je krajně neoblíbená, ze všech průzkumů, které jsme si udělali, vyplývá, že pokud s ním půjdeme do jakéhokoliv sporu, tak je to pro nás produktivní. My ty spory nevyhledáváme, protože samozřejmě nám jde o hodnocení vlády jako celku, ale nevyhýbám se jim jako mí předchůdci, kteří si mysleli, že když ty věci budou zakrývat, tak že je to dobře. Já si myslím, že zkrátka je možné se v jakémkoliv okamžiku do pana Kalouska pustit a přinese mi to politické body. On to možná ještě, chudák, neví.

Jan Lopatka: Dobře, ale má cenu tu koalici ještě do voleb rozbíjet? Říkáte, že by pro vás bylo výhodné, být ve sporu.

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já si nemyslím, že je to nutné rozbíjet. Tady je potřeba jenom vědět, za prvé, že lidovci prostě čekají na jakékoliv naše zaváhání, aby nám podrazili nohy, protože se domnívají, že z toho budou profitovat, a za druhé, si myslím, že oni chtějí dožít v té koalici a podle možností navázat po volbách koalici s někým jiným. To je všechno a myslím si, že ty vztahy se trochu vyjasnily a k tomu vedlo to vyhrocení sporu, který byl, myslím, v září. Nebo v říjnu to bylo? Já už ani nevím. Kdy byl ten poslední ústřední výbor? Ten byl na konci září.

Jan Lopatka: Dobře, ale myslíte, že tedy ta varianta těch předčasných voleb padla kvůli nezájmu ostatních politických stran?

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Ano.

Jan Lopatka: A varianta, že koalice nedokončí společně toto volební období, taky není příliš pravděpodobná?

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Podívejte, já nevidím do lidovců. Kdyby odešli z koalice po schválení rozpočtu, tak mě to nezarmoutí a kdyby odešli ještě před schválením rozpočtu, tak by to sice bylo smutné, ale snažili bychom se hledat politickou podporu někde jinde. Rozhodně to sociální demokracie nebude iniciovat.

Jan Lopatka: Dobře, to je podstatné, co jsem chtěl od vás slyšet. Co si myslíte, že bude hlavním tématem volební kampaně z vaší strany?

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Hlavním tématem volební kampaně určitě budou věci, které vyplynou ze sociologických průzkumů a z našeho dlouhodobého programu. Takže nechtějte ode mě teď říci, které to budou, protože to bych prozradil víc, než co bych chtěl říci. Určitě to budou věci, na které chtějí odpověď čeští občané, budou to relevantní otázky politického života země a ty odpovědi budeme hledat především v našem dlouhodobém programu, takže ten volební program bude aplikací toho dlouhodobého programu a budou tam určitě také prvky ze strategie hospodářského růstu tak, jak byla projednána a schválena zatím, řekněme, v tom prvním čtení, vládou. Ona půjde ještě jednou do vlády.

Jan Lopatka: ODS má jasnou prioritu ve své rovné dani a mají to jako hlavní ikonu svého volebního programu. Máte také jednu hlavní ikonu?

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Určitě budeme mít hlavní programové priority. Já bych řekl, že to budou tři, čtyři a já přeji ODS tu naivitu, aby dál se drželi daně, protože v těch všech průzkumech, které si necháváme dělat, tak ta daňová problematika není zrovna tou problematikou prioritní, podle názoru našich občanů.

Jan Lopatka: Můžete zmínit tři, čtyři oblasti, co by to mělo být?

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: To už bych vám odpovídal na to, kde chceme mít priority.

Jan Lopatka: Dobře, to nechcete. Vám se podařil zastavit ten propad preferencí sociální demokracie poté, co jste se stal premiérem. Zřejmě se pomalu i měnily cíle vaší strany do voleb. V těch průzkumech je jasně vidět, že se mění a díky nárůstu preferencí sociální demokracie celkový poměr sil mezi levicí a pravicí. Jaký je teď váš volební cíl? Je jasný cíl volby vyhrát nebo nedopadnout až...

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já myslím, že je potřeba zpřesnit to, co říkáte. Tady nedošlo k tomu, že jsem zastavil pokles preferencí. Já jsem ho obrátil, ty trendy preferencí. Jestli při mém nástupu sociální demokracie měla zhruba 10 % voličské podpory, dnes podle průzkumu, který jsme si nechali udělat americkou firmou PSB s využitím nějakého panelu jedné z našich agentur na více než 3000 voličích, 3000 občanech, abych byl přesný, tak ODS má podporu 33 % a sociální demokracie 28 %, takže ta podpora sociální demokracie je téměř trojnásobná proti tomu, kdy jsem stranu převzal, když jsem vládu převzal před šesti měsíci. Já pevně věřím tomu, a ta špinavost té kampaně ze strany ODS v těch posledních několika málo týdnech mě o tom ubezpečuje, že jsou si toho plně vědomi, že jsme schopni volby vyhrát.

Jan Lopatka: A myslíte si, že jste schopni vyhrát je dokonce s nějakým náskokem? Že ty trendy jsou takové, že porazíte ODS?

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já si myslím, že to bude těsné, ale už i teď má levice převahu nad pravicí. Koneckonců, to není nic nového, protože i v minulých volbách levicové strany měly převahu nad pravicovými.

Jan Lopatka: To samozřejmě vede potom k těm dalším otázkám. Vy jste se mnohokrát vyjadřoval k tomu, jaké jsou možnosti sestavování vlád. Ale pokud vy budete pověřen prezidentem, tedy neformálně, neústavně, jak je to u nás zvykem, že ta strana, která vyhraje volby, tak její lídr bývá pověřen vedením politických jednání o sestavení další vlády. Jakým směrem půjdete nejdřív? Bude to ta menšinová vláda, která bude hledat podporu všude možně, tzn. i u komunistů nebo zkusíte jít za panem Topolánkem a dojednat nějaký...

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já si myslím, že já jsem to napsal mnohokrát, já s těmi věcmi nedělám žádné tajnosti, že jsou v zásadě možné tři modely uspořádání. Pokračování koalice s lidovci, těžko si umím tu koalici představit ale s panem Kalouskem, to říkám otevřeně. Pan Kalousek si musí vypořádat některé ty své věci z minulosti, ty svoje pány Kašáky a zastřelené švagry, to je myslím ta samá osoba v mafiánských přestřelkách, své byty apod. Pan Kalousek pro mě prostě není důvěryhodnou postavou, to musí lidovci chápat. Druhá možnost je možnost velké koalice. Já jsem ji zdaleka nezavrhnul na rozdíl od pana Topolánka, ale je potřeba, aby ODS se jasně vyjádřila k myšlence sociálního státu a také aby projevila svou jasnou proevpropskou orientaci. Já bych chtěl říci, když jsem byl minulý týden u pana prezidenta Chiraka, což je představitel, jak známo, konzervativní gaullistické strany, tak pan Chirac má prakticky identické názory na sociální stát jako mám já. Shodli jsme se na tom, že představa pana Chiraka, pana Schrödera a moje představa na sociální stát, se v zásadě shoduje. Nevím, proč by se měla ODS vydávat nějakou cestou nějakých experimentů směrem k Singapuru nebo k Chile a proč nehledá inspiraci u zemí jako je Francie. Pokud bude hledat inspiraci u zemí jako je Francie, jako je Rakousko, kde, jak známo, také vládne konzervativní strana, tak můžeme spolu jednat o společné vládě. Já se ale obávám, že ODS potřebuje prohrát ještě třetí volby, aby toto pochopila. No a třetí možnost je menšinová vláda sociální demokracie. Já jsem už naznačil veřejnosti, jak si představuji její složení, tzn. většina sociálně-demokratických ministrů a dále ministři, kteří by byli odborníky, osobnostmi ve své oblasti. Těch si představuji tři, pět, šest, podle toho, jakým způsobem bude potřeba jednotlivé resorty obsadit. Já si představuji, že by to byla opravdová vláda talentů, že by to byli mimořádně talentovaní lidé, jak ze sociální demokracie, to nejlepší z nejlepšího, tak i z té veřejnosti, odborné a politické, která má k sociální demokracii blízko. Tato menšinová vláda by se mohla ucházet o podporu průřezově napříč celým politickým spektrem.

Jan Lopatka: Když odstoupil pan premiér Špidla, tak pan prezident Klaus si vyžádal 101 nekomunistických poslanců. Podpisy, které dokazovaly, že ta vláda se nebude opírat o komunisty, protože prezident nechtěl, aby vláda byla podporovaná komunistickou stranou. Myslíte si, že může dojít k nějakému takovému sporu mezi vámi a panem prezidentem v případě sestavování příští vlády?

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Podívejte, pan prezident Klaus se v poslední době chová jako Ludvík XV. a možná spíš jako Ludvík XIV. Myslím, že mu to ale Ústava této země nedovoluje. Ústava této země přikazuje prezidentovi republiky jasné místo, je to ústavní prezident. Pan prezident Edvard Beneš, k němu se traduje jedna věta, kterou řekl někdy v roce 1946: "Jsem ústavní prezident, mám názory jaké má vláda." Já nechci, aby pan prezident měl stejné názory jaké má vláda, ale měl by vycházet z priority vlády v parlamentním systému. My nejsme v prezidentském systému, ale jsme v parlamentním systému. Já bych chtěl také pana prezidenta republiky ubezpečit, že pokud budu mít vliv já na politiku sociální demokracie, tak pokud by hrozilo něco podobného jako jeho nová volba za prezidenta, tak sociálně demokratičtí poslanci budou hlasovat takovým způsobem, aby bylo zcela jasné, že nebyl zvolen jejich hlasy.

Jan Lopatka: Teď to říkáte proto, abyste vyloučil nějaký nástin dohody, že prezident by vám neházel klacky pod nohy ve formování vlády a vy byste mu za to slíbili podporu při nové volbě?

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Ne, ne. Já myslím, že podpora při volbě prezidenta republiky, pokud jde o Václava Klause, vůbec nepřipadá v úvahu. Pokud já budu mít vliv na politiku sociální demokracie, tak nebude dělat prohnilé kompromisy.

Jan Lopatka: Pokud budete chtít podporu pro menšinovou vládu, tak kompromisy určitě budete muset dělat.

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já jsem na to plně připraven a také k tomu disponován.

Jan Lopatka: Pokud by to měli být komunisté, kdo podpoří novou vládu hlasování o důvěře v tom prvním, tak zřejmě za to budou něco chtít. Co jste ochotni jim nabídnout? Zřejmě nebudete ustupovat ve věcech, které se týkají zahraniční politiky nebo základního směřování státu v Evropě, v NATO atd. Kde jsou ty hranice, o čem se vůbec s nimi dá mluvit a o čem se s nimi mluvit nebude?

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já si především myslím, že to je hlavně předčasná otázka v tuto chvíli.

Jan Lopatka: Tak je předčasná, ale je to, jak sám naznačujete, výzkum veřejného mínění, tak ta aritmetika parlamentní může tak dost dobře dopadnout.

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Je to dost pravděpodobné.

Jan Lopatka: Představa toho, že komunisté se jakýmkoliv způsobem budou podílet ne přímo na vládě, ale třeba na podpoře vlády, tak podle našich zkušeností, aspoň od našich čtenářů v zahraničí, se ježí lidem vlasy na hlavě. A proto by, myslím, stálo za to vysvětlit...

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Sociální demokracie udělá všechno pro to, aby zůstaly netknuté demokratické instituce tohoto státu, tak jako to dělala vždycky ve svých dějinách.

Jan Lopatka: Dobře, o čem jste ochotni s komunisty diskutovat? Funkcí, dejme tomu? Mohli by mít ...

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já si nemyslím, že pokud jde o parlamentní funkce, tak ty mají už dnes, tak proč by nemohli mít parlamentní funkce? Pokud jde o funkce v exekutivě, tak to myslím, že nepřipadá v úvahu, to je jasné. Koneckonců vyjádřil tento názor i pan předseda Filip, že je mu to jasné, při eventuálním vzniku levicové vlády. A já tu vládu chci formovat jako vládu levostředovou, tzn. jako vládu sociální demokracie + odborníků, kteří budou spíše napravo od sociální demokracie, v politickém středu, takže vládu levého středu. Takže, já si myslím, že tady nějaké obavy o demokratický charakter této země vůbec nepřipadají v úvahu. Umím si představit, že některé zákony budou prohlasovávány spolu s komunisty. Budou jiné zákony ekonomického charakteru, které naopak budou prohlasovávány s někým jiným.

Jan Lopatka: Rozhodně je to složité.

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já bych chtěl připomenout, že takto to fungovalo dlouhou dobu třeba ve Švédsku a myslím, že to tak i funguje.

Jan Lopatka: Vy budete potřebovat i pozitivní podporu, nejenom tedy po tom úvodním hlasování o důvěře, získat jenom obranu proti případnému svržení vlády, ale i pozitivní podporu pro mnoho věcí, pro rozpočty každý rok.

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Určitě, budeme ji hledat, tu podporu, průřezově.

Jan Lopatka: Dobře, a berete tedy tento scénář. Bude to první varianta, kterou budete vyjednávat po volbách? Menšinová vláda?

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já si myslím, že to rozdání, to která varianta bude první, tak to se ukáže až podle rozdání karet ve volbách.

Jan Lopatka: Pokud vyhrajete a levice bude mít většinu.

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já si myslím, že tady jsou možné všechny tři scénáře. Já nezavrhuji ani jeden z nich.

Jan Lopatka: To znamená, ani jeden. Vy jste se už jednou zmínil o tom, že si myslíte, že ta varianta té menšinové vlády je nejlepší.

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já si myslím, že je čistší nežli varianta velké koalice, protože politologicky čistší. Protože, vezměte si sousední Německo, tak je to východisko z nouze. Samozřejmě, protože obě dvě ty velké strany by byly rády, kdyby měly většinu, spíše se svými přirozenými koaličními partnery. Určitě také já trpím ostychem ve vztahu k této variantě, protože voliči sociální demokracie a voliči ODS, nejdou k volbám proto, aby volili koalici obou těchto stran, i když v těch průzkumech, které jsme si nechali udělat, tak pozoruhodně vysoké procento, nebo relativně vysokému procentu, voličů by to až zas tolik nevadilo, jak jsem zjistil. Ale rozhodně je to menší procento než to procento, které dává přednost nějakému levicovému uspořádání nebo uspořádání s lidovci. Takže to jsou věci, které já prostě respektuji.

Jan Lopatka: Dobře, takže je to nejčistší varianta, menšinová vláda.

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já netvrdím, že je nejčistší. Já si myslím, že je jedna ze tří, ale já jsem to srovnával s tou koalicí velkou, že velká koalice je řešení, vůči kterému mám ostych. Ale neříkám, že to je řešení, které zavrhuji, na rozdíl od pana Topolánka. Já si myslím, pokud by to bylo nezbytné pro tuto zemi, tak určitě bychom o těch věcech minimálně diskutovali.

Jan Lopatka: Kdyby sociální demokracie volby těsně prohrála, dejme tomu, a pan Topolánek by byl ten, kdo by vedl ta jednání k sestavení nové vlády, měl by, tak říkajíc, první šanci. Odmítli byste jeho návrh na společné vládnutí? S tím, abyste potom zkusili se ...

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Víte, já myslím, že záleží na konstalaci politických sil, která by se vytvořila.

Jan Lopatka: Takže pořád mluvíme o tom, že levice by měla většinu.

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Pokud by měla levice většinu, tak asi bychom byli buďto ve stejné situaci jako byl Gerhard Schröder v Německu, že bychom zvážili tuto možnost velké koalice, i když já si neumím představit, že bychom tam šli jako nějaký "juniorní" partner do té koalice. To by byla politická sebevražda, z dlouhodobého hlediska pro sociální demokracii. Spíš bychom mohli uvažovat o nějaké třeba jiné formě, ale museli bychom vážně zvažovat tu vládu menšinovou.

Jan Lopatka: Je pro vás druhé místo ve volbách jako neúspěch?

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já myslím, že v situaci, kdy jsem přebíral stranu s

 10 % hlasů, tak si myslím, že jakýkoliv výsledek ve volbách nad 20 % by byl před půl rokem chápán jako úspěch. Já samozřejmě chci vyhrát ve volbách.

Jan Lopatka: Cestujete tento týden na velký evropský mítink. Co očekáváte, jaké tam budou ty hlavní předměty?

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Především jsem zklamán, že se tam nebude hovořit o finanční perspektivě EU, jak britským představitelům, konkrétně Tony Blairovi, Gordonu Brownovi a Jacku Straweovi, jsem říkal tento náš požadavek před čtyřmi týdny na konferenci New Labour v Brightonu. Tak jsme se na něm shodli s Gerhardem Schröderem, když byl tady na návštěvě v Praze a shodli jsme se na tom, že by to bylo dobré, i s francouzským prezidentem, před týdnem. Takže z tohoto hlediska jsme zklamáni. Nicméně, určitě, aspoň kuloárně, tyto otázky, které mají pro nás prvořadý význam, budeme o nich hovořit a já v těch dvou dnech, které ještě zbývají, tak se se svými poradci budu připravovat na diskusi k problematice sociálního státu, především. To bude téma, které bude na pořadu. Myslím, že budou ještě některá další témata, boj s terorismem, a vůbec tedy pozice EU v globálním světě. To jsou určitě zajímavá témata, ale já bych raději viděl v tuto chvíli vyřešenou otázku rozpočtu.

Jan Lopatka: Když jsme u rozpočtu, já bych měl ještě několik otázek k fiskální politice státu. A to zvlášť ne momentálně, ale v tom dalším výhledu, pokud budete v příští vládě. Vláda má společný cíl s centrální bankou - přijetí eura v roce 2010. Já bych se rád zeptal, jak tento cíl chápete, jestli to chápete jako něco, co je vytesáno do kamene nebo něco, s čím se ještě dá hýbat, o čem ještě mohou být debaty. Vzhledem k tomu, že vy dáváte velký důraz na budování infrastruktury a modernizaci země, což vyžaduje jisté větší investiční náklady. Co je tou hlavní prioritou ve vašem pohledu?

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Pane redaktore, jste první novinář, který se ptá takto inteligentně, pokud jde o tu infrastrukturu, protože všichni se ptají na to, kdy už tedy zařídíme, aby ten rozpočet byl vyrovnaný. Samozřejmě, že je ta věc tak, jak o tom hovoříte, mimořádně důležitá, proto jsme aspoň ten jeden rok obětovali. Protože si myslíme, že by bylo možné vstoupit nikoli k 1. lednu 2009, ale 2010, právě proto, abychom měli ještě určitou volnost, pokud jde o ta kritéria toho konvergenčního programu. My ho chceme samozřejmě beze zbytku dodržet, ale určitě jste si všiml, že my jsme teď v situaci, že jsem jaksi v předstihu v plnění těch kritérií. Já bych byl rád, aby tady ta příští vláda měla určitou možnost, zejména pokud jde o budování infrastruktury, čerpat ty výdaje tak, jak bude potřeba. Tzn. v zásadě sražení těch výdajů je možné nikoli na úkor mandatorních výdajů, tedy v podstatě, běžné povahy, provozních výdajů státu, ale na úkor investičních výdajů. Myslím, že z tohoto hlediska to byla určitě správná otázka. A myslím si, že jsme vlastně získali, svým způsobem, rok, aniž bychom cokoli ztratili. Já, pokud budu v čele vlády, tak už bych nerad obnovoval tu debatu o tom, že bychom to měli posunovat ještě dále, protože určitým signálem také pro investory je, že se daří plnit ty sliby vlády, které udělala a já toto beru jako určitý slib. I když určitě by se našla spousta důvodů, aby koruna pokračovala ještě třeba o rok déle nebo o tři roky déle.

Jan Lopatka: Takže, pokud vy budete vést vládu, tak ten termín bude dodržen? Bude to priorita?

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Přesně tak, ano. Bude to jedna z priorit, od které bych už nerad ustupoval. Ale určitě to není dogma, ale ta priorita je dodržování konvergenčního programu. Fiskální kázeň. Víte, že ty fiskální věci se vyvíjejí až překvapivě pozitivně, stejně tak i pokud jde o inflační cíle.

Jan Lopatka: Dočetl jsem se ve vládním návrhu rozpočtu, že poměrně výrazně roste podíl daní na HDP, takže nedochází úplně ke snižování daňové zátěže, jak vláda říká. Ta fiskální situace se vyvíjí dobře i díky tomu, že máme mimořádně vysoký růst v letošním roce, a ty reformy jsou stále před námi, ať si vezmete jakoukoliv mezinárodní organizaci, já jsem vzal sebou jenom poslední vyjádření Evropské banky pro obnovu a rozvoj, stejně tak EU, Mezinárodní ..nesrozumitelné..světová banka, všichni říkají, že je nutné co nejdříve udělat, a dřív než přijmeme euro, reformy zdravotnictví, penzijního systému a sociálních dávek. Tzn. naopak těch mandatorních výdajů, aby příští vláda měla prostor...

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Podívejte, mandatorní výdaje nesníží žádná vláda. Pokud to udělá, tak spáchá politickou sebevraždu. To prostě nedokáže žádná vláda. Snížit mandatorní výdaje znamená sahat do sociálních dávek, do důchodů atd. Takže, to prostě je papírový tygr, s kterým mávají mezinárodní organizace. Pokud jde o penzijní reformu, tak přece ten náš systém není v krizi, my s ním vydržíme ještě 20 let, ale my jsme udělali všechno proto, aby došlo k dohodě parlamentních politických stran a my jsme jenom krůček od té dohody, na základě které bychom mohli připravit příslušné legislativní normy, a mohli bychom udělat ještě do voleb politické dohody a nechat projít ty věci parlamentem. Takže není pravda, že my jsme nevyvinuli žádné úsilí. Pokud jde o zdravotnictví, právě zařazení doktora Ratha, člověka, který je mimořádně razantní, s kterým si rozumím, pokud jde o provedení potřebných reforem, sleduji tento cíl - připravit reformu v oblasti zdravotnictví. Jen tak mimochodem, české zdravotnictví není v krizi, české zdravotnictví je na mezinárodní úrovni. S ohledem na objemy peněz, které do něj jdou, které jsou asi zhruba třikrát nižší nežli objemy peněz, které jdou do švýcarského zdravotnictví, tak díky lékařům a zdravotnickému personálu, je na mezinárodní úrovni. V některých oborech dokonce, na některých pracovištích na světové úrovni. Co je náš problém je krize, finanční krize jedné pojišťovny a tu krizi musíme vyřešit a my víme, jak ji máme vyřešit.

Jan Lopatka: Co se týká té dohody o penzích. Komunisté zatím odmítli ten návrh, který mluvil o tom mírném zvyšování věku odchodu do důchodu během dalších dvaceti let.

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Ale oni ho odmítli jenom v jednom parametru. A já si nemyslím, že to je věc tak úplně zásadní.

Jan Lopatka: Budete se snažit nadále o dohodu všech stran nebo využijete toho, že je konsensus mezi vládními stranami a ODS, což je dostatečná síla v parlamentu k tomu, aby jen tyto základní body byly převedeny do zákona?

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já si myslím, že by bylo dobré dojít ke kompromisu všech politických stran. Koneckonců, já to řeknu úplně otevřeně. Já nevím, proč by sociální demokracie měla ztrácet hlasy ve prospěch komunistů, protože tento návrh, tak jak je ze strany komunistů předložen, tak směřuje k tomu, aby získali určitou výhodu v předvolebním klání. Já si myslím, že ten jejich návrh nepředstavuje něco, o čem by se nedalo jednat. Já věřím, že bychom mohli dojít ke kompromisu, a že by to byl užitečný kompromis. Na důchodové reformě by se měly shodnout všechny politické síly v zemi.

Jan Lopatka: Dobře, to znamená, že hlavně z politických důvodů nechcete nechat komunisty stranou, protože oni na tom....

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Ta celá věc je politická, to není věc odborníků. My se snažíme o dohodu politických sil. My neřešíme akutní selhání toho systému, my řešíme jeho nastavení do budoucna. My jsme udělali spoustu práce jako politické strany a k tomu otevřela prostor umírněná politika sociální demokracie, že je to tak možné.

Jan Lopatka: Já se vrátím ještě k těm infrastrukturním investicím. To zatím vláda hradí převážně z fondu dopravy, který je financován příjmy z privatizace. Tam jsou ještě peníze na příští rok, ale příští rok žádné velké příjmy z privatizace očekávat nemůžeme. Na příští rok fond ještě peníze má z prodeje Telecomu, ale hned od roku 2007 budeme mít problém. Už to nepůjde tak jednoduše financovat mimo rozpočet. Odkud ty peníze přijdou?

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Tak musely by přijít z rozpočtu, ty peníze. Musel by stát také zvážit svoji další dluhovou službu. Jsou tady ohromné možnosti úvěrů od Evropské investiční banky, např., která poskytuje 30leté úvěry s velmi rozumnou úrokovou mírou, s několika lety odkladu. U takovýchto projektů dlouhodobé povahy, které budou sloužit příštím generacím, jako jsou dálnice, tak si myslím, že je to jeden ze zdrojů. Dalším zdrojem je zákon o partnerství veřejného a soukromého sektoru, který do těch veřejných projektů může napumpovat soukromé peníze a opět se může jednat o desítky miliard Kč a přivézt know-how.

Jan Lopatka: To je stálé zadlužování státu, úvěry od EIB například. My se musíme vejít do toho konvergenčního programu, který neustále zužuje ten ...

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: My jsem na 36 % a ten konvergenční program nám dává prostor na 60 %, a to se započítávají splátky, takže když to bude na 30 let, tak ty ohromné sumy, které si můžeme i vzít, případně ohromné sumy, abych to nepřeháněl, tak velké sumy, tak samozřejmě budou rozpočítávány na 30 let.

Jan Lopatka: Jasně, a ten celkový dluh naroste.

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Tak dobře. Buďto se budeme pohybovat někde v nějakých akademických debatách, v salónních debatách, v takových těch golfových klubech, o tom, jak je hezké mít vyrovnaný rozpočet. I to by se dalo dokázat, a nebudeme mít vybudovanou infrastrukturu, nepůjdou k nám další investoři, anebo budeme budovat infrastrukturu a budeme vytvářet tak silnou ekonomiku, abychom ty dluhy také mohli zaplatit. A já si myslím, že část těch věcí se dá řešit skutečně projekty na bázi partnerství veřejného a soukromého sektoru, tzn. že tyto projekty také budou generovat další zdroje, a ty se do veřejné zadluženosti nepočítávají.

Jan Lopatka: To znamená, že je rozumné, i když máme slušný hospodářský růst, půjčovat si peníze na stavbu infrastruktury? Když se vracím k té původní otázce, pokud máme letos...

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já si myslím, že ano, protože prostě my tu dopravní infrastrukturu nemáme vybudovanou na úrovni Rakouska, Německa, tzn. na úrovni zemí, ke kterým my se chceme přibližovat. My se nechceme přibližovat přeci zemím někde na Kavkazu, při vší úctě k nim.

Jan Lopatka: Dobře, už jenom poslední věc a ta se týká plánů, pokud jde o prodej těch státních podniků, které ještě nebyly privatizovány. ČEZ, Čepro, Česká správa letišť, ČSA. Myslíte, že to přijde na ...

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Tak podívejte, pokud jde o ČEZ, tak o tom musíme diskutovat, jestli tento rodinný klenot skutečně prodat. Pokud jde o Čepro, tak si to neumím vůbec představit,. Pokud jde o Českou správu letišť, tak si to umím představit, pokud jde o ČSA, tak si to umím představit, ale v okamžiku, který bude optimální, a ten okamžik myslím, že byl promeškán 11. zářím 2001. Takže od té doby, protože já už jsem se tím zabýval jako náměstek pražského primátora, tak se obávám, že od té doby už nebyla nikdy taková dobrá možnost dostat se k nějaké, opravdu rozumné ceně akcií. Ale můžu se mýlit, ale spíše s rostoucí cenou, potenciálně rostoucí cenou pohonných hmot, tento okamžik se nebude přibližovat. Pokud by došlo k opačnému trendu, nevylučoval bych, že některá z příštích vlád toto může zvážit, ale podle mého názoru to nebude záležitostí příštích několika let.

Jan Lopatka: Kromě Správy letišť nebo Letiště Praha, jak se to teď jmenuje, ČEZ je asi ta nejdůležitější, je to i samozřejmě největší firma, je to i největší firma v regionu, dokonce včetně Rakouska, podle těch ...nesrozumitelné..na trhu. Jak vážný, vy jste řekl, že lze o tom hovořit. Jak ...

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já myslím, že určitě ta diskuse bude probíhat, je to ale rodinné stříbro.

Jan Lopatka: Myslíte, že by bylo dobře, aby vláda si tam ponechala většinu a třeba prodala jenom malou část?

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Já v tuto chvíli na to nemám názor a není to na pořadu dne. Já řeším ty věci, které mají nějaký horizont do voleb a pak se uvidí. Soukromý názor na to mám, ale ten nehodlám sdělovat.

Jan Lopatka: Tak děkujeme za váš čas.

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: Mějte se hezky, bylo to dobré, zajímavé. Nashledanou.

Rozhovor v té podobě, jak ho vydal Reuters

Menšinová vláda ČSSD po volbách přichází v úvahu - Paroubek

Jan Lopatka

PRAHA, 25.října (Reuters) - Sociální demokraté by mohli po nadcházejících volbách vládnout v menšině, i kdyby to mělo znamenat spolupráci s komunistickou stranou, řekl v úterý premiér Jiří Paroubek.

Třiapadesátiletý Paroubek řekl v rozhovoru pro Reuters, že je přesvědčen o dalším volebním vítězství ČSSD, díky němuž by se levicová strana udržela u moci už třetí funkční období v řadě.

K tomu by měla pomoci i rostoucí Paroubkova popularita poté, co v dubnu usedl do premiérského křesla po odchodu Stanislava Grosse.

"Pevně věřím..., že jsme schopni volby vyhrát. "Myslím, že to bude těsné, ale už i teď má levice převahu nad pravicí."

Případné volební vítězství nebo jen těsná porážka od ODS by však sociální demokraty postavily před rozhodnutí, zda vzít na milost komunistickou stranu, která se prozatím plně nedistancovala od totalitní vlády před rokem 1989.

Bez podpory komunistů by se totiž menšinová vláda ČSSD nemusela obejít při hlasování o důvěře v Poslanecké sněmovně.

Podle Paroubka, který svým razantním stylem připomíná někdejšího sociálnědemokratického premiéra Miloše Zemana, by spolupráce s komunisty byla nejčistším řešením v případě, že obě levicové strany získají většinu v dolní komoře.

"Myslím, že (menšinová vláda) je čistší než varianta velké koalice, politologicky čistší, protože vezměte si sousední Německo, kde je to východisko z nouze," dodal Paroubek.

Razantní vyjádření, smělé střety s politickými oponenty a nezdolná aktivita vynesly Paroubkovi v médiích přezdívku "Buldozer", současně však pozvedly volební preference ČSSD z jarních hlubin.

Od Paroubkova nástupu vyskočila obliba sociální demokracie na 24,5 procenta ze zhruba 11 procent, a naděje levicových stran a pravice jsou tak v současnosti zhruba vyrovnané.

Paroubek odmítl sdělit, kam až by byl ochoten zajít při vyjednávání o podpoře komunistů. Zdůraznil však, že nehodlá připustit jakékoli omezení demokratických institucí.

Paroubek také dodal, že komunisté zřejmě nemohou počítat s křesly ve vládě.

"Pokud jde o funkce v exekutivě, tak to, myslím, nepřipadá v úvahu, to je jasné," řekl. "Já tu vládu chci formovat jako vládu levo-středovou, to znamená jako vládu sociální demokracie plus odborníků, kteří budou spíše napravo od sociální demokracie, v politickém středu."

Navzdory proreformní rétorice však vláda v poslední době zvýšila penze a mzdy ve státní správě, a oslyšela tak volání analytiků po odvážnějším snižování schodku veřejných financí v období robustního ekonomického růstu.

Jeho vláda se rovněž prozatím neodhodlala k reformě školství nebo zdravotnictví. Odmítla také návrh vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna na razantnější snížení daní, který šel nad rámec sociálních demokratů snížit daňové zatížení pouze lidem s nižšími a středními příjmy.

Jahn oznámil, že na konci roku odejde z politiky, a nepovede tak pražskou kandidátku ČSSD v parlamentních volbách. Zdroje obeznámené se situací uvedly, že nestraníka Jahna odradil právě příklon sociálních demokratů ke KSČM.

Paroubek nevyloučil ani možnost, že po volbách sestaví velkou koalici s Občanskými demokraty. Dodal však, že má k této variantě výhrady, především kvůli skeptickému postoji ODS k bližší evropské integraci.

Také nejsilnější opoziční strana se k úvahám o velké koalici vyjadřuje velmi rezervovaně.

Otevřená zůstává i možnost setrvání stávající koalice ČSSD se středovou KDU-ČSL, ta však není příliš pravděpodobná vzhledem k tomu, že předvolební preference nedávají oběma stranám naději na ovládnutí Sněmovny.

Paroubek navíc uvedl, že si těžko dokáže představit spolupráci s předsedou lidovců Miroslavem Kalouskem, se kterým se v posledních měsících opakovaně dostal do sporu.

Premiér dodal, že v současnosti nehodlá odvolat lidovce z vlády, jak jim hrozil minulý měsíc, ale jejich případný odchod by mu však příliš nevadil.

Přeložil: Jan Korselt; Editovala: Petra Vodstrčilová

Tuesday, 25 October 2005 17:25:58RTRS [nKOR555091]

16:59 25Oct2005 PAROUBEK ŘÍKÁ, ŽE SE HODLÁ DRŽET KONVERGENČNÍHO PROGRAMU A POKLÁDÁ PŘIJETÍ EURA V ROCE 2010 ZA PRIORITU

17:00 25Oct2005 PREMIÉR PAROUBEK ŘÍKÁ, ŽE ČESKO POTŘEBUJE INVESTICE DO INFRASTRUKTURY SPÍŠE NEŽ VYROVNANÉ ROZPOČTY

17:01 25Oct2005 PAROUBEK: JE NUTNÁ DEBATA, ZDA PRIVATIZOVAT ČEZ , JAKO MOŽNÝ VIDÍ PRODEJ LETIŠTĚ PRAHA

17:12 25Oct2005 ROZHOVOR-Paroubek říká, že chce dodržet cíl pro euro v 2010

Jan Lopatka

PRAHA, 25.října (Reuters) - Vstup České republiky do eurozóny v roce 2010 není dogma, ale vládní priorita, které je třeba se držet i přes potřebu masivních investic do dopravní infrastruktury, řekl v úterý český premiér Jiří Paroubek.

Paroubek řekl v rozhovoru pro Reuters, že Česko potřebuje půjčky na investice a nemůže snížit sociální dávky a další mandatorní výdaje, přitom ale bude schopno plnit konvergenční program zaměřený na snižování rozpočtových deficitů.

Česká republika zpřesnila cílový termín pro vstup do eurozóny na rok 2010 z předchozího horizontu let 2009 až 2010. Stejně jako další středoevropské země odsunula načasování kvůli rozpočtovým deficitům.

Paroubek uvedl, že tento malý posun dal vládě více prostoru pro naplňování konvergenčního programu a výdaje na infrastrukturu.

"Já, pokud budu v čele (příští) vlády, už bych nerad obnovoval tu debatu o tom, že bychom to měli posunovat ještě dále," řekl Paroubek k novému cíli.

"Protože určitým signálem pro investory je, že se daří plnit sliby, které vláda udělala. Já to beru jako určitý slib, i když určitě by se našla spousta důvodů pro to, aby koruna pokračovala ještě třeba o rok déle nebo o tři déle."

"Bude to jedna z priorit, od které už bych nerad ustupoval. Ale určitě to není dogma. Ta priorita je dodržování konvergenčního programu."

Pokud sociální demokracie vyhraje příští parlamentní volby nebo alespoň skončí na druhém místě s vysokými preferencemi, jednou z možností by pro ni bylo sestavit menšinovou vládu s podporou komunistů.

Paroubek řekl, že v takové středolevé vládě sociální demokracie by chtěl obsadit několik křesel nestraníky s postoji napravo od sociálních demokratů.

Dodal ale, že žádná vláda, ať už bude politická konstalace po volbách jakákoliv, pravděpodobně nesníží mandatorní rozpočtové výdaje.

"Podívejte, mandatorní výdaje nesníží žádná vláda. Pokud to udělá, tak spáchá politickou sebevraždu," řekl Paroubek.

DLUHŮM SE NEVYHÝBÁ

Česku se podařilo v loňském roce stačit schodek veřejných financí na 3 procenta hrubého domácího produktu (HDP) - úroveň požadovanou pro vstup do eurozóny.

Zřejmě i letos dosáhne lepšího výsledku než 4,7 procenta HDP stanovených v konvergenčním programu, který je harmonogramem pro plnění podmínek zavedení společné evropské měny.

Výsledkům pomohl silný hospodářský růst a ekonomové uvedli, že za takto příznivých podmínek by měla vláda snižovat rozpočtové deficity rychleji.

Paroubek ale řekl, že Češi musejí především modernizovat infrastrukturu, aby nezaostávala za okolními zeměmi a přilákala další zahraniční investice.

Na otázku, jak chce tyto projekty financovat, když privatizační příjmy brzy vyschnou, Paroubek uvedl, že desítky miliard korun země může získat od Evropské investiční banky a spoluprací veřejného a soukromého sektoru.

Paroubek řekl, že Česko má stále dostatek prostoru pro zvyšování dluhu k limitu na úrovni 60 procent HDP, stanovenému eurozónou. Český dluh dosahoval na konci loňského roku 36,8 procenta HDP.

"Buď se budeme pohybovat v nějakých akademických debatách, v salónních debatách v takových těch golfových klubech o tom, jak je hezké mít vyrovnaný rozpočet - i to by se dalo dokázat - ale nebudeme mít vybudovanou infrastrukturu a nepůjdou k nám další investoři," řekl Paroubek.

"Nebo budeme budovat infrastrukturu a budeme vytvářet tak silnou ekonomiku, abychom ty dluhy mohli také zaplatit."

Paroubek řekl, že si dovede představit privatizaci společnosti Letiště Praha. Naopak České aerolinie by měla vláda prodávat až v okamžiku, kdy budou na trhu optimální podmínky. Podle něj ale nenastanou ještě několik let.

Společnost Čepro, síť produktovodů a společnost spravující státní ropné rezervy, by se neměla podle Paroubka privatizovat vůbec a prodej státního podílu v elektrárenské společnosti ČEZ se musí ještě podrobně zvážit, dodal Paroubek.

"O tom musíme diskutovat, jestli tento rodinný klenot skutečně prodat," dodal s tím, že příslušná debata nastane až po volbách.

Přeložila: Petra Vodstrčilová; Editoval: Jan Korselt

Tuesday, 25 October 2005 16:59:58RTRS [nVOD554044]
                 
Obsah vydání       27. 10. 2005
28. 10. 2005 Jihočeský 28. říjen 2005 Miroslav Václav Steiner
29. 10. 2005 Státní svátek Petr  Jindra
28. 10. 2005 Cheneyho poradce rezignoval a bylo proti němu zahájeno trestní stíhání
29. 10. 2005 Ve svobodných poměrech začalo být velmi rychle zřejmé, že problém spolužití Čechů a Slováků federalizace nevyřešila Václav  Klaus
27. 10. 2005 Člověk, který chce zavraždit smrt
28. 10. 2005 Česká televize šíří neodůvodněně strach a xenofobii vůči muslimům
27. 10. 2005 Orloj z Kavčích Hor Michal  Vimmer
27. 10. 2005 Mediální vraždy: za agresivitu krásnější Oldřich  Průša
26. 10. 2005 Názorová pluralita v MF Dnes
26. 10. 2005 Paroubek: Reuters lže Štěpán  Kotrba
27. 10. 2005 Propaganda Jany Bobošíkové Jaroslav  Štemberk
27. 10. 2005 * * * Luboš  Majzlík
27. 10. 2005 Hrubeš a Mareš jsou naši souputníci Tomáš  Koloc
27. 10. 2005 Příběh Josefa K. aneb Grand Slam Alex  Koenigsmark
27. 10. 2005 Rath má pro funkci ministra zdravotnictví ty nejlepší předpoklady Petr  Wagner
27. 10. 2005 Pravice chce zrušit v Albertě školné v postsekundárním školství Jiří  Jírovec
27. 10. 2005 Microsoft se bude podílet na digitalizaci světových knihoven
27. 10. 2005 Jak odstranit image arogantního Američana
31. 10. 2005
27. 10. 2005 Nenechám se zastrašit Stanislavem Hoškem Ivan Odilo Štampach
26. 10. 2005 Pozor na inzeráty v Annonci a na Čechy či Slováky, kteří nabízejí práci v Británii!
27. 10. 2005
26. 10. 2005 Mediář, Mladá fronta Dnes a krácení anketní odpovědi Štěpán  Kotrba
4. 11. 2005
26. 10. 2005 Haider se vytrácí z rakouské politické scény Richard  Seemann
26. 10. 2005 Je ukazatel "průměrná míra neefektivity", použitý ve výzkumu Transparency International, transparentní? Karel  Dolejší
26. 10. 2005 Křehká rovnováha Oskar  Krejčí
26. 10. 2005 Středoasijská šachovnice Oskar  Krejčí
25. 10. 2005 New York Times: Jak se major Zeman stal agentem CIA
24. 10. 2005 Štvanice Štěpán  Kotrba
24. 10. 2005 Na rektora kandidovaly dvě osoby, které se měly právo samy volit! Jiří  David
22. 11. 2003 Adresy redakce
8. 10. 2005 Hospodaření OSBL za září 2005