13. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 9. 2005

DOKUMENT

Paroubek Topolánkovi: podejte trestní oznámení tak jako my !

Ve Vašich snahách o lacinou politizaci Vás podpořit nemohu

Jiří Paroubek
otevřený dopis premiéra předsedovi ODS Mirku Topolánkovi ohledně prodeje státního podílu v Unipetrolu

Polská strana, tj. policie, prokuratura, soudy, vláda, ani parlament, se nedožádala k tomuto datu jakékoli konkrétní spolupráce s českou stranou, ani materiálů, ani zadržení či výslechu osob. Na polské straně neexistuje žádné pravomocné rozhodnutí ba ani žádná podaná žaloba na konkrétní osoby. Parlamentní komise dosud neformulovala závěry, pokračuje jen ve výslechu svědků. Doslovné zápisy z polské parlamentní komise jsou veřejně k dispozici na internetu Sejmu, není je tedy třeba oficiálně vyžadovat. Pokud jsem informován, není v těchto zápisech zatím vůbec nic, co by bylo použitelné českými orgány. Na předposledním zasedání komise vyslýchala maršálka polského sejmu pana Cimoszewicze a na posledním jeho asistentku. Není mi jasné, oč v této situaci máme my polskou stranu žádat. O internetovou adresu polského sejmu pro paní místopředsedkyni PSP ČR Miroslavu Němcovou, která se oficiálně domáhá spolupráce s dosluhujícím polským parlamentem?

plný text dopisu ZDE

12. 9. 2005

Vážený pan
Mirek Topolánek
předseda ODS
Jánský Vršek 13
118 00 Praha 1

Vážený pane předsedo,

obdržel jsem s jistým zpožděním oproti mediálnímu zveřejnění Váš dopis týkající se okolností prodeje státní podílu v podniku Unipetrol. Samozřejmě mne velice těší, že touto veřejnou formou projevujete svůj politicky nezištný zájem o tuto věc. Dovolte mi proto, abych Vám k tomu podal základní informace.

Předem upozorňuji na skutečnost, že v této kauze nemám žádné osobní zájmy. V době, kdy se rozhodovalo o prodeji Unipetrolu jsem nebyl předsedou vlády a dokonce jsem nebyl ani jejím členem. Předsedou vlády, která rozhodovala o prodeji Unipetrolu, nebyl ostatně ani Stanislav Gross, ale byl jím ještě Vladimír Špidla.

Jakkoli je jistě obtížné pro opozici přijmout deklaraci dobré vůle vlády, v zájmu vlády samotné je naopak poskytnout všechny informace, které je možno uvolnit. Pro vládu je naopak naprosto nevýhodná současná situace plná nejasných narážek a výzev opozice, abychom řekli nějaké "nevíme co."

Proto jsem se také spojil s polským protějškem, abych mohl na české straně formou trestního oznámení iniciovat standardní vyšetřování. Žádné podněty takového typu jsem však z polské strany dosud neobdržel. Polská strana, tj. policie, prokuratura, soudy, vláda, ani parlament, se nedožádala k tomuto datu jakékoli konkrétní spolupráce s českou stranou, ani materiálů, ani zadržení či výslechu osob. Na polské straně neexistuje žádné pravomocné rozhodnutí ba ani žádná podaná žaloba na konkrétní osoby. Parlamentní komise dosud neformulovala závěry, pokračuje jen ve výslechu svědků. Doslovné zápisy z polské parlamentní komise jsou veřejně k dispozici na internetu Sejmu, není je tedy třeba oficiálně vyžadovat. Pokud jsem informován, není v těchto zápisech zatím vůbec nic, co by bylo použitelné českými orgány. Na předposledním zasedání komise vyslýchala maršálka polského sejmu pana Cimoszewicze a na posledním jeho asistentku. Není mi jasné, oč v této situaci máme my polskou stranu žádat. O internetovou adresu polského sejmu pro paní místopředsedkyni PSP ČR Miroslavu Němcovou, která se oficiálně domáhá spolupráce s dosluhujícím polským parlamentem?

Na serveru našeho Ministerstva financí jsou uvedeny široké informace k procesu privatizace Unipetrolu včetně stanoviska Evropské komise, které proces považuje za standardní a plně transparentní. Jsme připraveni zveřejnit i další dokumenty, dá-li k tomu protistrana souhlas.

Ve svém dopise zmiňujete, že polská prokuratura rozhodla, že musí vyslechnout české ministry. Takové rozhodnutí ale žádnému českému ministrovi nebylo sděleno, ani nebyly ve věci požádány příslušné české orgány o součinnost. Jediné, co se podařilo dohledat, je tiskové vyjádření představitele krakovské prokuratury, který připouští, že by čeští ministři mohli mít informace, na které se bude vhodné otázat. To je ale odlišná informace ve srovnání s tou, kterou jste poskytl veřejnosti.

Dovoluji si Vás také upozornit, že jen při pouhém náznaku nestandardního jednání můj úřad podal trestní oznámení ve věci jednání některých osob s panem Spyrou. To určitě dává orgánům činným v trestním řízení příležitost konat. Zdůrazňuji, že veškeré kriminální delikty musí být vyšetřovány orgány, které jsou k tomu určeny a oprávněny. Amatérismus v této věci není přípustný.

Máte-li proto jakékoli konkrétní podezření a důkazy týkající se kauzy Unipetrol, doporučuji Vám obrátit se s trestním oznámením přímo na policii, stejně jako to nekompromisně učinil můj úřad. Budete-li i nadále bez důkazů populisticky mluvit o tajemných podezřeních a svolávat k tomu různé více nebo spíše méně kompetentní komise, bude to jen bezdůvodné házení bláta na Vaše politické protivníky. Pokud máte nějaké důkazy a hodláte je poskytnout kompetentním orgánům, máte mou plnou podporu a kdykoli se na mne můžete přímo obrátit se žádostí o součinnost. Ve Vašich snahách o lacinou politizaci věci a úsilí o získání mediálních bodů Vás však podpořit nemohu.

S upřímnými pozdravy Váš

Jiří Paroubek
předseda vlády ČR

                 
Obsah vydání       13. 9. 2005
13. 9. 2005 Poslanci chtějí zrušit ochranu krajinného rázu Vladimír  Burda
13. 9. 2005 Skutečně už hrozí konec ropné éry?
13. 9. 2005 Jak se zachránit před vydíráním Jan  Rovenský
13. 9. 2005 Chtít se popálit Bohumil  Kartous
13. 9. 2005 Problémy samce Alfa: Za všechno může Klimša Irena  Ryšánková
13. 9. 2005 Paroubek Topolánkovi: podejte trestní oznámení tak jako my ! Jiří  Paroubek
13. 9. 2005 Nad komentářem... Alex  Koenigsmark
13. 9. 2005 Transpoziční deficit českého jazyka v Evropské unii
13. 9. 2005 Synagogy by se vypalovat neměly Josef  Provazník
31. 10. 2005
13. 9. 2005 Anička Dajdou napsala šílenou knihu a co s tím mají společného přejetí psi... Ladislav  Kahoun
13. 9. 2005 Jak je to se vztahy mezi náboženstvími Jiří  Drašnar
13. 9. 2005 Chaos je blízko a musíme s ním počítat Michal  Spáčil
13. 9. 2005 Villepin: příští francouzský prezident? Simone  Radačičová
27. 9. 2005
13. 9. 2005 Ještě jednou o termojaderné fúzi Michal  Mašín
13. 9. 2005 Co Klaus neřekl Jiří  Staněk
13. 9. 2005 Michael  Marčák
12. 9. 2005 Člověk zahnaný do úzkých -- otřesný příklad sociálního darwinismu Sylvie  Vařeková
12. 9. 2005 Otazníky kolem 11. září
12. 9. 2005 Český sen, cenzura v televizi a mediální manipulace Jan  Čulík
12. 9. 2005 11. září 2001 - jeden velký otazník Petr  Schnur
12. 9. 2005 Michael  Marčák
12. 9. 2005 Vít Klusák: Čulík je neseriozní novinář
12. 9. 2005 Ropný zlom: proč nezasáhne Stvořitel Jindřich  Kalous
12. 9. 2005 Bude mít hurikán Katrina vážné hospodářské následky?
12. 9. 2005 Homolkové, Buldozeři a léčba Harleyem Karel  Dolejší
12. 9. 2005 O buddhistickém mindráku Filip  Sklenář
12. 9. 2005 EuroTek aneb od teknohudby k technokracii? Petr  Schnur
11. 9. 2005 Praha jako evropské hlavní město opilců a prostituce?
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce