Obcházení zákona při ustanovování obhájců ex offo

12. 4. 2011 / Aleš Uhlíř

Skandál kolem VV vyvolal na českém rybníku pravou bouři. Poukazuje se na diletantismus a zkorumpovanost českých politiků, případu se dostalo ohodnocení jako největší politický skandál od roku 1989 atp. Nesdílím ten údiv nad tím, jak je něco takového možné a v proběhlých událostech vidím potvrzení oněch chmurných výroků mafiánského bosse, jak jsem je citoval ve svém dřívějším příspěvku z 31. 3. 2011 "Je korupce nezbytným 'mazadlem demokracie'?

Nevím, jak by se stávající politický systém, který vede k prosazení vždy určitého typu lidí, mohl změnit k lepšímu. Je mi odporné poslouchat tlachání ještě nedávné fanynky Víta Bárty, která si od něj jen tak nechala dávat peníze a nyní se cítí zklamána a podvedena a musí honem s pravdou ven. Prostě ať se člověk na politické scéně rozhlédne kamkoli, všude najde podobné typy.

ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

Spojené národy kritizovaly USA kvůli Bradleymu Manningovi

12. 4. 2011

Životnost politika nebo úředníka bojujícího proti korupci je 4 měsíce

12. 4. 2011

Tisková zpráva primátora města Liberce Jana Korytáře ze dne 11. 4. 2011

Primátor města Liberce Jan Korytář se dnes v Praze setkal s ředitelem Transparency International ČR Davidem Ondráčkou a bývalým ředitelem Státního fondu životního prostředí Liborem Michálkem. Primátora doprovázel jeho náměstek pro ekonomiku Jaromír Baxa. Primátor s kolegy konzultoval své kroky v souvislosti s výběrovými řízeními města v objemu půl miliardy korun, které před několika dny zastavil a podal podnět k prošetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Svatá dobroto!

12. 4. 2011 / Luděk Prokop

Asi je zbytečné chodit s dřívím do lesa a přidávat svou trošku do mlýna ohledně skandálů kolem Bárty a VV. Pravda, související řada otázek zůstane nevyjasněna. Zázračné prozření poslance Škárky a poslankyně Kočí. Nemalé částky vydávané panem Bártou jak korupčně, tak zhola pro nic a zhola za nic. Jediné srozumitelné vysvětlení, finanční výpomoci nejbližším spolupracovníkům, musíme odmítnout. V našich poměrech, v naší současné společnosti a při naší morálce, si nebudeme přeci hrát na potrhlé blázny či kamarády.

Kouzlo zalepených obálek

12. 4. 2011 / Jiří Šejnoha

"Vítek je velmi štědrý člověk. Vím, že to může znít velmi zvláštně, že dá někomu půjčku, aniž by byla sepsána nějaká smlouva, ale Vítek se nikdy neohlížel na formality. Možná se někdy chová lehkomyslně. Dodnes si pamatuji na to, že když jsme měli jet na dovolenou a měli jsme vybranou hotovost v eurech - a byla to poměrně vysoká hotovost - tak ji Vítek ztratil někde na Václaváku. Takže doufám, že někdo měl z této obálky radost." (Kateřina Klasnová o Vítku Bártovi)

Zdroj: IDnes ZDE

Vítek Bárta a jeho nešťastné obálky. Obálka s eurobankovkami, ztracená kdesi na Václaváku. Obálky s hotovostí pro Škárku, pro Kočí a třeba i pro jiné poslance VV, kteří se dnes stydí tyto "možná nevratné půjčky" přiznat a zůstávají loajální k Vítku Bártovi, neboť je má tím pádem v hrsti. V této souvislosti se mi zjevil asi 12 let starý příběh, který jaksi naznačoval cosi o korupci v našem podnikatelském prostředí.

Pravý pohled

12. 4. 2011

tisková zpráva

Vážení kolegové,

dovolte, abych Vám představil ODSmagazin.cz. Našim cílem je pomáhat ODS vítězit ve volbách a nezničit se navzájem vnitrostranickým bojem. Přinášíme Vám proto speciál k vleklé vládní krizi. Nikdo z nás nečekal, že se pohodlná 118ka sesype necelý rok po svém vzniku. Je to smutné. Nabízíme vám ke čtení: ZDE ZDE ZDE

S přáním klidu k podnikání a běžnému životu

Michal Hájek - Olomouc

■ ■ ■

12. 4. 2011 / Filip Špecián


Nastoupil na paprsek
a letěl zkontrolovat stav helia.
Když se vracel uviděl ten děsnej bordel.
Uklízečka nikde.

S omrzlým obličejem.
Ani kbelík tu nemají.
Trefa paprskem - za dvě stě let postaví
kosmickou sběrnu kovů.

Pak přistál:
"co chcete za satelitní materiál?"
"Dvě kila mandarinek s peckama."
"tak to by šlo."

Hoří, má panenko, hoří!

11. 4. 2011 / Jiří Baťa

Nemohu nereagovat na tu spoustu požárů, které se musí dnes a denně hasit. Jsou však dva základní druhy požárů, řekl bych, klasické (technické) a atypické (politické). Zatím co ty časté klasické požáry, se škodami řádově v desítkách milionů korun, musí hasit hasiči, za účasti policie a nezřídka i záchranné zdravotní služby, ty atypické požáry jsou sice jen čas od času, řekněme v periodách co dva tři roky, ale ty už výše jmenovaní bojovníci s ohněm nehasí.

Právo vlastníka je víc než právo vlastníků?

12. 4. 2011 / Miloslav Štěrba

Diskutující o stavu naší společnosti pravidelně naříkají, že nám chybí mimo jiné vymahatelnost práva. Což nepopírám, jen bych upřesnil, že je drobný rozdíl, jestli si právo nevšímá seniora a učiní z něho bezdomovce, nebo se jedná o právo potomka, který se domáhá majetku za miliardy.

Britská policie v rozkladu?

11. 4. 2011 / Alan Cedrik

V českých médiích je britská policie často dávána za vzor policii české. Policie Spojeného království je spojována s hodnotami jako fair-play, otevřenost a zodpovědnost. Britská policie má dozajista své plusy a mínusy, ale události posledních dnů, týdnů a měsíců naznačují, že image této instituce se pomalu, ale jistě hroutí.

Krupka a zánik občanství, aneb Inzerát na zemi, ve které nechci žít

11. 4. 2011 / Karel Dolejší

Houstone, máme problém. V zemi, kde prezident krade a zneužívá veřejné funkce k šíření čistě soukromých pseudovědeckých názorů; v zemi, kdy mohou zastupitelé řídit opilí a ještě se rozčilovat, když to někdo zveřejní; v této zemi policie chrání neonacisty - kdežto účastníky protestního náboženského shromáždění rozhání najížděním koňmi, policejní pyrotechnikou, a posílá je "do prdele".

Augiáš, mesiáš, galimatyáš

10. 4. 2011 / Karel Dolejší

Občanská nespokojenost se stavem politiky na českých tocích dosáhla aférou Víta Bárty a následnou koaliční krizí dalšího rekordu. Poločas rozpadu Věcí veřejných se ukázal být kratší, než si nejen jejich členové, ale i mnozí vnější pozorovatelé mysleli. Než voliči přenesou roli mesiáše z veverky na dalšího spásného politického živočicha na jedno použití, nabízím několik postřehů k zamyšlení.

1) Hněv i touha po změně jsou vzhledem k panujícímu marasmu naprosto pochopitelné; nicméně tvrzení, že "horší už to být nemůže", je samozřejmě pouhou iluzí. Není to tak dávno, co podobné výroky zaznívaly v souvislosti s Topolánkovou vládou - a dnes by mnozí souhlasili s tím, že současnost je v leckterém ohledu ještě tristnější. A co hůř, není rozhodně žádný problém klesnout ještě mnohem, mnohem níže.

Vondra podá demisi

11. 4. 2011 / Boris Cvek

Ministr obrany Alexandr Vondra oznámil, že dnes podá demisi. Důvodem může být jak reakce na samotný případ Promopro (proč ale tak pozdě?), tak pokus vyhovět Věcem veřejným a udržet trojkoaliční vládu. Podle zdroje Práva bude Vondra prý požadovat pád ministra financí Kalouska.

Sexuální obtěžování žen je na českých vysokých školách časté

11. 4. 2011

tisková zpráva

Praha 11.4. 2011 - Národní kontaktní centrum -- ženy a věda Sociologického ústavu Akademie věd ČR, v.v.i., vydalo publikaci Sexuální obtěžování ve vysokoškolském prostředí: analýza, souvislosti, řešení. Publikace představuje problematiku sexuálního obtěžování ve vysokoškolském prostředí v mezinárodním a českém kontextu a přináší výsledky původního výzkumu zaměřeného na výskyt sexuálního obtěžování studujících vyučujícími, který byl provedený na jedné fakultě české vysoké školy. Kromě toho lze v publikaci nalézt také doporučení pro vysoké školy, jak postupovat v boji proti sexuálnímu obtěžování. Jak ukázala studie, sexuální obtěžování není na českých vysokých školách výjimečným jevem, přesto mu však dosud nebyla věnována dostatečná pozornost.

250 amerických akademických právníků protestuje proti věznění Bradleyho Manninga

11. 4. 2011

Více než 250 nejvýznamnějších amerických akademických právníků podepsalo dopis protestující proti zacházení s Bradleym Manningem, vojínem americké armády, který je vězněn kvůli podezření, že údajně předal americké diplomatické depeše serveru Wikileaks. Argumentují, že "ponižující a nelidské podmínky" jeho věznění jsou protizákonné, neústavní a možná se rovnají i mučení.

Na seznamu signatářů je i Laurence Tribe, harvardský profesor, které je považován za největší liberální autoritu v USA na ústavní právo. Baracka Obamu vyučovat ústavní právo a byl hlavním stoupencem jeho prezidentské kampaně r. 2008. Tribe byl právním poradcem Obamovy vlády do doby před čtvrt rokem. Sdělil listu Guardian, že dopis podepsal, protože s Manningem je zacházeno "nejen ostudně, ale i protiústavně".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dobře (či lépe blbě) utajované výdaje, aneb já nic, já muzikant!

10. 4. 2011 / Jiří Baťa

Je už přímo tradicí českých politiků, jak jsou na tom s pamětí. Každý jeden, když se má vyjádřit k otázce, týkající se peněz, které šly přes jeho ruce (formálně, podpisem nějakého rozhodnutí), ztrácí paměť. Alzheimer by se divil, jak až moc je taková nemoc rozšířena právě mezi lidmi, kteří mají (či by měli mít) nějakou zodpovědnost.

Může existovat jiný svět?

11. 4. 2011 / Iris Marion Young

Při příležitosti konání dalšího sociálního fóra (Fórum ekonomických a společenských alternativ, Olomouc 9. 4. 2011) otiskujeme ukázku z nové knihy Proti útlaku a nadvládě, ve které se americká profesorka Iris Marion Young vyjádřila k možnostem a nadějím Světového sociálního fóra.

Vláda jednoho procenta, jedním procentem, pro jedno procento

11. 4. 2011

Prakticky všichni američtí senátoři a většina členů Sněmovny reprezentantů jsou příslušníky horního 1%, už když nastoupí do funkce, zůstávají v úřadu díky penězům od horního 1% - a vědí, že když budou hornímu 1% dobře sloužit, dočkají se od něj odměny, až budou úřad opouštět.

KD│ Američané teď sledují protesty proti utlačitelským režimům, které soustřeďují ohromné bohatství v rukou nepočetné elity. Ale v naší vlastní demokracii 1% lidí pobírá takřka čtvrtinu národních příjmů - což je nerovnost, jaké budou litovat dokonce i bohatí, napsal pro Vanity Fair Joseph Stiglitz.

Výzva k stávce kvůli Bártovi

11. 4. 2011

tisková zpráva

Iniciativa Vyměnili jsme politiky zve všechny občany k dvouhodinové výstražné stávce za odchod Nečasovy vlády 18.4.2011 od 12 do 14 hodin zároveň vyhlašuje stávkovou pohotovost k časově neomezené generální stávce až do odvolání.

Vyzýváme ostatní občanské a odborové organizace ke společnému postupu

Scházejme se každou středu na Náměstí Republiky od 15 hodin.

Nenechme si házet lejna na hlavu

Napoleon Bárta uprostřed válečné vřavy

11. 4. 2011 / Josef Brož

Smích a slzy. O víkendovém pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) si přišli na své všichni: přátelé spikleneckých teorií, politologové, ženy i děti. Kombinace detektivky a reality-show, v níž vítězí napětí a úlevná katarze, nemohla být v přímém přenosu lepší.

Celé ZDE

Úmysly snad i dobré, návrhy nepřijatelné, aneb je sjednocení DPH správné?

11. 4. 2011 / Jiří Baťa

Na tuto otázku existují dva zásadní názory. Záleží na tom, z jakého úhlu pohledu je posuzována. Jeden úhel pohledu je z pozice současné vládnoucí politické koalice, resp. převažujícího ideologického zaměření (pravicové strany ODS a TOP 09 s VV ve vleku), nebo z pozice opozice (ČSSD, KSČM), tedy levicového zaměření a občanů. K nim nutno přiřadit i odbory, tvořící se všemi subjekty tzv. tripartitu.

Bárta vs Kočí -- jde, jak Václav Klaus naznačuje, o konspiraci proti VV?

10. 4. 2011 / Jiří Jírovec

Báchorky českých politiků přesahují všechny meze. Přesněji řečeno hranice, za nimiž nelze najít ani ždibek pravdy.

Kristina Kočí tvrdí, že dostala úplatek od Víta Bárty, aby byla loajální. Zřejmě není zas tak laciná a tak jí byla přišoupnuta půlka melounu. Člověk by ale spíš věřil tomu, že potřebovala vylepšit garderóbu a k ní nějakou tu kabelku, než že by si Bárta musel kupoval věrnost od čelné představitelky VV. A proč by to samé dělal v případě místopředsedy strany a svého bývalého kamaráda?

Parlamentní strana jako podnikatelský záměr, to je novum

9. 4. 2011 / Boris Cvek

Myslím, že se Milan Daniel dopouští velké chyby, a nejen on, když se snaží současnou aféru nějak "znormalizovat" a ukázat, že za ni mohou i jiní "pavouci". A že jde vlastně o dlouhodobou systémovou chybu české politiky. Jistě, český politický systém není zdaleka ideální. Ale zatím nikdy tu nebylo něčím normálním, standardním, že boháč dává půjčky ústavním činitelům v obálkách a ještě se k tomu hlásí veřejně na tiskové konferenci s Hradem za zády.

Varování: Novinář nerozumí tomu, o čem píše

9. 4. 2011 / Bohumil Kartous

Po diskusi s Karlem Dolejším na téma mediální negramotnosti a žurnalistické servility (zde, zde a zde) poslal čtenář Petr Vavřík odkaz na vtipný blog. Jeho autor posbíral v londýnském metru různé výtisky bezplatných novin, vyrobil "varovné" samolepky a označil jimi (čistě ilustrativně) obsah novin. Varování jako "novinář nerozumí danému oboru" nebo "statistiky uvedené v tomto článku jsou sponzorovány PR agenturou" jsou myslím výstižné. Žel, u českých novin, zejména tzv. seriózních, by na jeden výtisk padlo několik kompletních sérií a řadu článků by pod vrstvou upozornění nebylo možné dohledat... Odezva z ČR je zajímavá, v češtině jsou k dispozici hned tři překlady (např. zde), vůbec nejvíc ze všech jazykových mutací. Neříkejte mi, že to o ničem nevypovídá:)

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2011

12. 4. 2011

V březnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 243 osob celkovou částkou 59 224.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2011 částku 160 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní