ANALÝZA

Kapitalismus na rozcestí?

24. 2. 2011 / Jaroslav Ungerman

Skoro každý den nás zpravodajské agentury zásobují novými a novými informacemi o společenském pohybu v rozvojovém světě. Bouří se postupně arabské země a zdá se, že i jinde ve světě se začíná projevovat hnutí nespokojenosti s uspořádáním společenských poměrů. Dle zpravodajství je většina protestů spojena i s prosazováním sociálních práv doteď vládci marginalizovaných skupin občanů.

Spořiví čeští ministři rozdávají velké osobní odměny

24. 2. 2011

Chtěl bych upozornit na rozdávání odměn spořivým ministrem Johnem na Ministerstvu vnitra, kde nejvyšší odměna pro nejvýše postavené činila 480 000,- Kč a ani ty další nejsou zanedbatelné - viz např. ZDE - rozhodně nejde o pakatel v porovnání se 100 000,- pro podřízenou ministra Dobeše, za což ministr John stranického kolegu napomínal, tím spíše, že někteří z náměstků, kteří byli na vnitru za zásluhy a mimořádné výkony odměněni, zde působí cca půl roku, píše jeden zaměstnanec české státní správy, jehož totožnost je redakci BL známa.

Česká republika dlouhodobě vyzbrojovala svržené diktátory

24. 2. 2011

tisková zpráva Nesehnutí

Přestože vrcholní představitelé ČR se v poslední době předhánějí v odsuzování autoritativních a diktátorských režimů v arabských zemích, kde proti nim probíhají lidové vzpoury, ČR patří mezi země, které tyto režimy dlouhodobě podporují dodávkami zbraní.

Když na celém světě budou zbraně přetaveny v pluhy

24. 2. 2011 / Štěpán Kotrba

Tak by se mohla jmenovat pohádka, kterou budou na dobrou noc vyprávět aktivističtí rodiče nastupující generaci romantiků v postýlkách, aby poselství všeobecné lásky a míru přežilo. No nicméně pouze v pohádkách a básních květinových poživačů LSD se "meče přetaví v pluhy" a "láska bude vládnout našim srdcím". NEJEN Česká republika podporovala, podporuje a bude i nadále podporovat zbraněmi různé utlačitelské režimy po celém světě. Dělali to, dělají to a budou to dělat všichni.

Aktéři kauzy ProMoPro dál nakládají s veřejným majetkem

24. 2. 2011 / Petr Hulinský

Kauza ministra obrany a místopředsedy ODS Alexandra Vondry neutichá. Stále se objevují nové a nové informace, které svědčí o tom, že řada skutečností neodpovídá tomu, co nám aktéři kauzy tvrdili. Dnešní vydání deníku Právo kupříkladu potvrdilo informace, na něž jsme upozorňovali v minulosti, totiž že neplatí prohlášení premiéra a předsedy ODS Petra Nečase, že lidé se zakázkou pro ProMoPro spojení již nepracují ve vysokých funkcích ve státní správě a odešli.

Arcibiskup kritizoval navrhované škrty na University of Glasgow

24. 2. 2011

Jeden z nejvýznamnějších hodnostářů katolické církve v Británii, Mario Conti, římsko-katolický arcibiskup z Glasgow, varoval, aby se Glasgow University nepokoušela omezovat tradiční šíři nabízených kursů, použil latinského termínu "studium universale". Varování pronesl ve svém kázání při chorální mši na univerzitě, které se účastnili vysocí činitelé univerzity v Glasgow, poté, co se minulý týden rozhodli zahájit "konzultace" ohledně likvidace některých kursů.

Britský soud:

Assange musí být vydán do Švédska

24. 2. 2011

Zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange bude vydán do Švédska, k výslechu týkajícímu se jeho obvinění ze znásilnění. Rozhodl tak soudce Howard Riddle na slyšení u magistrátního soudu v londýnské čtvrti Belmarsh.

Přímá demokracie -- prvek revoluční systémové změny

24. 2. 2011 / Milan Valach

Igor Pleskot realisticky popisuje katastrofální stav současné politiky, politiků i politického systému jako takového. Rozsáhlou analýzu stejného problému, tj. proměnu politických stran v mafiozní struktury ovládané podnikatelskými bossy na příkladu ODS a ČSSD uveřejnil v pondělním Právu politolog Michal Klíma. Podle něj není již mezi těmito stranami zásadní rozdíl, obě slouží jak mocenské nástroje k okrádání občanů.

Igor Pleskot se však dopouští ve svém textu jedné zásadní chyby. Zaměňuje přímou demokracii za pouhou přímou volbu prezidenta a některých politiků.

Přímá demokracie arabské ulice

24. 2. 2011 / Štěpán Kotrba

Chápu, že sen o podílu každého na moci pro všechny je stejně lákavý, jako text, vyrytý na té zelené stokoruně z roku 1961 (všechna moc patří lidu) a zrzavé padesátikoruně z roku 1954 (tyto bankovky sú kryté zlatom a dalšími aktívami Štátnej banky československej). Tehdy tomu tak bylo. A nebo jsme si mysleli, že tomu tak je. Věřili jsme, že tomu tak je. Chtěli jsme doufat, že tomu tak je.

AKTUÁLNÍ ANALÝZA

"Neboj se, pojď, budeme se spolu vznášet... až k výškám, vzhůru k výškám...."

24. 2. 2011 / Ilona Švihlíková

11:44 Vzhledem k nepokojům, které zachvátily nepředvídanou rychlostí oblast Severní Afriky a Blízkého východu, není divu, že cena ropy opět letí vzhůru a překračuje hranici 100 dolarů za barel -- tak jako tomu bylo v první polovině roku 2008. A to za situace, kdy je oživení v zemích Západu (USA, EU, Japonsko) považováno ekonomickým mainstreamem za "křehké".

ČTVRTEK
Klid před bouří

24. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:25

  • Rádio Sawa [placené vládou USA]   IRÁK 20:45 Irácký premiér Nuri al-Maliki vyzval irácký lid ve čtvrtek, aby se neúčastnil na demonstrací plánovaných na pátek kvůli zlepšení služeb a boji proti korupci. Nazval to "pochybným oživením hlasů, který zničí celou zemi. Jeho projev odsoudil zejména "saddámisty" a teroristy z al-Káidy, kteří mohou stát za demonstracemi. Protesty se podle něj mohou zvrhnout v zabíjení a nepokoje, vandalismus a pobuřování obtížně kontrolovatelné, výbuchy a sebevražedné atentáty.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČTVRTEK - předchozí

Kmenová struktura libyjské společnosti

24. 2. 2011

KD│ Klíčovým faktorem při udržování Kaddáfího režimu byla manipulace kmenovými vztahy, do značné míry podobně, jak to dělal v Iráku Saddám Husajn. Podle libyjských měřítek je vlastní Kaddáfího kmen, Kaddáfa (Qadhadhfah), malý a bezvýznamný. Kaddáfové jsou arabizovaným berberským kmenem, který své kořeny odvozuje od Sídího Kaddáfadama, dobře známého wálího (světce) pohřbeného v Al-Džharjánu jižně od Tripolisu. Kaddáfové se považují za murabitoun (posvátné) a ašraf (potomky Proroka). Přišli do pouště kolem Syrty kvůli spojenectví s ostatními kmeny z konfederace Sáadí vedené Barásy - kmenem, z nějž pochází Kaddáfího manželka Farkaš al-Haddád al-Barása, a Maghary. Moc Kaddáfů tedy závisí na udržení spojenectví s ostatními kmeny.

rakovina

24. 2. 2011 / Jan Těsnohlídek

všechny ty krásný
nový domy
ambiciózní
moderní architektura to
nejsou než strupy na kůži nemocnýho těla

tohle
se nevyléčí
s timhle
už nejde nic dělat -

dřív snad za každejma dveřma bylo místo
kam jít
kam utýct
nebo se aspoň schovat ale

něco se změnilo něco
hnije a smrdí unavený lidi
rozšlapávaj hovna po chodníkách tohohle města

tohle město
držej pohromadě dluhy
tohle město
držej pohromadě antidepresiva

kravaty jak oprátky
auta jak rakve
tramvaje jako plynový komory
prosklený kancelářský budovy jak
odkrytý masový hroby --
lidi na ulicích otvíraj a zavíraj pusy
jako by mluvili ale
neříkaj nic

přejedený a prázdný
prázdný a přejedený

se míjej

Přijďte v sobotu demonstrovat proti této vládě

24. 2. 2011 / Vladimír Hejnic

Polovina Čechů si už spoří na penzi, ale stejně zchudnou.

I bez čtení obsahu je patrné, kde se nacházíme. Polovina Čechů v prvním uvedeném článku je jistě nadsázkou, protože je obecně známo, že na průměrnou mzdu nedosáhne ani polovina, z čehož vyplývá, že při pokrytí nákladů na běžný život ještě před sjednocením sazby DPH, se asi najde velmi málo lidí, kteří si mohou dovolit spořit do penzijních fondů víc než udávaných 1000,- Kč.

Čína 2011: Kde soudruzi v Čechách udělali chybu?

24. 2. 2011 / Miloslav Štěrba

Začátkem února jsme byli s přítelem přítomni oslavám lunárního Nového roku v několika čínských městech. Týdny trvající kanonáda (rachot petard a ohňostrojů) naštěstí postupně končila, stejně jako jsme na internetu mohli sledovat šťastně končící ne-exodus českých lékařů. V Xi'anu jsem si na ně vzpomněl u žulové zdi se jmény stovek dobrovolníků z celého světa (zejména z USA), kteří exodus po čínsku obrátili, přijeli z ciziny, aby zde vybudovali novou Severozápadní universitu.

Černočerný scénář

23. 2. 2011 / Jan Kadubec

O co v podstatě jde? Jde o pouhé dvě záležitosti - aby nikdo neměl hlad, a aby měl každý střechu nad hlavou. Všechno ostatní je "nadstandard", a kdo chce, ať se za tím pachtí, nikdo mu v tom nebude bránit. Uskutečnit tyto dva základní požadavky není, či neměl by být, žádný problém. Prostředků je dostatek, ba až nadbytek. Civilizaci, které se to podaří, bude patřit svět. Civilizace, která to nedokáže, zmizí z povrchu zemského.

Na obranu knih

24. 2. 2011

Svaz českých knihkupců a nakladatelů je silně znepokojen současným vývojem v oblasti plánovaného zvýšení DPH a rozhodl se kromě jiného svolat tiskovou konferenci s názvem

Zvýšení sazby DPH u knih je cesta na evropskou periferii

24. 2. 2011 od 10,00 v Café NoNa (Národní 4, Praha 1)

Členové představenstva SČKN seznámí s eventuelními důsledky tohoto kroku - zvýšení DPH totiž výrazně zredukuje knižní produkci a v konečném výsledku zvýší čtenářskou negramotnost a zařadí nás po bok Bulharska, Albánie Ukrajiny a Běloruska...

SČKN se rovněž při této příležitosti obrátí na veřejnost s Výzvou na obranu knih:

Obáváme se dalších útoků vlády proti zdravotnictví

23. 2. 2011

tisková zpráva ProAlt

ProAlt -- Iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ -- vyjadřuje podporu všem nemocničním zdravotnickým pracovníkům, kteří bojují o spravedlivou odměnu za svou práci. ProAlt vítá, že část z nich, totiž lékaři, dosáhli ve svém úsilí určitého úspěchu.

Českého zdravotnictví je finančně velmi efektivní, neboť za relativně málo peněz zajišťuje vysokou kvalitu i kvantitu zdravotní péče, a to i při rozsáhlé korupci. ProAlt v této souvislosti zdůrazňuje, že tento model je do určité míry umožněn právě nedostatečným ohodnocením zdravotnických pracovníků.

Koutek reklamní tuposti 20

Sdělení bez informační hodnoty

24. 2. 2011

"Již delší dobu mě dráždí reklama, kterou OÚ Praha 2 nechal vylepit na všechny odpadkové koše ve svém obvodu," píše čtenář Petr Březina. "Dosud jsem nepřišel na to, jakou informační hodnotu má toto sdělení a kromě toho si kladu otázku, kolik ta akce daňového poplatníka stála."

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Na Kavkaze umírali lidé kvůli olympiádě

23. 2. 2011 / Ivan Větvička

,,Nehledejme politické spojitosti, protože olympijské hry budou především sportovní událost přístupná sportovcům ze všech zemí světa bez ohledu na jejich národnost a jsem přesvědčen, že budou organizátory výborně připraveny," takto se v pondělí 14. února na tiskové konferenci v Liberci vykroutil předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge z odpovědi na otázku, jak ovlivní zimní olympijské hry v Soči situaci na severním Kavkaze. Již v pátek 18. února za něj odpověděli teroristé pod Elbrusem.

ANALÝZA

Děkujeme odcházíme - analýza vítězů a poražených

24. 2. 2011 / Petr "Vlk"

Zdá se, že lékařský protest definitivně skončil. Je čas udělat bilanci. Bilanci vítězů a poražených. Vítězů je jen maloučko. Hlavní pak jen dva, vlastně tři. Pár malých. Poražených, tak těch je naopak velmi mnoho. A z mého pohledu daleko více, než by se dalo čekat a dokonce pak i řada těch, kdož se domnívají a ještě nějaký čas budou myslet , že vyhráli.

Revoluce 2011, déjà vu 1848

23. 2. 2011 / Robert Zaretsky

Evropská revoluce roku 1848 byla krátká a skončila trpce. Je samozřejmě příliš brzo na to, abychom mohli říci, jestli arabská revolta roku 2011 skončí v "bonapartistických" řešeních.

Mrtvá váha brutálních a autokratických vládců; mladá a profesionálně zdatná střední třída, které se nedostává nejen svobody, ale ani práce; hluboká a vytrvalá hospodářská krize; revoluce v komunikacích překonávající tradiční překážky, a konečně trhlina v přehradě, kterou se provalí vlna revoluce a rozlije se po kontinentu. Tyto rysy jsou charakteristické nejen pro dnešní Severní Afriku a Střední Východ, ale také pro Evropu roku 1848. Jestliže v zemích od Tuniska po Bahrajn fakticky znovu ožívá takzvané "jaro národů", zima politického rozčarování nemusí být daleko.

Francie:

Slon se chystá zašlápnout mravence

23. 2. 2011 / Josef Brož

Víkendový přílet Dominiqua Strausse-Kahna do Paříže některé francouzské noviny označily za "přílet prince". Jelikož jde o předpokládaného kandidáta Socialistické strany na prezidenta v příštím roce, mělo by se říkat spíše: "přílet kamaráda".

O úloze teoretiků v experimentálních vědách

23. 2. 2011 / Boris Cvek

Ve fyzice je to známo už dávno. A. Einstein ve svých čtyřech článcích v Annalen der Physik z roku 1905 (editorem časopisu byl tehdy Max Planck) neučinil také žádné měření a "pouze" interpretoval měření jiných, např. vysvětlil tzv. fotoefekt, za což dostal později Nobelovu cenu v oboru fyziky. Podobně Max von Laue pouze spojil pozorování z oboru krystalografie a z oboru zkoumání tehdy mystického záření, jež objevil W. C. Roentgen, a navrhl svým asistentům, aby vyzkoušeli, zda toto záření nebude difraktovat na krystalu. Laueho čistě teoretická úvaha se ukázala býti pravdivou, díky čemuž byla vysvětlena povaha tajemného záření "X" (elektromagnetické záření s velmi malou vlnovou délkou, difraktujícího na mřížkách s velmi malými štěrbinami, jako jsou např. krystaly) a zároveň molekulární struktura krystalů. Dodnes je difrakce rentgenových paprsků na krystalové mřížce hlavní metodou pro zjišťování struktury látek, včetně biologických vzorků jako jsou proteiny, nukleové kyseliny nebo viry (struktura viru HIV byla určena právě takto). A zde bych se chtěl napojit na příběh objevu struktury DNA, jak se ukazuje z nově objevené korespondence Francise Cricka (The lost correspondence of Francis Crick, Nature 30. září 2010).

Olomoucká univerzita:

Proč mě odvolali z místa šéfa katedry

22. 2. 2011 / Lubomír Machala

Zhruba v polovině ledna, tedy nedlouho poté, co vznikl spor o legitimitě a legálnosti mého odvolání z funkce vedoucího katedry bohemistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, jsem několikrát pro média odmítl podrobněji se k problému vyjadřovat dřív, než bude právnicky vyřešen. 8. 2. jsme s děkanem FF UP doc. Jiřím Lachem podepsali dohodu o narovnání vztahů, o níž média (včetně Olomouckého deníku) bezprostředně podrobněji informovala.

Povinné očkování -- kdo rozhoduje o kom a jak?

23. 2. 2011

V úterním pořadu ČRO 2 Čaj pro dva aneb Jak to vidíte? byl otevřen prostor k debatě týkající se povinnosti rodičů, respektive role státu v otázce povinného očkování dětí. Jako čerstvý rodič se skepsí k východiskům zdravotnictví v éře tzv. volného trhu jsem velmi uvítal diskusi umožňující konfrontovat své názory se zástupcem o.s. Rozalio Petrem Sedláčkem a předsedou České vakcinologické společnosti prof. MUDr. Romanem Prymulou, píše čtenář Tomáš Vágai.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2011

19. 2. 2011

V lednu 2011 přispělo finančně na Britské listy 333 osob celkovou částkou 138 009.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.01. 2011 částku 175 490.02 Kč Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní