200 ruských tanků bylo opuštěno v lese

1. 3. 2010

Ruská armáda čelí trapnému skandálu: 200 jejích tanků totiž bylo nalezeno opuštěných v jednom lese v centrálním Rusku. Byly nehlídané a odemčené.

Jeden zpravodajský server z Jekatěrinburku zveřejnil video zapomenutých tanků, na němž místní lidé do tanků lezou a hrají si tam s prázdnými muničními pásy. Chybí jen ostré střelivo a klíčky do zapalování tanků.

"Po celém lese jsou opuštěné tanky," konstatuje ve videu reportér. "Pokud chcete tank, tak si pro něj přijďte!"

Místní lidé konstatují, že tanky v lese stojí zapadané sněhem už asi čtyři měsíce. Je to směsice bojových tanků T-80 a T-72, běžné vybavení ruské armády.

Mluvčí ruské armády tvrdil, že tanky jsou prý hlídány zvláštními hlídkami a jsou v procesu převozu na jednu vojenskou základnu. Avšak vojenští prokurátoři tomu nevěří a zahájili oficiální vyšetřování. Armáda tedy začala tanky rychle přesunovat jinam.

V minulých dnech konstatoval jeden vysoký ruský vojenský velitel, že Rusko nepotřebuje až polovinu svých 20 000 tanků a že se armáda zřejmě svých starších tanků zbaví. Tanky nicméně hrály významnou roli ve vojenském konfliktu Ruska s Gruzií v srpnu 2008. Rusko v této krátké válce zajalo desítky gruzínských tanků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 1.3. 2010