Tony Blair v depresi řekl Gordonu Brownovi po invazi do Iráku, že odstoupí

1. 3. 2010

Bývalý britský premiér Tony Blair propadl po invazi do Iráku tak silné depresi, že řekl svému tehdejšímu ministru financí Gordonu Brownovi a svému náměstku Johnu Prescottovi, že nadcházejícího léta odstoupí z premiérské funkce, píše v neděli v týdeníku Observer Andrew Rawnsley, jsou to ukázky z jeho nové knihy.

Blairův fyzický a duševní kolaps byl tak hluboký, že se svěřil přátelům, že několikrát nevěděl, kde je během interpelací v parlamentu, a často se probouzel v noci zpocený.

Blaira podle Rawnsleyho pronásledovaly a děsily prohlubující se chaos a sílící krveprolévání v Iráku. Zároveň byl ve stresu v důsledku psychologické války Gordona Browna, který na Blaira naléhal, aby mu předal jeho premiérskou funkci.

V listopadu 2003 se Tony Blair svěřil Gordonu Brownovi a Johnu Prescottovi, že se chystá na svou funkci v létě 2004 rezignovat.

Rawnsleyho kniha líčí, jak přišel jednou do premiérského sídla v Downing Street bývalý britský velvyslanec v OSN a Blairův mimořádný velvyslanec pro Irák Sir Jeremy Greenstock. Greenstock Blaira varoval, že situace v Iráku je "neuvěřitelně špatná" a v nadcházejících měsících se ještě zhorší. "Co budeme dělat?" bědoval Blair. "Opakovaně jsme zdůraznili Američanům, co si myslíme, že je nutné udělat. Jestliže to neudělají, co můžeme dělat?" Greenstock Blaira opustil v situaci, kdy si Blair rval vlasy a lomil rukama zoufalstvím.

Zachránily ho ženy v Labouristické straně. Dokázaly ho dostat efektivněji z deprese než jeho mužští kolegové.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 1.3. 2010