Desatero slabin Západu

1. 3. 2010 / Karel Dolejší

Úvahy o vyhlídkách jakéhokoliv jednotlivého prvku nějaké delší rovnice - například malé obslužné ekonomiky České republiky - bez úvah o celkových souvislostech podávají v dobách, kdy se dlouhodobé vývojové trendy lámou, často poněkud zkreslený obraz. Postupují totiž zpravidla i za nových okolností metodou běžnou v "normálnějších" časech, tj. uvažují o celkovém kontextu jako o relativně nehybném pozadí, na němž se odehrávají drobné změny aktuálně zkoumaného jevu. Jestliže budou západoevropské ekonomiky, hlavně německá, prosperovat, a jestliže si česká ekonomika na zahraničních trzích uchová konkurenceschopnost, pak platí, že české hospodářství "nemusí mít špatné vyhlídky". Parafrázujeme-li okřídlený výrok Voskovce a Wericha, dostaneme výrok s prakticky totožnou logickou strukturou: Budeme-li mít vejce, mohli bychom si ho udělat na slanině - pakliže ovšem budeme mít tu slaninu. Takové "dobré zprávy" mohou být docela dobře projevem zdvořilosti, pokud ovšem nejde o těšínská jablíčka. Abychom to celé lépe posoudili, musíme si právě povšimnout širšího kontextu - a protože nemáme k dispozici výsledky mnohaleté práce multidisciplinárního expertního týmu, půjde v podstatě jen o několik aproximujících a nesystematických poznámek. Přesto i ony mohou snad leccos zhruba nasvětlit...

Martin Myant:

České hospodářství nemusí mít špatné vyhlídky

26. 2. 2010

◄ Rozhovor s Martinem Myantem v angličtině

Pro Humbox, britský univerzitní portál kulturněpolitických zdrojů jsme v angličtině natočili několik rozhovorů obsahujících základní informace o české literatuře, historii a ekonomice. Zde přinášíme rozhovor s profesorem Martinem Myantem, odborníkem na českou ekonomiku.

Níže přinášíme český překlad rozhovoru.

Tyto rozhovory jsou k dispozici pouze v angličtině:

Rozhovor o české historii ZDE
rozhovor o české literatuře 20. století ZDE
rozhovor o české literatuře 19. století ZDE

Z§vůle práva žádá vyšetření motivu pobodání romského žáka

1. 3. 2010

tisková zpráva

Nevládní organizace Z§vůle práva, zaměřená na právní ochranu romských občanů před diskriminací a pronásledováním, vyjádřila dnes vážné znepokojení nad vystupňovaným případem etnické šikany na základní škole v Chotěboři - ta skončila v minulých dnech pobodáním romského žáka. Organizace po zodpovědných institucích žádá důsledné vyšetření násilného incidentu, včetně možného rasového motivu. Upozorňuje také, že nepřátelská atmosféra na mnoha běžných školách je jedním z hlavních důvodů vysokého počtu romských dětí ve školách pro žáky s mentálním postižením.

Tony Blair v depresi řekl Gordonu Brownovi po invazi do Iráku, že odstoupí

1. 3. 2010

Bývalý britský premiér Tony Blair propadl po invazi do Iráku tak silné depresi, že řekl svému tehdejšímu ministru financí Gordonu Brownovi a svému náměstku Johnu Prescottovi, že nadcházejícího léta odstoupí z premiérské funkce, píše v neděli v týdeníku Observer Andrew Rawnsley, jsou to ukázky z jeho nové knihy.

Blairův fyzický a duševní kolaps byl tak hluboký, že se svěřil přátelům, že několikrát nevěděl, kde je během interpelací v parlamentu, a často se probouzel v noci zpocený.

200 ruských tanků bylo opuštěno v lese

1. 3. 2010

Ruská armáda čelí trapnému skandálu: 200 jejích tanků totiž bylo nalezeno opuštěných v jednom lese v centrálním Rusku. Byly nehlídané a odemčené.

Jeden zpravodajský server z Jekatěrinburku zveřejnil video zapomenutých tanků, na němž místní lidé do tanků lezou a hrají si tam s prázdnými muničními pásy. Chybí jen ostré střelivo a klíčky do zapalování tanků.

O ČEM CHTĚL HOVOŘIT NORMAN FINKELSTEIN V PRAZE

Výsledek Goldstoneovy zprávy: VS OSN požaduje vyšetření války v Gaze

1. 3. 2010

ČTK│ Valné shromáždění OSN přijalo ve čtvrtek rezoluci vyzývající Izrael a Palestince k nezávislému vyšetření údajných válečných zločinů spáchaných za nedávné války v pásmu Gazy.

Oznámila to agentura Reuters. Rezoluci navrženou arabskými státy podpořilo 114 členů Valného shromáždění, proti bylo 18 a 44 se hlasování zdrželo. Proti dokumentu, který není právně závazný, se postavilo sedm zemí Evropské unie, mezi nimi i Česká republika, Slovensko, Německo, Maďarsko, Itálie, Nizozemsko a Polsko. A podle očekávání USA s Izraelem. Rusko se hlasování zdrželo.Izrael rezoluci odmítl a kritizoval VS OSN za její přijetí.

Predator drone

Z války k domácímu grilu a zpět během jednoho dne

1. 3. 2010 / Miloš Kaláb

Dnešní válka nemusí být nic strašného. Naopak to může být docela příjemná zábava, pokud správně funguje klimatizace bojiště a podpůrný personál nezapomíná včas doplňovat ledničku. Americký voják může svému nepříteli téměř hledět do tváře (na svém laptopu) a nemusí se ho bát, protože na něho hledí z velké dálky, z níž potom ničí živou sílu nepřítele.

Pan Sam Nelson žije v Las Vegas a bojuje v Afganistánu. Každý den jezdí svým vozem do pouště, tedy do nevadské pouště ze své garáže v Las Vegas, až do místa zvaného Indian Springs. Cestou poslouchá stanici Radio XM a snaží se zapomenout na denní starosti jako jsou splatné účty a nájemné, aby byl na svou směnu dobře připraven. Je leteckým kapitánem a jeho zaměstnání ho nutí, aby každý den zabil několik lidí.

K tomu "Věk robota zabijáka už není fantazií BL 22. ledna 2010 ZDE

Energie sleduje své předurčení

1. 3. 2010 / John Michael Greer

Pokaždé, když k něčemu používáte energii, musíte části z ní dovolit, aby, možno-li tak říci, sledovala své předurčení a přešla z vyšší koncentrace do nižší. Čím více práce chcete udělat, tím více exergie vynaložíte; můžete toho dosáhnout tím, že dovolíte, aby se rozptýlilo malé množství vysoce koncentrované energie, nebo tím, že to dovolíte mnohem většímu množství mírně koncentrované energie, nebo něčím mezi tím. Nicméně tak či onak, celkový rozdíl mezi koncentrací energie zdroje a prostředí - celková exergie - se vykonáním práce snižuje. Všimněte si, můžete s energií provádět spoustu věcí, pokud jste ochotni za to zaplatit; můžete ji měnit z jedné formy na druhou, a můžete dokonce koncentrovat určité množství energie obětováním mnohem většího množství odpadního tepla; ale tak či onak, celková exegie systému se přitom sníží...

KD│ Průmyslová civilizace je složitá věc, a její úpadek a pád, zdá se, bude ještě složitější, ale obojí spočívá na jednoduchém základě v podobě fyzikálního zákona, který věci poněkud provětrá. Nezapomínat na to je zásadně důležité, neboť syrový emocionální dopad nevítané budoucnosti dýchající nám právě teď na záda může až příliš snadno vést k úniku do nějaké další formy sebeklamu.

Žvásty o vystydlé kávě aneb když se sejde "komunita ropného zlomu"

1. 3. 2010 / Štěpán Kotrba

kritická poznámka k článku Richarda Greera "Energie sleduje své předurčení"

Přiznám se, že Greerovy halucinace o tom, jak energie sleduje své předurčení mne rozesmály, i když nejsem fyzik. Ten by byl nejpíš zděšen mystikovou argumentací a jeho představou o světě. Chápu ale, že v mnohých mohou pseudonáboženské vize toho, že fosilní paliva představují "krajní mez křivky energetické koncentrace", působit "vědecky". Těší mne ovšem, že Greer vycházející z mylných premis a permanentně halucinující o alternativách tohoto slzavého údolí, přesto dospívá k jednomu správnému závěru, tvrdícímu, že projekty náhrady fosilních paliv s pomocí zdrojů takzvaně "obnovitelné" energie, jsou odsouzeny k selhání.

Monitor Jana Paula:

Chci vykročit ze svého stínu

1. 3. 2010 / Jan Paul

Ze Žižkova dolů Na Poříčí už delší dobu jezdí černovlasý kluk na cirkusácké jednokolce, proplétá se mezi chodci, sjíždí schody, a lidé se otáčejí. Blázen, či exhibicionista? Málokdo tuší, že je potomkem slavného předka. Petr Popper je tichý, nenápadný, a skromný, drobné štíhlé postavy s pronikavě hnědýma očima. Koluje v něm arménská krev. Ve čtrnácti letech mu maminka ukázala vzácnou relikvii, starý kufr plný dobových článků a v něm puntíkatý šátek. Tvůj děda byl Leonid Jengibarov!

Bože, ochraň nás před pokušením olympijských her

1. 3. 2010 / Miloslav Štěrba

Před posledním dnem získala pořadatelská země Kanada nejvíce zlatých medailí -- zatím 13, a to nás čeká ještě finále v hokeji: Kanada vs. USA. Není to nádhera, zažít takový sportovní úspěch v zemi, které bylo umožněno hostit sportovce celého světa? Jakých met a prvenství by asi dosáhla naše republika, kdyby jí olympijský výbor pověřil konáním letních OH v Praze?

Pokusím se sestavit žebříček našich prvenství, jakýsi TOP 10, nikoli ve sportovních disciplinách, o těch nemá celkem smysl tu psát, neboť kolová nebyla zařazena do programu OH.

Časopis Real-world economics review (RWCR) vyhlásil vítěze tzv. Dynamite Prize in Economics

1. 3. 2010

Cena byla ustanovena jako odezva na pokusy některých ekonomů vyhnout se zodpovědnosti za krizi tím, že ji klasifikovali jako nepředvídatelnou událost, (tzv. BlackSwan effect).

Hlasování se zúčastnilo 7500 předplatitelů RWCR, většina z nich ekonomové. Každý mohl hlasovat třikrát. Celkový počet hlasu byl 18 531.

Tři první místa mezi ekonomy nejvíce zodpovědnými za globální finanční krizi obsadili Alan Greenspan, Milton Friedman a Larry Summers, píše Jiří Drašnar.

Zádušní mše za Karla Kryla

1. 3. 2010

Vsobotu 6. března v 18 hod. bude v basilice sv.Markéty v Břevnovském klášteře v Praze celebrována zádušní mše u příležitosti 16. výročí úmrtí Karla Kryla.

Po mši se koná minikoncert z Karlových písní, informuje Martin Štumpf, Opus bonum.

Ženy odcházejí z čela německých náboženských obcí

1. 3. 2010 / Richard Seemann

Nejen Margot Käßmannová, předsedkyně rady Evangelické církve Německa, odchází z čela náboženské obce. Další ženou, která končí, i když ze zcela jiné příčiny, je představitelka židovské obce. Zatím co v prvém případě jde o morální selhání, v druhém o generační změnu. Prezidentka Ústřední rady židů v Německu Charlotte Knoblochová, která je o tři desítky let starší, oznámila, že v nastávajících listopadových volbách nebude se ucházet o znovuzvolení. Ty se budou konat krátce poté, co se tato charismatická žena, která od roku 1985 zastává vysoké obce v německém, evropském i světovém židovském společenství, dožije 78 let.

Další trapný apel Britských listů o finanční příspěvek od čtenářů

23. 2. 2010

To, co považuje čtenář Petr Nachtmann za odpuzující na Britských listech, je, jak píše "žebrání o finanční příspěvky".

Jasně. V českém kontextu je nezvyklé, obracet se na veřejnost, aby si financovala vlastní nezávislý časopis. Je to vlastně trapas, požadovat od lidí, aby financovali, co čtou.

Avšak co nám zbývá. Časopis bohužel - už skoro patnáct let - vydáváme, většinou bez rozpočtu. Základní náklady však z něčeho uhradit musíme.

V současnosti nás čekají tyto jednorázové výdaje: účetnictví za rok 2009: 35 000 Kč. Nový redakční laptop: 20 000 Kč, nezbytné programovací úpravy: 20 000 Kč. Celkem: 75 000 Kč.

Naštěstí to není tak horentní částka jako na podzim, kdy bylo nutno obnovit naše servery, které nevyhovovaly intenzivnímu provozu, a čtenáři nám - překvapivě a zavazujícím způsobem - rychle potřebně finanční prostředky poskytli.

Nicméně jsme nyní nuceni se znovu obrátit na čtenáře s - krátkodobým -. apelem, aby mírně zvýšili finanční příspěvky na Britské listy, máme-li být schopni časopis provozovat i nadále - což znamená schopnost platit provozní poplatky..Potřebujeme je minimálně zvýšit aspoň o třetinu, tedy o cca 10-15 000 Kč měsíčně. Kdyby věnovalo pravidelnou stovku měsíčně dalších cca 100 - 150 lidí, pomohlo by to vydatně. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Jan Čulík, šéfredaktor

Stávka tramvajáků

27. 2. 2010

Nedlouho, snad za rok po seznámení s ním, myslím, že to bylo v květnu nebo červnu 1911, vyvolal Hašek stávku zaměstnanců pouličních drah pražských. Praha tehdy byla tři nebo čtyři dny bez provozu elektrických drah, nepočítáme-li několik vozů řízených stávkokazy z řad kontrolorů a podobných živlů. Že dostali i při policejní ochraně výprask, to jen tak mimochodem, Pražáci dobře dovedli. V naznačený čas v Riegrových sadech, na rozhraní Královských Vinohrad a "republiky" Žižkova, stála veliká pavilonová budova, zvaná Skating ring. To byl tehdy podnik, kde se pražské obecenstvo projíždělo v zimě, v létě, při hudbě na kolečkových bruslích. Do tohoto pavilonu byla svolána na půlnoční hodinu veřejná schůze nespokojených zaměstnanců Elektrických drah Královského hlavního města Prahy.

O nedomyšleném stávkování

28. 2. 2010 / Boris Cvek

V nedělí jsem v Otázkách V. Moravce poslouchal se zájmem diskusi mezi Bendlem, Onderkou a jedním z odborových předáků o chystané stávce za benefity zaměstnanců.

Vždy jsem považoval a považuji odbory a právo na stávku za velkou sociální vymoženost, jež dává pracujícím možnost hájit svá práva před zaměstnavateli. Kapitalismus postavený, na rozdíl od šílené "volné soutěže" 19. století, na konsenzu mezi sociálními vrstvami je hlavní předností moderní demokracie, která vzala vítr z plachet komunistům s jejich teorií třídního boje a zrušení soukromého vlastnictví výrobních prostředků.

Když je parlament v demokracii na obtíž

26. 2. 2010 / Miloš Kaláb

Zatím se nejedná o parlament České republiky. Žiji v Kanadě od r. 1966 a s parlamentem zde nebyly problémy. Nyní se ale domnívá ministerský předseda Stephen Harper, že této zemi nejlépe prospěje, když parlament rozpustí. Aspoň na dva měsíce. Není to nic obtížného i když se dosud považuje Kanada za demokratickou zemi, v níž je parlament místem, kde zvolení zástupci občanů navrhují zákony. Vláda dbá prostřednictvím ministerstev, aby se přijaté zákony dodržovaly. Poslance (a tedy i ministry) platí stát čili daňoví poplatníci bez ohledu na to zdali šli k volbám. V Kanadě budou nyní poslanci v parlamentu dva měsíce placeni, ale nebudou pracovat. Rozpracované návrhy zákonů se při tom spláchnou bez užitku, jako když zemědělci vylijí vyrobené mléko do kanálu.

Přednášky nejen pro zvané: MUDr. Koukolík - Mocenská posedlost

Koukolík: Mocenská posedlost je stav, při němž se mocenská pýcha a / nebo mocenská závislost kombinují se stupiditou

25. 2. 2010 / Štěpán Kotrba

V nabité přednáškové síni Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů by bylo možno po celé dvě hodiny slyšet spadnout špendlík. Přednáška MUDr. Koukolíka v rámci předmětu Konflikty v mediální komunikaci, který vedu, na téma "Mocenská posedlost" byla stručným úvodem, tezemi k jeho nové, stejnojmenné knize. A jen šedinami zmoudřelý lékař umí zkombinovat exaktnost neurologie a neuropatologie s antropologickým kontextem sociální psychologie a humanistickými imperativy na domácí a mezinárodní politiku.

Neodvažoval jsem se moc polemizovat s Koukolíkovými definicemi. Snad proto, že jsem neměl důvod, neb mi hovořily z duše, i když postrádám jeho optimismus, zvláště týkající se uplatnění moci skutečně jen a pouze ve jménu člověka, nikoliv pro pocit slasti z moci samé či hmotných užitků moc provázejících. Tísnivá realita každodenní praxe zastíní po čase přímočarost a jiskřivost teorie a tak byla Koukolíkova přednáška pro mne pouze prchavým pohlazením - náhodnou psychoterapií humanistického optimismu. Autorovi knih Vzpoura deprivantů, Homo sapiens stupidus a Jak si lidé hrají? ten optimismus jen tiše závidím.

Abyste vy, kteří přijít nemohli, o nic nepřišli, přinášíme zvukový záznam včetně celé prezentace MUDr. Koukolíka. Příště to třeba vyjde a vysokou školu navštívíte, i když ji prozatím nestudujete či na ní nevyučujete. 16. 3. 2010 totiž přijede z Ostravy kontroverzní sociolog, profesor Jan Keller a od 11:30 bude přednášet podle jedné kapitoly z jeho nové, ještě nedokončené knihy - "Arogance financí aneb sociální stát ve službách zisku" . Přednáška bude samozřejmě také "nejen pro zvané"...

prezentace přednášky MUDr. Koukolíka - MS Powerpoint - 3,4 MB PPS

audiozáznam celé přednášky - Windows Media Audio 36,1 MB WMA
kompletní prezentace PPS s synchronizovaným zvukem WMA a připojenými soubory PDF - archiv 45,5 MB ZIP
fotoreportáž Václava Sadílka, týdeník Strategie ZDE

Seriál o zaměstnanosti a nezaměstnanosti

Nejsou lidi -- cizí jazyky a loajalita

25. 2. 2010 / Věra Říhová

Velkým problémem naší společnosti je znalost cizích jazyků na komunikativní úrovni. V naší zemi se cizími jazyky v běžném životě nekomunikuje, učit se můžeme kromě školy pouze v jazykových kurzech nebo soukromě. Úroveň výuky cizích jazyků na školách je různá, spíše hrozná. Tady neviditelná tržní ruka vlétla do bermudského trojúhelníku.

Předchozí části tohoto seriálu jsouZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDEZDE

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O odstoupení německé biskupky Käßmannové, neboli Opravdová veličina se pozná podle činů

25. 2. 2010 / Uwe Ladwig

Dr. Margot Käßmannová byla jako mimořádná osobnost, jako biskupka a první předsedkyně Rady evangelické církve v Německu nejen členy své církve velice uznávána. To se asi také u většiny z nich nebude měnit po jejím odstoupení z funkce, jež bylo přímým následkem řízení auta pod vlivem 1,54 promile alkoholu. Dnes napíšu několiv slov o tom, že se opravdová veličina pozná nejen z neobvyklých a někdy i politováníhodných činů...

Domovníci se vracejí...

25. 2. 2010 / Ladislav Žák

Svět se mění nenápadně, napsal kdysi můj jmenovec Jaroslav, a to zejména k lepšímu, dodávám já. Nicméně, jsou tu už první pěkné vlaštovky, které sice ještě nedělají jaro, ale na pokračující tuhé mrazy to už také není.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2010

2. 2. 2010

V lednu 2010 přispělo finančně na Britské listy 174 osob celkovou částkou 34369.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2010 částku 83 466.48 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Otázniky českej konopnej dekriminalizácie

1. 3. 2010 / Eva Blažeková

Český protidrogový zákon je síce predmetom závisti slovenským priaznivcov marihuany, zďaleka však nie je dokonalý. Naši západní susedia poukazujú na nelogickosť viacerých aspektov súčasného právneho stavu a pýtajú sa, komu vlastne vyhovuje. Chorí, ktorí sa extraktmi z konope liečia, to totiž nie sú.

O kapitalismu s láskou v Chrudimi

1. 3. 2010

Protože poslední film Michaela Moora rozhodně nepatří k favoritům dramaturgů českých kin, dovoluji si upozornit diváky z východních Čech na jedinou jeho projekci, kterou jsem po měsících očekávání zaznamenal, píše Milan Daniel: je avizována na neděli 7. března v Městském kině v Chrudimi . Vstupenky si lze zajistit i prostřednictvím webových stránek kina (www.kinochrudim.cz/).