Lékaři z CIA "experimentovali na lidech"

3. 9. 2009

Organizace, zabývající se lékařskou etikou, tvrdí, že lékaři z CIA monitorovali "posílené vyšetřovací techniky" a studovali jejich efektivitu

Toto zkoumání se prý přiblížilo k protizákonnému experimentování s lidským organismem a v některých případech došlo k naplnění jeho skutkové podstaty, argumentuje americká organizace Physicians for Human Rights PHR (Lékaři za lidská práva).

BRITÁNIE:

Zdravotnictví "odsuzuje pacienty k smrti"

3. 9. 2009

Skupina britských lékařských odborníků si dopisem konzervativnímu deníku Daily Telegraph stěžuje, že někteří pacienti ve státních britských nemocnicích jsou chybně posuzováni jako na prahu smrti, a jsou jim pak odepřeny tekutiny a léky. Pacienti jsou v takové situaci podrobeni trvale sedativům, do té doby, než zemřou.

Lékařští experti, kteří pečují o nevyléčitelně nemocné osoby, však varují, že tento přístup může zakrýt skutečnost, že se zdravotní stav pacienta zlepšuje. Cílem této metody, která se nazývá Liverpool Care Pathway, je snížit utrpení pacientů v posledních hodinách před smrtí. Metodu r. 2004 doporučil britskému zdravotnictví jeho vládní inspekční orgán National Institute for Health and Clinical Excellence.

Dojmy z prvního dílu seriálu ČT Vyprávěj

3. 9. 2009 / Ladislav Brzobohatý

V pondělí 31. srpna uvedla ČT1 první díl nového seriálu Vyprávěj . Díval jsem se hlavně ze zvědavosti, jak dnešní autoři "nastaví zrcadlo" roku 1964 a následujícím. Pocházím z vesnice, r. 1962 jsem byl na dlouhodobé "praxi" ve fabrice a v letech 1962-1967 jsem studoval na ČVUT. Takže přesně tu dobu z prvního dílu jsem zažíval na vlastní kůži "v reálu" a mám ji přes tu časovou vzdálenost ještě celkem dobře v paměti.

V prvním díle byly asi klíčové dvě zápletky. První -- dělníka (podle uváděných záběrů pracoval snad v lokomotivním depu) - otce Dvořáka (S.Skopal) - se snaží (neúspěšně) dostat do KSČ. Druhá -- konflikt syna Dvořáka (R.Vojtek) s mladým asistentem na vysoké škole kvůli dívce.

Vyprávěj, ale nekecej!

3. 9. 2009 / František Řezáč

Postřehy pana Brzobohatého o prvním dílu seriálu ČT Vyprávěj jsou přesné. Takové faktografické nesmysly, které tvoří dějovou osu prvního dílu, nejsou jen drobnými chybami, ale kopanci, které zpochybňují celé dílo. Je to, jako kdyby uzenář přidal do vuřtů cukr - nikdo by je nejedl a musely by se stáhnout z prodeje. To se ovšem s televizním seriálem asi nestane. On měl totiž pořádnou PR dělostřeleckou přípravu. Ani recenzent Lidových novin si ve svém článku o zahájení seriálu oněch pitomostí nevšiml!

Takže všechno půjde svou cestou dál - budou se nám týden co týden prodávat oslazené vuřty. Člověk, i laik, se musí ptát, jak je to vůbec možné? To nemají v ČT nějakého bývalého člena KSČ, třeba v kotelně, jehož by se zeptali, jak se vstupovalo do KSČ? Staré Literárky s vizáží odpovídající roku 1964 mám doma i já. Stačilo se podívat u předváděného čísla Literárních listů z roku 1968 na datum. To už není ani diletantismus. To si museli říct: vždyť je to jedno, ti pitomci to stejně nepoznají...

POŽADAVEK NA ZRUŠENÍ AMERICKÉHO EMBARGA PROTI KUBĚ

Politicky nepohodlnou informaci česká média ignorují

3. 9. 2009 / Štěpán Kotrba

Informaci AI o tom, že Amnesty International vyzvala USA na zrušení embarga vůči Kubě, zveřejnila ihned ve středu 2. 9. 2009 tisková agentura Reuters, do slovenštiny přeložila TASR a v Bratislavě zveřejnil deník SME a televize TA3. Za dvacet čtyři hodin si tato zpráva cestu do českých médií nenašla, ani ji nerozšířila česká pobočka Amnesty International, jindy bleskurychlá.... Vzhledem k dlouhodobé intenzivní protikubánské kampani zdejších "lidskoprávních" aktivistů je toto zatajování informací snad i pochopitelné, i když v době globální komunikační sítě směšné... Podle generální tajemnice Amnesty International Irene Khanové je americké embargo vůči Kubě nemorální a mělo by být co nejdříve zrušeno. "Brání miliónům Kubánců v prístupu k životně důležitým lékům a zdravotnickému vybavení," uvádí AI ve zprávě s názvem Embargo USA vůči Kubě: Jeho hospodářské a sociální důsledky.

Francouzská revoluce, Goebbels a konzervativní ofenzíva

3. 9. 2009 / Darina Martykánová

Jsem ráda, že pan David sdílí mé přesvědčení, že nelze k historickým událostem přistupovat z podobně demagogických a faktograficky zcela vyšinutých pozic, jak to činí pan Václavek. Zde se shodneme na tom, že kde začínají výmysly a manipulace, přestává věcná debata.

Sofistikovaná věcná argumentace pana Davida si samozřejmě zaslouží odpověď podrobnější. Především, historikové nejsou soudci.

Ústavní spiknutí Občanských hnutí?

3. 9. 2009 / Jan Hradil

Ústavní soud se nedávno nezvykle ostře vymezil vůči postupu politiků (parlamentu) při vyvolání předčasných voleb. Po vyslechnutí první zprávy o této události si jistě mnozí položili otázku, co mohlo ÚS k takovému rozhodnutí vést. Volby jsou přece tím nejdemokratičtějším výrazem demokracie, to už do nás ostatně bylo vštěpováno i za minulého režimu! V dohlednu je brzké možné vyřešení politické krize, které konečně nahradí vládu, v jejímž mandátu přece není řešit zásadní otázky ekonomické i společenské reformy! A kolik nás teď ten nepraktický posun voleb bude stát? Až je člověk zaskočen neomaleností, s jakou si ÚS pohrává s politickou scénou, a v důsledku toho i s naším hospodářstvím!

Okresnímu návladnímu

3. 9. 2009 / Michal Kuklík

Ústavní soud vzal všem lidem v Česku právo jít k parlamentním volbám a za to jim dal možnost vidět v telce, jak nekomunikující poslanec Melčák čupí v Parlamentu.

Trestní zákon
§231
Omezování osobní svobody
(1) Kdo jinému bez oprávnění brání užívat osobní svobody, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta. ...
(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny.

Tleskám ústavnímu soudu

3. 9. 2009

Rád bych reagoval na na článek pana Kuklíka "Okresnímu návladnímu", který je přesvědčen, že odložením voleb se mu děje zločin a jsou omezováno jeho právo volit. Nejsem sice právník, ale rozhodnutí Ústavního soudu o odložení výkonu zákona o předčasných volbách, chápu jako jeden z nejdůležitějších kroků k obraně občanských svobod, píše čtenář Martin Bečán.

Od bývalého mluvčího Ústavního soudu

Kde byl včera mluvčí Ústavního soudu? Ve frontě na podporu?

2. 9. 2009 / Michal Spáčil

Ústavní soud včera přijal rozhodnutí, které vyvolalo divokou aktivitu ve všech lóžích domácího politického divadla. Ve včerejších Otázkách Václava Moravce se předseda KSČM Vojtěch Filip upřímně podivil, proč mají telefony vypnuté nejen soudci, ale i tiskový mluvčí Ústavního soudu, tedy já. Důvod je až k politování prostý - můj pracovní poměr u ÚS den předtím skončil a na SIM kartu ležící osaměle v šuplíku na ekonomického odboru se už nikdo nedovolá.

Válkou se to vyřeší

3. 9. 2009 / Lukáš Kantor

ČT 2 bude dnes v noci v 1 hodinu vysílat kanadský dokumentární film Válkou se to vyřeší ZDE. Film ukazuje dobře neférové praktiky masmédií, když "prodávají" válku veřejnosti.

film k přehrání na webu ZDE

Přepis celého dokumentu ZDE

Politické strany v Česku aneb postoj k volbám

3. 9. 2009

Dvacetiletá historie nové orientace Československa a později Česka není jenom radostným sčítáním úspěchů a neustálým harašením o nebezpečném Rusku. Je to také období velkých proher a zmařených hodnot a nadějí. Kde můžeme a právem musíme hledat odpovědnost za tyto ztráty? ptá se Michal Horák.

Školní rok 2009/2010 začal, segregace romských žáků pokračovat nesmí

3. 9. 2009

Tisková zpráva koalice Společně do školy

Koalice nevládních organizací Společně do školy apeluje na ministerstvo školství, aby bezodkladně přijalo jednoznačná opatření k ukončení segregační praxe v českých školách. Nejméně čtvrtina všech romských dětí je totiž nadále nezákonně zařazována do praktických škol, které jsou určeny žákům s mentálním postižením. Reprezentativní koalice upozorňuje na skutečnost, že Českou republiku zavazuje k přijetí nápravných opatření verdikt Evropského soudu pro lidská práva; téměř dva roky po rozsudku však diskriminační praxe nedoznala nezbytných změn.

Nový Jiřetín: Téměř tři čtvrtiny lidí volí zastavení těžby

3. 9. 2009

Tisková zpráva Greenpeace a občanského sdružení Kořeny

Navzdory nejistému termínu voleb se dnes Greenpeace a občanské sdružení Kořeny rozhodli oficiálně zahájit intenzivní veřejnou kampaň zaměřenou na kandidáty do poslanecké sněmovny. Požadují po nich, aby se zavázali prosazovat zrušení dosavadního dobývacího prostoru pod městem Horní Jiřetín.

Poznámky antikomunisty subjektivního

3. 9. 2009 / Pavel Urban

Také já si myslím, že je dobré rozlišovat komunismus jako sen o beztřídní společnosti, která předpokládá některé zásadní změny v lidském myšlení a cítění, a komunismus jako hnutí, snažící se dosáhnout těchto změn skrze politicky nadekretovanou změnu společenského systému. V této věci chápu marxismus jako posun od utopie k nesmyslu, od léčby nemoci (byť neúspěšné) k léčbě symptomů. Pro zjednodušení zde budu i já nadále používat slovo "komunismus" ve smyslu oné druhé, historicky pokročilejší formy. Kdo chce číst přesně, ať si před něj dosadí adjektiva "falešný" či "fakticky neexistující".

The Czech Republic as a Paedophile Paradise

2. 9. 2009 / Věra Říhová

Sexologists have filed a study on the sexual behaviour of Czechs, which shows that today's younger generation is less promiscuous than their parents` generation and that they are not rushing into their first sexual experience. The results of the study were revealed on television and in the press. At first glance the study looks good for Czechs, even sexologist Petr Weiss is speaking about a sexual counter-revolution amongst young people.

A Czech version of this article is HERE

Stát jako pytel šrotu

3. 9. 2009 / Ivan Větvička

Ústavní soudci prvního září odložili předčasné parlamentní volby. Tím udělali politickým stranám čáru přes rozpočet -- a to doslova, na plakátovacích plochách už za nemalý peníz rozkvetly tváře politiků, kampaň běží naplno. Kolegialitu vyvolených ve Sněmovně nahradil nepohodlný soutěžní duch. A teď by se to drahé a namáhavé martyrium mělo protáhnout? Politici spustili halasný povyk...a já si vzpomněl na dětství, kdy jsem se o prázdninách chodil dívat na prasátka.

Marx redukcionista i metafyzik. O postkomunistické dezinterpretaci Marxe

2. 9. 2009 / Michael Hauser

Liberalismus jako čarování s objektivitou

V dnešních společenských vědách vládne zvláštní étos nestrannosti. Vědci se hlásí k bezhodnotové metodě zkoumání, k neutrálnímu a objektivnímu popisu fakt, z něhož je údajně vytěsněn autorům osobní postoj a historická zkušenost. Tato metoda vytěsnění subjektivity má být zárukou nestranného a vyváženého provozování dané disciplíny. Tíhnutí k vyváženosti a objektivitě není jen vyhlašovaným metodickým principem společenských věd, ale setkáme se s ním i v médiích nebo v argumentaci představitelů různých institucí.

Špinavé tajomstvo Lockerbie

3. 9. 2009 / Matúš Holý

V čase, keď vyjde tento článok, bude už možno údajný páchateľ bombového útoku nad škótskym Lockerbie doma. Smrteľne chorý muž sa vzdal práva na odvolací proces, aby mal šancu stráviť posledné chvíle so svojou rodinou vo vlasti. Tým sa znižuje šanca, že sa verejnosť dozvie pravdu o veľmi nejasnom prípade.

Extrémna pravica klope na dvere

3. 9. 2009 / Eva Blažeková

Je smutný paradox, že v dňoch, keď si pripomíname 65. výročie Slovenského národného povstania, sa v našich mestách zhromaždená mládež opäť zdraví Na stráž!, Budapešťou pochodujú uniformovaní gardisti a "národovci" v strednej Európe hľadajú riešenie "cigánskeho problému". Ocitli sme sa naspäť v tridsiatych rokoch 20. storočia?

The Czech general election "may not take place in October"

2. 9. 2009 / Jan Čulík

The Member of Parliament Miloš Melčák has complained to the Constitutional Court saying that the decision to hold a premature general election in October, after the Topolánek government lost a vote of confidence in Parliament in the spring, is non-constitutional. Melčák argues that "he has been elected for a four year term of office" and no one should legally be entitled to shorten this term. He argues that the decision of the Czech Parliament, after the vote of non-confidence, to shorten its term of office and to declare an extraordinary general election in October, is unconstitutional. The MPs have allegedly used "extraordinary" means and this is not justified, argues Melčák. The political situation in the Czech Republic isn't extraordinary.

The Czech Constitutional Court issued a "preliminary decision", in response to Melčák's complaint, whereby it has suspended the planned general election until it has made a decision about his complaint.

On Wednesday morning, Czech President Václav Klaus, the provisional premier Jan Fischer and the heads of both main Czech political parties as well as the heads of both chambers of Czech Parliament met at the Prague Castle to discuss the constitutional "crisis". They have set up a "group of experts" who are to propose a quick, permanent change to the Czech constitution so that the general election can take place on 9th and 10th October 2009 after all. Mr. Melčák's legal council said that he will submit a complaint against such a change as well, since it is wrong to change the Constitution "on a whim".

The fact that twenty years after the fall of communism the Czech Republic doesn't have a regular procedure how legally to organise a general election after a vote of non-confidence in Parliament is surely remarkable.

Občasník vydávaný v angličtině, shrnující nejdůležitější články z BL FOCUS ON THE CZECH REPUBLIC

Ústavní předběžko aneb kdo dá k soudu Ústavní soud?

2. 9. 2009 / Štěpán Kotrba

volné pokračování poznámky Štěpána Kotrby "Melčákovo modlení k soudcokracii"

Poměrně bezprecedentní výrok Ústavního soudu je prozatím nutno chápat jako "předběžné opatření" a jako průzkumný balónek pro některé soudce, aby si ujasnili ve veřejné diskuzi, co nastane, když by volby zakázali. Soud získal čas na rozhodnutí samé. Přiznám se, že mi konvenuje úvaha experta na ústavní právo, profesora Právnické fakulty UK Václava Pavlíčka, který včera pro Českou televizi vysvětloval principy ústavnosti a hledal oporu nikoliv ve formalistickém výkladu izolovaného §39, ale ve smyslu existence Ústavního soudu a ochrany práv všech voličů - nejen přeběhlého poslance Melčáka.

Lid je suverén, ne soud. A lid, zastoupen svými poslanci a senátory, si přeje znovu rozhodnout o politickém rozdělení moci.

Ústavní soud má právo rozhodovat o ústavnosti ústavy

2. 9. 2009 / Ondřej Ručka

Ještě jednou musím reagovat na Štěpána Kotrbupouh. Ačkoliv mé argumenty mu nejsou dost košer, protože jsem "pouhý student", předložím zde alespoň dva krátké odkazy na tuto tématiku od dvou fundovaných ústavních právníků.

První je text Zdeňka Kühna jako aktuální reakce na konkrétní rozhodnutí ÚS. Zde se čtenář mimo jiné dozví, že doktrína, v rámci které Ústavní soud rozhoduje o ústavnosti ústavních zákonů není zdaleka jen projevem českého Absurdistánu (jak se nyní leckdo rozčiluje), ale je aplikována například i ve Spolkové republice Německo. Pátravý a zvídavý čtenář zde také nalezne odkazy na další odborné články tématem se zabývající. Druhý odkaz od Vojtěcha Šimíčka je o něco málo starší a zabývá se abstraktnější teoretickou rovinou, nicméně i zde lze nalézt argumenty osvětlující rozhodnutí Ústavního soudu. Snad bude Štěpán Kotrba uspokojen tím, že svůj protinázor vyjadřují nejen "pouzí studenti", ale i hotoví odborníci (koneckonců nejen v České republice).

Pozn. red. Britské listy nikdy nehodnotí význam argumentu podle "zkušenosti" či "zasloužilosti" osoby, ale podle podstaty argumentu samotného.

Tři informační akce k financování vědy a výzkumu v ČR

3. 9. 2009 / Jan Matonoha

  • V pátek 4.9. 2009 od 9 do 12 hodin v zasedací místnosti Ústavu pro českou literaturu AV ČR, Na Florenci 3, Praha 1 proběhne neformální seminář k otázkám vědy a politiky, na němž účast dosud kromě jiných přislíbili Václav Bělohradský, Jiřina Šiklová, Jaroslav Šonka, Jan Vodňanský a Jiří Zlatuška.
  • Ve čtvrtek 17. září 2009 od 14:00-16:30 v posluchárně v sídle Jednoty českých matematiků a fyziků, Praha 1, Žitná 25 pak proběhne seminář s názvem "O legislativě pro vědu a výzkum".
  • A dovolte také, abych jen pro informaci doplnil, že na portálu youtube.com je dostupný záznam z demonstrace "Stop tunelování české vědy a kultury!" pořádané Fórem Věda žije! v úterý 25. 8. 2008 v 16 h na náměstí Jana Palacha.

Videozáznam, rozdělený na 6 částí, naleznete ZDE

O školství a o Francouzské revoluci

3. 9. 2009

V článku Štěpána Steigera si autor stěžuje na poplatky. Jakkoli se snažím toto téma nezlehčovat, nejvyšší možná výše regulačních poplatků byla podle původního Julínkova návrhu 5000 Kč ročně, později byla u některých skupin obyvatel snížena. Měsíčně tedy může osobní rozpočet zatížit nejvýše částkou 500 Kč měsíčně. Není to málo, avšak částky, které již předtím museli někteří pacienti dávat na doplatky za léky byly mnohem vyšší, z toho důvodu bych dané téma nepřeceňoval, píše čtenář Václav David.

Přeci nebudeme zase odcházet za hranice

3. 9. 2009

Poté co Bůh stvořil nebe a zemi řekl: "Budiž světlo", a bylo světlo a Bůh začal tvořit svět. Téměř před dvaceti lety přišel jiný "bůh", a ve své nemocné mysli, řekl: "Budiž tma" a byla tma. Mnozí tvorové na to čekali, radovali se a rádi zhasínali a někteří, když zjistili, že je to pro jejich kapsy, mana nebeská a nikdo to nepostihuje, zpustli. Zde je naplněn tr. zákon, § 217. Další se přidali a přidávají a postupně se z malých lapků a loupeživých rytířů stávají, alespoň ve svých očích a povědomí svých souputniků, kastou těch šikovných, vyvolených, kteří vědí jak na to, jak to těm ostatním hlupákům, sockám ukázat. Pro některé to byl přeci jenom velký zlom, nezvládli to a sudy a Orlická přehrada našly svého naplnění, píše čtenář Oldřich Adamec.

Nový život zraněného čápa. Z cesty do běloruského Polesí

2. 9. 2009 / Luděk Janda

Diplomatická hra na víza se hraje s Běloruskem od roku 2000, kdy byla jednostranně českou vládou vypovězena dohoda o bezvízovém styku. Bělorusko je zavedlo až v reakci. Do té doby jsme jezdili k příbuzným, a oni k nám, úplně volně. Dokonce jsme ani nepotřebovali pozvání, které bylo nutné ještě za Sovětského svazu. Nyní víza ztrpčují život rozdělené rodině a komplikují vzájemné kontakty. Naštěstí v roce 2004 Bělorusko usnadnilo proceduru získání víza. Nyní mi stačí, abych v žádosti uvedl, u koho budu bydlet. Nemusím příbuzné otravovat běháním po úřadech. Za to Česká republika neslevila v ničem. Při pozvání příbuzných po mně vyžaduje, abych doložil, že disponuji penězi na krytí jejich pobytu. Pro představu, když chci pozvat 4 člennou rodinu, musím dokázat, že mám 240 000 Kč. To jsem pohromadě neměl nikdy, a tak se skládáme, půjčujeme si. Je to trapné. Pro mě, vystudovaného vysokoškoláka pracujícího v IT a s rodinným domem, je finanční problém pozvat sem pár příbuzných.

< Panorama Pinsku se siluetou polského františkánského kostela. Zdroj ZDE

Bělorusové jsou na sladký. Snažím se proto pro běloruské příbuzné vybrat sladký dárek, oplatky nebo čokoládu. A zároveň co nejvíc "český". Oblíbené bývaly karlovarské oplatky v plechové krabici. Oplatky se snědly, krabice zůstala a dlouho připomínala daleké příbuzné. Brněnské Tesco mi ale nabízí v plechu jenom dánské sušenky ve tvaru rybiček. Oplatky z produkce Lu-Opavia nebo Nestlé už dávno nekupuji. Francouzi do nich cpou moc cukru. Hořické trubičky jsou v Tescu levné, ale snad aby byly ještě levnější, balí je do průhledných pytlíků. Vypadají strašně a kdoví, zda je vyrábějí v Hořicích. Nakonec kupuji oplatky a trubičky vyrobené na Slovensku, jsou pěkné, chutné a přece jen ještě reprezentují výrobu někdejšího Československa. Česko nebo Československo, kakaja raznica, v Bělorusku mezi tím stejně nedělají rozdíl.

Hirschova zpráva, ekologisté a lhostejní občané

2. 9. 2009 / Jiří Krautwurm

V nedávné době vydaly Britské listy několik článků, ve kterých se hovoří o ekonomickém bohatství ve vztahu k primárním zdrojům energie, o hrozbě kolapsu společnosti z důvodů vyčerpání energetických zdrojů, či o podceňování druhého termodynamického zákona ve vývoji společnosti.

Přesto, že přinášejí řadu pozoruhodných myšlenek, je třeba jim vytknout jednostrannost pohledu bojovníků duhy a řadu nedomyšleností. Nejvýrazněji je to vidět na tom, jak více či méně ignorují jaderné technologie nebo se o nich vyjadřují v negativním kontextu. Takový postoj ale neodpovídá současné realitě vývoje energetiky ve světě (pokud by se chtěl čtenář o jaderné energetice dozvědět více, doporučuji články V. Wagnera na serveru Osel, souhrnná tabulka ukazuje reálné perspektivy oboru) a jednak je jaderná energetika schopna zajistit dlouhodobě energetické zásobování srovnatelné s dnešní spotřebou.

Immanuel Wallerstein: Ohnivá bouře přichází

2. 9. 2009 / Immanuel Wallerstein

se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Na Středním východě se připravuje ohnivá bouře, na níž není připravena vláda USA ani americká veřejnost. Lidé si zřejmě neuvědomují, jak blízko je už na obzoru a jak bude zuřivá. Vláda USA (a tudíž skoro nutně i veřejnost) si dělá velké iluze o své schopnosti zvládnout situaci a dosáhnout přitom cíle, které si vytyčila. Bouře potáhne z Iráku přes Afghánistán a Pákistán až do Izraele/Palestiny a bude se šířit jako příslovečná lavina.

Začněme Irákem.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2009

1. 9. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2009 přispělo celkem 183 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 32 771.45 Kč, příjem z reklamy byl 3000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 8. 2009 částku 7846.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a