6. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 9. 2004

Jak se nestát Amerikou

aneb jak Česko šlape po právech uprchlíků i vlastní budoucnosti

Lubor Kysučan

"Smluvní státy poskytnou uprchlíkům co nejpříznivější zacházení, a v žádném případě ne méně příznivé, než jaké je poskytováno obecně cizincům za stejných okolností, pokud jde o jiné než základní školní vzdělání, a zejména pokud jde o přístup ke studiu, uznávání cizích školních vysvědčení, diplomů a titulů, promíjení školného a poplatků a udělování stipendií.

Úmluva o právním postavení uprchlíků, čl. 22, odst.2

Nesporný ekonomický a vědecko-technologický úspěch zemí, jako jsou USA, Kanada, Austrálie a Nový Zéland, spočívá především v ochotě a pružnosti, s níž jejich otevřené společnosti byly a do značné míry i dodnes jsou schopny prostřednictvím promyšlené migrační politiky přilákat otevřené hlavy a talentované lidi z celého světa a poskytnout jim šance k uplatnění a rozvíjení jejich nadání. Jistě i díky tomu se tyto země po léta nalézají v každoročních přehledech kvality života publikovaných OSN na nejvyšších příčkách celosvětového žebříčku. Podobně nadějeplné perspektivy by teoreticky mohla mít i Česká republika, v níž se usazuje stále více cizinců, mezi nimi i úspěšní žadatelé o azyl. Bohužel, podobně jako v mnoha jiných případech, této šance (nabízející se jí bez jakéhokoliv úsilí málem na stříbrném podnose) nejen že nevyužívá, ale přímo programově se jí vzdává.

O tom, jak nedůstojně se u nás zachází se žadateli o azyl, toho bylo napsáno již mnoho, podívejme se však jednou i na problémy těch nemnoha šťastných, kteří azyl již získali. Ani oni nemají na růžích ustláno. Ačkoliv Úmluva o právním postavení uprchlíků zavazuje signatářské země (mezi nimi rovněž ČR) k vytváření co nejpříznivějších podmínek pro vzdělávání a profesní uplatnění uprchlíků, domácí byrokracie a spleť leckdy nedomyšlených, ne-li přímo si protiřečících zákonů některým z nich právo na vzdělání upírá. V současné době se to týká skupiny deseti až patnácti azylantů, kteří studují na českých vysokých školách. Jejich problém spočívá v tom, že je jim již více než 26 let a nemají tudíž nárok na sociální výhody a dávky náležející českým i cizím studentům vysokých škol. Donedávna tuto mezeru suplovala podpora od OSF a UNHCR. Ovšem OSF své aktivity v ČR postupně omezuje, a tak již letos jsou tito studenti odkázáni pouze na podporu UNHCR. Když zaplatí pojištění a poplatky za koleje, zbude jim na celoroční živobytí (stravu, dopravu, oblečení, knihy, studijní materiály a veškeré další nezbytné výdaje) rovných 6000 Kč (!!!). Za takovou částku by v Praze nevyžil ani ten nejdrsnější alternativec či asketický hlasatel dobrovolné skromnosti. A navíc ani onu podporu od UNHCR nemají vzhledem k tíživé finanční situaci a naléhavým aktivitám agentury v zahraničí jistou, takže je docela možné, že se na začátku nadcházejícího školního roku ocitnou bez koruny, a tudíž bez jakékoliv možnosti studovat. Sehnat práci je pro mladého azylanta v Praze či blízkém okolí téměř nemožné, např. některé agentury zprostředkovávající práci studentům odmítají cizince šmahem. Názorná ukázka diskriminace v praxi - vždyť azylanti podle našich zákonů mají naprosto stejné právo na zaměstnání a rovný přístup k němu jako občané ČR.

O tom všem si povídám s mladým afghánským studentem ČVUT. Zná pět jazyků (včetně plynné češtiny) a jeho životní příběh, jímž se nápadně odlišuje od svých českých vrstevníků, by vydal na román. Po strastech občanské války v Afghánistánu, několikaletém životě v uprchlických táborech v Íránu a obtížné cestě na Západ se mu před několika lety podařilo získat azyl v ČR. Navzdory všemu, co zažil, si uchoval imponující kuráž a chuť do života. Studium ho velmi baví, věnuje mu veškerý čas a úsilí, ale krom toho si spolu můžeme popovídat o českých dějinách stejně jako o kterémkoliv z problémů mezinárodní politiky. S jeho rozhledem, vzděláním, zkušeností a důstojnou noblesou - další rys, jímž se výrazně odlišuje od většiny českých vrstevníků - si ho velmi dobře dovedu představit jako úspěšného diplomata.

Paradoxně dnes tento vysoce inteligentní a sympatický člověk neví, zda-li bude mít od září za co studovat, kupovat učebnice a žít v Praze. Jeho jedinou smůlou je jeho věk, 28 let, tudíž již nezapadá do škatulek českých zákonů a sociálního systému. Pokud se jemu a jeho kolegům nepodaří získat potřebné finance, nezbude jim nic jiného než vrátit se do pobytového střediska pro azylanty a žít ze sociální podpory. V takovém případě ovšem nemůže podle našich zákonů studovat. Několikrát se pokoušel tento bludný kruh rozetnout jednáním s nejrůznějšími úředníky včetně ministrů, všude ho ovšem, jak je v kraji zvykem, odbyli, leckdy s nehoráznými komentáři k tomu. "Opravdu to nechápu. Vždyť když bych dostudoval školu, mohl bych být pro Českou republiku svým věděním přínosem. Je snad pro stát lepší, abych ležel na gauči, koukal na televizi a žil ze sociálních dávek," říká mi. Obávám se, že státu je to, podobně jako mnoho jiných podstatných věcí, zcela jedno. Přitom v daném případě jde spíše o dobrou vůli než o finance.

Na minimální celoroční živobytí doposud každý z těchto studentů dostával celkem 55 000 Kč. I když si tuto částku vynásobíme deseti, patnácti, v labyrintu a bezedných propadlištích našeho rozpočtu s jeho bezprizornými a ztracenými miliardami je to pakatel. Navíc pakatel, jenž se naší zemi může mnohonásobně zúročit v podobě talentovaných mladých odborníků, kteří ji mohou obohatit nejen intelektuálně, ale i kulturně, odborníků, jaké si v naší neutěšené demografické situaci za pár let budeme nuceni draze platit z ciziny tak, jak to již dnes dělají např. naši němečtí sousedé.

Zdá se, že nikdo ze zodpovědných politiků si s tím ovšem hlavu neláme. Proč taky? Na rozdíl od řady i mnohem chudších zemí, v Čechách vzdělanost a vědění rozhodně nepatří k rodinnému stříbru. "Mám pocit, že v Čechách se lidé více oceňují podle toho, co mají, než podle toho, co vědí. Peníze tu znamenají více než vědění," dodává hořce afghánský student. Neveselá vizitka země, jejíž představitelé se stále častěji zaklínají frázemi o potřebě budování vzdělanostní společnosti. Na závěr dodejme, že všichni jeho kamarádi, jimž se poštěstilo dostat se dále na západ, bez problémů studují. Jejich znalosti a rozvíjené talenty tak nepochybně prospějí jak zemím, které je přijaly, tak možná jejich domovské zemi. To, že kultivace talentů a transfer vědění je pro zhroucené státy typu Afghánistánu, které se pomalu vzpamatovávají z dvaceti dlouhých let rozvratu a destrukce, tou nejlepší formou rozvojové pomoci, snad netřeba připomínat.

Absence solidarity s potřebnými, tím spíše pocházejí-li ze vzdálených krajů mimo Českou kotlinu, jaksi již patří k domácímu folklóru a mentalitě raného postkomunistického neokapitalismu. Avšak absence pragmatické starosti o budoucnost - to opravdu již zavání přímo reálným socialismem. Jak jinak nazvat chování státu, který pracovitým a nadaným lidem přibouchne dveře před nosem? Co však čekat od politiků, jejichž vlastní cesta za vzděláním a pochybným způsobem získané tituly ten reálný socialismus v mnohém připomínají?

Lubor Kysučan působí jako koordinátor pro uprchlíky v Amnesty International ČR

                 
Obsah vydání       6. 9. 2004
6. 9. 2004 Lze ve válce proti terorismu zvítězit pouze silou?
6. 9. 2004 Rusko ostře odmítlo prohlášení EU o Beslanu
5. 9. 2004 Město začalo pohřbívat své děti
4. 9. 2004 V Beslanu zahynulo 323 osob, z toho 156 dětí
4. 9. 2004 Beslan nám nic neříkal - teď je synonymem zla
4. 9. 2004 Děti, které přežily, budou trpět celá desetiletí
4. 9. 2004 Masakr přivedl k pochybnostem o Bohu i arcibiskupa anglikánské církve
6. 9. 2004 Pomoc pro lidi v Beslanu
4. 9. 2004 Guardian: Špatně provedená operace zřejmě "musela skončit katastrofou"
3. 9. 2004 Vysoký počet obětí únosu v ruské škole
3. 9. 2004 Guardian: "Putinova politika tvrdé ruky selhala"
5. 9. 2004 Michael  Marčák
5. 9. 2004 Libido dominandi Zdeněk  Bárta
3. 9. 2004 Hoffmann jde z vězení domů
6. 9. 2004 Karel Hoffmann a prezidentské milosti Zdeněk  Jemelík
3. 9. 2004 Jsem rád, že spravedlnost zůstala slepá Ivan  Veselý
3. 9. 2004 Huntington varuje: Blíží se konec americké civilizace! Josef  Brož
5. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. - 29. srpna 2004
6. 9. 2004 Obhajoba stopu Hynek  Hanke
6. 9. 2004 Spojené státy vyvíjejí přenosnou jadernou elektrárnu "pro rozvojové země"
6. 9. 2004 Jak se nestát Amerikou Lubor  Kysučan
6. 9. 2004 Kde nejsou viníci, nejsou ani nevinní Přemysl  Janýr
6. 9. 2004 Nechraňme mrtvé na úkor živých
6. 9. 2004 Itále: S teroristy se nevyjednává? Michal  Jurza
5. 9. 2004 Izraelské bombardéry míří na Brno Zdeněk  Moravčík
6. 9. 2004 Problémy transplantací Josef  Vít
3. 9. 2004 Britové oslavují Kunderu Jan  Čulík
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2004 Jak se nestát Amerikou Lubor  Kysučan
6. 9. 2004 Lze ve válce proti terorismu zvítězit pouze silou?   
6. 9. 2004 Karel Hoffmann a prezidentské milosti Zdeněk  Jemelík
6. 9. 2004 Obhajoba stopu Hynek  Hanke
4. 9. 2004 Děti, které přežily, budou trpět celá desetiletí   
4. 9. 2004 Beslan nám nic neříkal - teď je synonymem zla   
3. 9. 2004 Noc se stmívá vždy jen jednou, den se dní jen vždycky jeden... Irena  Zítková
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
3. 9. 2004 Byla válka v Kosovu také založena na podvodných tvrzeních?   
3. 9. 2004 Al Jazeera chce zahájit televizní vysílání v angličtině   
3. 9. 2004 Huntington varuje: Blíží se konec americké civilizace! Josef  Brož
2. 9. 2004 O většině národa, která mlčí ke všemu Bohumil  Kartous
2. 9. 2004 Úplněk Jaroslav  Hutka
2. 9. 2004 Irák, USA a Al Jazeera   
2. 9. 2004 Americké bezpečnostní orgány "zjišťují totožnost autorů neortodoxních názorů"