18. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 3. 2009

Libermanův jazyk je jazykem Mladičovým, Karadžičovým a Miloševičovým

Jen několik dní poté, co Arabové zuřili, že se izraelské lobby podařilo zabránit tomu, aby byl otevřeně hovořící Charles Freeman jmenován do výzvědné funkce ve vládě prezidenta Obamy, čelí nyní izraelskému ministru zahraničí, jehož rasistické výroky o zkouškách loajality pro Palestince znamenají, že v Netanjahuově kabinetě je dnes jeden z nejodpornějších politiků na Blízkém východě, píše v deníku Independent známý komentátor Robert Fisk.

18. 3. 2009

Ruský prezident Dmitrij Medveděv konstatoval, že Moskva začne od r. 2011 s rozsáhlou znovuvyzbrojováním své armády. Medveděv uvedl, že prvotním cílem bude zvýšit "připravenost ruských jednotek k boji, především našich strategických jaderných sil".

Citoval znepokojení ohledně rozšiřování NATO až do oblasti nedaleko ruských hranic a regionální konflikty.

Loni Kreml zveřejnil plány na zvýšení vojenských výdajů během nadcházejících dvou let.

18. 3. 2009
otevřený dopis soudkyni Vrchního soudu Naděždě Žákové

Paní Žáková, před několika dny jste jako předsedkyně senátu Vrchního soudu v Praze zrušila rozsudek soudce Vojtěcha Cepla ml. ve věci tzv. "soudní mafie" (která podle Marie Benešové "zákulisně zmanipulovala" vyšetřování Čunka). V neveřejném jednání jste kauzu zároveň odebrala "příliš aktivnímu" soudci Ceplovi. Ten ve snaze osvětlit její politické pozadí nejen provedl řadu dodatečných důkazů, ale především rozhodoval zcela veřejně a transparentně. Toto Vaše rozhodnutí vyvolalo vlnu veřejného rozhořčení.

18. 3. 2009

Ohledně případné Strany nezávislých:

Vytvoření stránek pro předvýběr nezávislých kandidátů pro všeobecné volby v rámci "Strany nezávislých kandidátů" by pro mne nebyl problém, viz článek Andrease Whittama Smithe. Stručnou představu o tom, jak by web měl vypadat, bych měl, nicméně by to chtělo širší proces schválení konceptu. Byl bych tomu ochoten věnovat volný čas, píše Zbyněk Říha.

18. 3. 2009

Možná budu jen obětním beránkem, naivkou podrobeným ostré, věcné a závažné kritice, a možná mě dokonce unese i nějaká mafie...a možná ne. Možná ze mě bude konečně revolucionář. To se musí zkusit, píše Tomáš Rychetský.

Z celé polemiky kolem statě Andrease Whittama Smithe "Revoluce začíná -- a je uskutečnitelná prostřednictvím technologie" mě zejména zaujal střet Jana Čulíka s Karlem Dolejším. Dopustím se teď hrubé nezdvořilosti a budu oba pány (pro účely své vlastní kandidatury) parafrázovat. Jan Čulík v podstatě říká, že bez velké dávky chuti a odvahy žádná změna není uskutečnitelná. Karel Dolejší oponuje, že bez nápadu je to dopředu trapas. Já mám odvahu i nápady. Takže se hlásím jako první dobrovolník do nové společenské hry Jana Čulíka: "Revoluce začíná na Britských listech". Že mám odvahu, jsem myslím právě dokázal. Teď ty nápady.

18. 3. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ

Winnenden je malé německé město, ve kterém 11. března v 9:30 hodin sedmnáctiletý školák přišel do školy s pistolí. Otřesným následkem tohoto amoku byla smrt šestnácti lidí a opovrženíhodný, ale skvělý kšeft s iracionalitou. O amoku ve Winnendenu byste si mohli v němčině něco přečíst mezi jiným na SpiegelOnline, a o tom druhém něco v téhle poznámce...

18. 3. 2009

Zatímco vedoucí představitelé České republiky uvažují o možné instalaci amerického protiraketového radarového systému ve vaší zemi, jsme přesvědčeni, že vaše čtenáře budou zajímat názory mnoha amerických občanů, kteří si myslí, že instalace systému by byla chybou, píše John Lindsay Poland z organizace Fellowship of Reconciliation, nejstarší ekumenické mírové organizace v USA.

18. 3. 2009

As leaders of the Czech Republic consider the possible installation of the United States' missile radar system in your country, we believe your audience will be interested in the views of many US citizens, who believe the installation of this system would be a mistake, says John Lindsay Poland from the Fellowship of Reconciliation Programme in New York.

18. 3. 2009

Opozice se pokusila využít nepřítomnosti poslanců koalice ve Sněmovně (Tomáš Kvapil je v komatu, Vladimír Hink je po nehodě v nemocnici) , tří ministrů v Bruselu a ministra Bursíka, který je na služební cestě ve Washingtonu. Chtěla dnes prosadit zamítnutí smluv o americkém radaru na českém území a pobytu amerických vojáků v Česku. Opozice prosadila, aby se o radaru hlasovalo dnes dopoledne. Spolu s ní hlasovaly poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková. Na zamítnutí smluv je potřeba prostá většina přítomných. Topolánek proto raději smlouvy o radaru ze Sněmovny stáhl sám. Ratifikace tím ovšem nekončí. Kladné stanovisko Senátu, ovládaného doposud ODS, platí. Poslanci se ale do chvíle, než vláda znovu smlouvy předloží, se k nim nebudou moci vyjádřit. Ministr Bursík ovšem prohlásil ve Washingtonu, že v tuto chvíli není moudré o radaru hlasovat.

Vláda chce o radaru znovu hovořit až po návštěvě Baracka Obamy v Praze a summitu NATO. "Byl to test integrity protiradarové koalice," prohlásil mluvčí iniciativy Ne základnám Jan Májíček.

18. 3. 2009
Polemika se článkem Vladimíra Justa "Čtyři důvody proč vstoupit do Strany zelených"

Vážený pane Juste, zastávám názor, že environmentalismus a vlastenectví nejsou v rozporu, ale naopak jejich symbióza má potenciál stát se myšlenkovým východiskem civilizovaného přechodu od hospodářského růstu k udržitelnému rozvoji v naší zemi, stejně jako v dalších, zejména evropských státech. Cítím se proto povolán polemizovat s Vaším článkem, ve kterém jste namíchal obsažný a pestrý koktejl urážek svých názorových oponentů, prezidentem Klausem počínaje a Demokratickou výzvou (ač ji přímo nejmenujete) ve Straně zelených konče.

18. 3. 2009

Torzo Strany zelených v čele s Kateřinou Jacques zavolalo po věcném přístupu a neideologickém nakládání s antidiskriminačním zákonem. Na dnešní tiskové konferenci nejmenší vládní strany se tato něžná žena snížila k hrubým výrokům a nepravdám.

Sociální demokraté při projednávání antidiskriminačního zákona ve Sněmovně normu kritizovali z věcného hlediska a předložili řadu návrhů, které měly vést ke zlepšení předloženého návrhu. Tato věcná diskuse byla odmítnuta. Byl to ústupek nejsilnější vládní straně ODS ve jménu setrvání Zelených ve vládních křeslech. ČSSD byla připravena jednat a přes výhrady pomohla v konečném hlasování. Zamítl ji nakonec prezident Klaus. ČSSD už ale současný návrh tohoto zákona podpořit nemůže.

18. 3. 2009

Počátkem března 2009 podalo občanské sdružení Ateliér pro životní prostředí, o.s. prostřednictvím JUDr. Petra Kužvarta správní žaloby proti záměru umístit na Pankrácké plání dvě výškové stavby označované jako "EPOQUE PANKRÁC -- HOTEL" a "EPOQUE PANKRÁC -- BYTOVÝ DŮM".Žaloby byly podány v dohodě a na základě pověření všech zaangažovaných občanských sdružení, jež po řadu let čelí mimořádně silnému tlaku developerů. politiků a úředníků směřujícímu k bezohlednému a nezákonnému prosazení miliardových komerčních investic v dané lokalitě", sdělila paní Marie Janoušková, která v lokalitě bydlí a vede sdružení Občanská iniciativa Pankráce.

18. 3. 2009

Arnika tvrdí: úřední zmatek nahrává developerům, občanům znemožní uplatnit připomínky

Tisková zpráva Sdružení Arnika

Obyvatelé Prahy ještě ani nestačili zaregistrovat, že brzy uplyne lhůta pro připomínkování nového územního plánu, a už mohou pročítat stohy dalších dokumentů. Radní hlavního města totiž schválili další vlnu takzvaných celoměstsky významných změn. Paralelně tak běží už tři procesy přípravy územního plánu. "Obáváme se, že zmatek, který vytvářejí politici ve vedení města, je záměrný," řekl Martin Skalský ze sdružení Arnika. "Zatímco developerům pomůže prosadit jejich záměry, občanům prakticky znemožní uplatnit připomínky," dodal Skalský

18. 3. 2009

Chtěl bych napsat pár poznámek k textu Vojtěcha Smetany "Pohled věřícího". Ačkoli vysoce oceňuji jakousi dobrou vůli a také odvahu, s jakou autor dokáže být kritický a přemýšlivý, tohle právě nestačí. Když se zmiňuje o cynismu, neříká, že církev samotná je součástí společnosti a s cynismem má sama problém. Úroveň kázání v kostelích je otřesná a biskupové také za moc nestojí (např. slyšet arcibiskupa Graubnera a nebýt cynikem, to chce velkou rezistenci).

18. 3. 2009
Poznámka k výuce angličtiny, Facebooku a informačním technologiím

Nepochybuji o tom, že postupně se budou informační technologie stále více prosazovat v politice, a podle mne je to dobře. Rizika budou vždycky, vždy lze ukázat - a je dobře, když se ukazuje - jak nové fenomény mohou poškodit náš život: mobily, internet, čipové karty atd. Neměli bychom ovšem vidět jen škody a srovnávat je s jakoby čistou minulostí, kdy např. extrémně ostýchaví a nespolečenští lidé neexistovali (ti teď mají dnes mnohem větší možnost být aspoň trochu mezi lidmi díky internetu).

18. 3. 2009

Prostředky plynoucí z bohatých zemí na rozvojovou spolupráci stagnují nebo klesají a počet lidí v absolutní bídě i těch umírajících hlady stagnuje nebo roste, chudoba se šíří i v těch nejbohatších zemích, i tam, kde se vlády předhánějí v tom, kolik stovek miliard z peněz daňových poplatníků bleskově použijí na pokrytí soukromých ztrát bank a automobilových koncernů, tedy na záchranu systému, který právě tak kolosálně prokazuje svou neudržitelnost. Vlády bohatých států včetně Evropské unie dál nutí rozvojové země, aby liberalizovaly své trhy, i když už se dobře ví, že je to pro ně ekonomická katastrofa, dál subvencují své zemědělské vývozy, i když to likviduje potravinovou suverenitu chudých zemí, dál trpí daňové ráje a nekontrolované měnové spekulace a pobírají lichvářské úroky z půjček, dál pokládají za správné, že zisky nadnárodních potravinářských a farmaceutických firem jsou důležitější než životy lidí. V kterékoli z těchto oblastí by výrazné politické úsilí a strategické investice do narovnání nespravedlivého systému přinesly dlouhodobý užitek. Zatím se na úrovni velké politiky o tom pouze jedná a prakticky se toho opravdu moc neděje. Proto je třeba dál a usilovněji než kdy dřív pracovat na prosazení dlouhodobě udržitelných a spravedlivých řešení a posilovat globální spojenectví občanských hnutí.

18. 3. 2009

16. března převzali v budově portugalského Parlamentu Ceny Sever-Jih Rady Evropy jordánská královna Rania Al-Abdullah a bývalý portugalský prezident a vysoký představitel Spojených národů pro spojenectví civilizací, Jorge Sampaio.

18. 3. 2009

Wolf v podstatě nic neudělal.

poradce premiéra Topolánka Marek Dalík v rozhovoru LN: Reportér po mně chtěl peníze ZDE

Zneužití dotací 11 milionů od ministerstva životního prostředí, vedení neprůhledného účetnictví, neoprávněné účtování DPH a další pochybení není nic... Občansko demokratické nic. │ŠOK

18. 3. 2009

Benedikt XVI. v utorok začína prvú cestu po čiernom kontinente. S Afričanmi chce hovoriť aj o korupcii a právach žien v Afrike. Požívanie antikoncepcie napriek epidémii HIV preňho ostáva tabu. ... "Myslieť si, že vyriešime problém AIDS kondómami, je ilúzia," povedal hovorca Vatikánu Federico Lombardi pre International Herald Tribune.

SME: Pápež kondómy Afrike nedovolí ZDE

"Tradiční církevní učení o předmanželské zdrženlivosti a manželské věrnosti je prokazatelně jediným jistým způsobem prevence šíření viru HIV a nemoci AIDS," řekl papež.

iDnes: AIDS zastaví zdrženlivost, ne rozdávání kondomů, vzkázal papež Africe ZDE

Pogratulujme Svatému otci. Protože zůstal myšlenkově konzistentní, věrný své víře a ani realita mu neotevřela oči. Nezapřel dogma. Svými názory (při své zodpovědnosti za myšlení a hodnotovou orientaci nezanedbatelné části obyvatel Afriky) na nepoužívání kondomů tak zajistí, že křesťanské názory povedou k brzké smrti naprosté většiny věřících a Afrika nebude trpět přelidněností ani explozivním nárůstem počtu křesťanů.

18. 3. 2009

"Ó, nalej nám svůj jed, ať dodává nám síly!
Chceme se pohroužit, jak okoušíme ho,
v hloub, Peklo nebo Ráj - co na tom v této chvíli? -
v hloub hloubek Neznáma - pro objev nového!"


Baudelaire, Ch.: Cesta. Překlad Svatopluk Kadlec

"Jestliže ontologie hypostazují přírodní síly nepřímo, prostřednictvím objektivizovaných pojmů, a tím podporují nadvládu člověka nad přírodou, doktrína pokroku hypostazuje ideál nadvlády přímo - a nakonec sama degeneruje ve statickou, derivativní mytologii. Pohyb sám o sobě, oddělený od sociálního kontextu a lidského cíle, se stává pouhou iluzí pohybu, špatným nekonečnem mechanického opakování."

Horkheimer, M.: Eclipse of Reason. New York, Oxford University Press 1947. P. 133-134

"Stahlhelm, Bund der Frontsoldaten"

Psal se rok 1918. Vojáci poražené německé armády se vraceli domů a zjišťovali, že republikánské strany mají pro hrdiny císařství jen málo pochopení. Ale oni přece něco zažili, "trpěli pro vlast", a teď o ně nikdo nejevil zájem...

18. 3. 2009
Tisková zpráva Amnesty International

Kubánská vláda musí okamžitě propustit 57 vězňů svědomí. Jejich jediným proviněním bylo vyslovení vlastního názoru. Šest let po posledním velkém zásahu proti politické opozici a lidskoprávním aktivistům k tomu vyzývá Amnesty International.

17. 3. 2009

Uprchlík ze Súdánu, který neúspěšně žádal v Británii o politický azyl a jehož britské úřady vrátily do země původu, byl zavražděn súdánskou tajnou službou okamžitě po příletu na letiště v Chartúmu. Adam Osman Mohammed, 32, byl usmrcen střelbou před svou manželkou a čtyřletým synem.

17. 3. 2009

Studie dánských vědců zpochybnila vliv konopí na vznik psychóz a následné schizofrenie. Podle ní lidé, kteří trpí déletrvajícími psychotickými epizodami po užívání konopí, zřejmě jen vykazují počáteční příznaky již existující schizofrenie.

Výsledky této studie z listopadu 2008 potvrzují předešlé výzkumy souvislosti mezi užíváním konopí a schizofrenními poruchami – např. studii amerických vědců publikovalo březnové číslo časopisu Psychiatry Research z roku 2005 (článek v češtině). Tentokrát vědci z Aarhuské university v Dánsku zjistili, že tzv. psychózy indukované konopím jsou zřejmě ranými projevy schizofrenie.

18. 3. 2009

Mluvčí strany zelených Eva Rolečková potvrdila, že počet odcházejících je vyšší, než je obvyklé. Ale podle ní není možné jednoznačně říct, že všichni položili stranické průkazky na protest proti vylučování lidí z platformy. "Zároveň vstoupilo pět nových členů..."

Týden: Chci být také vyloučen, žádají rebelové u zelených ZDE

DOKUMENT: dopis Simona Weigerta, žádajícího Stranu zelených o vyloučení ZDE

Neumím počítat... Kolik vlastně zůstalo těch Zelených? Bursík, Jacques,... │ŠOK

18. 3. 2009

Desáté výročí zásahu Severoatlantické aliance proti Jugoslávii (1999 -- 2009)

Motto:
"Viděla jsem malého chlapce bez hlavy, všude byla krev, nemluvňata byla mrtvá. Ismet, kterému byly tři roky, brečel, "Maminko, já chci vodu." Zastřelili ho do obličeje. Eronovi, nemluvněti, bylo deset měsíců a brečel, tak ho zastřelili. - Viděla jsem svou dceru. Dívali jsme se na sebe přes všechny ty mrtvoly a pohybovala rty, jako by se mi snažila něco říct. Držela jsem syna v náručí a viděla jsem svou sestru, jak držela své nemluvně v náručí. Její dítě bylo mrtvé, ale držela ho dál."
"Příběh přívětivého autobusáka, který se stal hromadným vrahem" ZDE

Pro Českou republiku, kromě data smutku a hněvu 15. března, další dva březnové dny vyvolávají při nejmenším smíšené pocity, ve kterých by měl asi převládat pocit hanby: 12. března 1999 jsme vstoupili za zvuků fanfár do organizace NATO, která pak 24. března provedla, na základě snůšky výmyslů, bez mandátu Rady bezpečnosti OSN, již více měsíců chystanou agresi proti Svazové republice Jugoslávii (SRJ). V té chvíli se NATO stalo zločineckou organizací, která neváhala zabíjet, mrzačit a zraňovat tisíce civilů, včetně dětí, kolem 400-500 000 lidí zbavit zaměstnání zničením továren (většina bez vojenského významu) a uvrhnout zem do ekologické katastrofy a to „pumami výlučně humanitární povahy“ (nesmyslná slova použitá v této souvislosti bývalým prezidentem Havlem v Le Monde 29. dubna 1999). Proč NATO zničilo řadu tepláren v Srbsku?


Toto je ostře nacionalistický text. Autor má na svůj pohled právo, musím však upozornit, že autor zkresluje četné dokázané skutečnosti. Miloševičovův režim v Srbsku byl nejméně stejně tak vražedný, jako albánští aktivisté v Kosovu. Je otázkou, zda bylo správné, aby bylo Srbsko NATEM bombardováno , ale vytvářet dojem, že Srbsko se octlo v celé záležitosti nevinně a bylo zcela obětí okolností, je drzé zkreslování faktů. │JČ

18. 3. 2009

USA a Německo se snaží primárně najít způsob, jak využít technologie pro nalezení objevných řešení, kterými se zajistí "rovnováha mezi bezpečností a svobodou".

iHNed: Obama otevře Němcům své tajné laboratoře ZDE

Po historických zkušenostech s německými laboratořemi, zkoumajícími "rovnováhu mezi bezpečností a svobodou" pomocí účinků inhalace plynů, bych já osobně byl krajně skeptický a obezřetný. Arbeit macht frei - to byl jeden ze závěrů německého výzkumu svobody ve 20. století. Ještě to není tak dlouho. │ŠOK

17. 3. 2009

Grantová komise Ministerstva kultury ČR rezignovala kvůli razantnímu krácení rozpočtu

tisková zpráva odstupující komise

Členové odborné grantové komise Ministerstva kultury pro profesionální tanec, pohybové a nonverbální divadlo na svém zasedání v pátek 13. března 2009 podali rezignaci. Důvodem jejich odstoupení je snížení celkové částky na projekty jejich oboru o 35%. Toto razantní snížení by znamenalo reálnou likvidaci projektů a činností v oblasti tance, pohybového a nonverbálního divadla, za což odmítli nést odborníci z grantové komise odpovědnost.

Komise byla na redukci celkové dotace pro obor upozorněna počátkem února. Při svém prvním zasedání 13. února 2009 zaslala otevřený dopis ministrovi, v němž odmítla převzít spoluodpovědnost za následky rozhodnutí vedení Ministerstva kultury. Finanční škrty byly provedeny bez předchozí analýzy a zvážení stavu oboru, což ohrožuje jeho dlouhodobě podfinancovanou profesionální infrastrukturu přímo v základech.

17. 3. 2009

Demokraté i Republikáni radí Obamovi, jak zlepšit vztahy s Ruskem:

Dvojstranná (bipartisan) komise expertů složená ze zástupců Belfer Center for Science and International Affairs a The Nixon Center, představila včera ve Wahingtonu veřejnosti expertní zprávu nazvanou The Right Direction for U.S. Policy toward Russia. Dokument signalizuje široký konsensus post-neokonzervativních politických elit v USA - a v tomto smyslu se jedná o poselství sice nikterak ostře formulované, mající však za sebou politický pohyb s velkou hybností. Studie byla již před zveřejněním prezentována jak Obamově administrativě, tak ruskému prezidentovi.

Studie zdůrazňuje potřebu zásadní změny ve vzájemných vztazích obou bývalých protivníků z dob studené války. Pro Spojené státy, které z Bushovy éry vyšly ekonomicky, diplomaticky i vojensky oslabené, je obtížné dosahovat řady vitálních bezpečnostních cílů bez ruské spolupráce - nemluvě již o jejich prosazování proti Rusku. Zásadní změnou ovšem nemůže být pouhý pokus vrátit se před srpen 2008, kdy vypukla válka v Gruzii, ale ani opuštění Bushova konfrontačního přístupu v otázce protiraketové obrany. Navržený "reset" má mít podobu zásadní paradigmatické změny. Rusko má být nikoliv už pouze slovně, ale fakticky bráno jako velmi důležitý, byť často obtížný partner. Včera zveřejněná studie postuluje celou řadu podmínek, které je za tím účelem třeba splnit: Počínaje opuštěním dvojitých standardů uplatňovaných při hodnocení kroků ruských a vlastních, přes úsilí pochopit (nikoli adoptovat!) ruský pohled na věc, zastavení bezhlavého rozšiřování NATO až po utlumení "demokratizačních" aktivit v Rusku samém. Změny dojdou i institucionálního vyjádření, protože Rusku by se měl nadále věnovat specializovaný úředník na vládní úrovni. Ve zkratce lze vše shrnout následovně: Respekt a tolerance k druhému v zájmu priorit stanovených dle Etzioniho sloganu "Bezpečnost především" ("Security First").

17. 3. 2009

Monitor Jana Paula:

Dítě s vyděšenou tváří na obrázku není evidentně spokojeno se svým zacházením. Kam pak asi směřuje nahoru protažená tmavá košilka? Čísi, objektivu skrytá ruka ji drží, není pochyb o tom, že dítě visí ve vzduchu. To je obrázek z reklamního letáku mezinárodní humanitární organizace Care, pod nímž je napsáno : "Marianin život visí na vlásku., malé vyzáblé děvčátku už váží jen 5,6 kg". To však nebrání tomu, aby bylo ohrožené dítě tímto způsobem zneužito k reklamní kampani.

17. 3. 2009

Hejtman Rath by měl začít budovat zařízení pro bezdomovce

Sociální demokrat David Rath omámený rychle získanou mocí by ve středočeském kraji chtěl vybudovat novou univerzitu (Rathovu?). Možná by ale spíš měl pomoci připravit republiku na brzkou realizaci amerického snu. (Video je srozumitelné bez titulků i pro průměrný produkt českého vysokého školství.)

17. 3. 2009

"AIG je podnik, který se dostal do finančních problémů kvůli nedbalosti a chamtivosti..."

Barack Obama k výplatě 160 mil USD prémií managementu v pojišťovně American International Group

17. 3. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Když promluví prezident americké ústřední banky Ben Bernanke, auguři dnešního světa začnou interpretovat, co by mohlo být významem těch slov, které používá. Není divu, že se potom najdou komentáře, které se od sebe hodně liší. Divné je, že komentátoři při tom často zapomínají poukázat na to, že tenhle pán vlastně nemůže vždycky říci, co si myslí.

18. 3. 2009

K článku o odsunu Čechů z Podkarpatské Rusi.

Protože polovina mých nejbližších příbuzných (z otcovy strany) pochází z Podkarpatské Rusi a ocitla se tak nedobrovolně pod vládou SSSR a později Ukrajiny, pociťuji povinnost se k článku vyjádřit, píše Ivan Vagera.

V článku se říká, že Podkarpatská Rus byla součástí Československa. To ale není pravda. Podkarpatská Rus byla mandátním územím svěřeným do správy Československa s tím, že po dvaceti letech bude uspořádáno referendum obyvatelstva Podkarpatské Rusi a to rozhodne o dalším osudu tohoto území.

Válka referendum zmařila, po válce Stalin nechal uspořádat "referendum" se svým svérázným výkladem a na základě onoho "referenda" pak byla Podkarpatská Rus přičleněna k Ukrajině. Takže ani věta o "darování Sovětskému svazu" není pravdivá.

18. 3. 2009

Se zájmem jsem si přečetl vzpomínku pana Lišky na vyhnání z Podkarpatské Rusi. Myslím, že je dobře, když se můžeme dočíst vzpomínky přímých účastníků nějaké události, jejich svědectví má přes svoji subjektivitu velkou cenu, píše Jaromír Baxa a dodává:

Co však nechápu, je jeho kopání do Sudetských Němců.

Kolik jich pan Liška zná osobně? Kolik jich jemu konkrétně ublížilo? Z vyprávění jsem pochopil, že to byli právě Maďaři, kteří jej v krutých podmínkách vyhnali, a že naopak ve Velkoněmecké Vídni se utečencům dostalo slušného zacházení.

Nemluvě o ahistorické generalizaci s oním skandováním Heim ins Reich, které se v Sudetech před rokem 1938 objevovalo. Nebylo ojedinělé, na druhou stranu existovalo velké množství Sudetských Němců, kteří proti nadšenému oslavování Hitlera bojovali - viz paměti Wenzela Jaksche, před nedávnem vydané i v českém překladu.

Na nebezpečnost generalizace poukazuje i fakt, že v průběhu mobilizace v roce 1938 spořádaně narukovali i Češi německé národnosti, ať už ze Sudet nebo z Prahy, kteří byli připraveni položit za Československo život. O náladách a postojích v Sudetech před a během války vyšla i v češtině řada prací, která jednoznačně dokládá nesprávnost takové generalizace (V. Zimmerman, D. Brandes a další).

Nechápu, proč někdo ani po 70ti letech není schopen přes své utrpení nevidět utrpení jiných.

18. 3. 2009

Přečetl jsem si znovu článek Josefa Lišky a pozorně jsem sledoval, zda se v článku objevuje "kopání do sudetských Němců", o kterém píše pan Jaromír Baxa. Domnvám se, že Liškův text korektně zmiňuje všeobecně známá fakta týkající se činnosti politické reprezentace sudetských Němců. Jaromír Baxa správně připomíná odpůrce nacismu v řadách sudetských Němců; problémem zůstává fakt, že v sudetoněmecké společnosti jich bylo jaksi málo a neměli reálný vliv.

2. 3. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V únoru 2009 přispělo celkem 180 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 220.46 Kč. Příjem z reklamy byl 10 200 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 99 040.99 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a