O ČEM CHTĚL HOVOŘIT NORMAN FINKELSTEIN V PRAZE

Výsledek Goldstoneovy zprávy: VS OSN požaduje vyšetření války v Gaze

1. 3. 2010

ČTK│ Valné shromáždění OSN přijalo ve čtvrtek rezoluci vyzývající Izrael a Palestince k nezávislému vyšetření údajných válečných zločinů spáchaných za nedávné války v pásmu Gazy.

Oznámila to agentura Reuters. Rezoluci navrženou arabskými státy podpořilo 114 členů Valného shromáždění, proti bylo 18 a 44 se hlasování zdrželo. Proti dokumentu, který není právně závazný, se postavilo sedm zemí Evropské unie, mezi nimi i Česká republika, Slovensko, Německo, Maďarsko, Itálie, Nizozemsko a Polsko. A podle očekávání USA s Izraelem. Rusko se hlasování zdrželo.Izrael rezoluci odmítl a kritizoval VS OSN za její přijetí.

Dokument je podle dnešní reakce izraelského ministerstva zahraničí zcela odtržen od reality v terénu. ... Rezoluce vychází z takzvané Goldstoneovy zprávy, o níž Valné shromáždění diskutovalo od středy. Jihoafrický soudce Richard Goldstone a jeho tým ve zprávě konstatují, že jak Izraelci, tak i Palestinci se během izraelské ofenzivy v pásmu Gazy na přelomu roku dopustili válečných zločinů. Zpráva je ale tvrdší vůči Izraeli, který odmítl spolupracovat s Goldstonem a reagoval podrážděně na jeho závěry.

ČTK: VS OSN přijalo rezoluci žádající vyšetření války v Gaze ZDE

Plný text Goldstoneovy zprávy pro UN FFMGC ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 1.3. 2010