Bože, ochraň nás před pokušením olympijských her

1. 3. 2010 / Miloslav Štěrba

Před posledním dnem získala pořadatelská země Kanada nejvíce zlatých medailí -- zatím 13, a to nás čeká ještě finále v hokeji: Kanada vs. USA. Není to nádhera, zažít takový sportovní úspěch v zemi, které bylo umožněno hostit sportovce celého světa? Jakých met a prvenství by asi dosáhla naše republika, kdyby jí olympijský výbor pověřil konáním letních OH v Praze?

Pokusím se sestavit žebříček našich prvenství, jakýsi TOP 10, nikoli ve sportovních disciplinách, o těch nemá celkem smysl tu psát, neboť kolová nebyla zařazena do programu OH.

Zlatá medaile č. 1

Zahraniční fanoušek vystál několik nocí před naší ambasádou, aby po předání úplatku byl pověřenou agenturou obdařen čekacím lístkem s pořadovým číslem 37 495. Konzulární úředníci však dokázali vydat za jediný den maximálně 140 víz.

Zlatá medaile č. 2

Po příletu na Ruzyňské letiště si fanoušek neuváženě zakoupil čtvrtlitrovou lahev vody a zaplatil rekordní částku. Jeho suvenýr, účet, ocenil po návratu domů i šerif ve státě Severní Dakota.

Zlatá medaile č. 3

Fanoušek se nechal odvézt ilegálním taxíkem k hotelu Sancta Simplicitas. Tolik peněz v hotovosti neměl. Zaplatil snubním prstenem.

Zlatá medaile č. 4

Lístky na úvodní ceremoniál byly vyprodané, zakoupil si však vstupenku od domorodého překupníka. Po předložení u vstupu byl zadržen a po celou noc vyslýchán. Jednalo se o padělek.

Zlatá medaile č. 5

Pořadatelská země se otřásá skandálem zaviněným nefungujícími turnikety u hlavního stadionu. Z neznámých příčin se otáčely opačně, ven ze stadionu. Pořadatelé však tímto splnili bezpečnostní požadavek EU.

Zlatá medaile č. 6

Vlajkonosič pořadatelské země vybraný pražským magistrátem v tajném hlasování, neboli Pavel Bém, byl na poslední chvíli vyměněn. Jistý výzkumný ústav prokázal, že navštěvoval VUML.

Zlatá medaile č. 7

Při slavnostním ceremoniálu došlo k záměně vlajky. Údiv Pitalise Zklamalise z Litvy neovlivnil ani fakt, že třepetající se vlajka patřila sousednímu Lotyšsku.

Zlatá medaile č. 8

Dostal ji v prvním českém všelidovém referendu mladý člen DS SS, který v noci vyvěsil olympijskou vlajku na Pražský hrad.

Zlatá medaile č. 9

Komitét spisovatelského PEN klubu udělil tzv. zlatou pečeť českým nezávislým novinám, které za nejdůležitější událost roku pražských OH označily výrok Ivety Bartošové směřovaný Jiřímu Pomejemu: "Počkej, až se vrátím z Thajska."

Zlatá medaile č. 10

Závěrečný ceremoniál OH upadl do tmy poté, co komando bodyguardů ČEZu obsadilo centrální rozvodnu elektrického proudu. Organizátoři totiž ani přes výzvy neuhradili dlužnou částku 7.48 Kč poslední faktury.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 1.3. 2010