26. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 9. 2008

O možném zániku některých univerzitních humanitních oborů

V časopise A2 č. 39/2008 tuto středu vyšla -- pod "výraznějším" a deklamativnějším titulem "Akademická jatka" -- poněkud zkrácená verze následujícího článku. Psal jsem jej se snahou vylíčit celý příběh financování jednoho ústavu jedné fakulty nejstarší středoevropské univerzity. Značný textový rozsah, jímž laskavého čtenáře zatěžuji, je dán tím, že oblast financování veřejných vysokých škol v ČR a humanitních oborů v nich zvláště je zatížena řadou tradovaných mýtů a nepřesných informací. Například když před pár dny naše média zveřejnila zprávu, že učitelé dostanou příští rok na platech o deset procent přidáno, ne každý ví, že vysokoškolských učitelů se tato "dobrá zpráva" netýká. Jde mi tedy jen o to, aby "se vědělo". Britským listům jsem vděčný za ochotu zveřejnit článek v původní podobě.

Petr Bílek

Politikové všech našich stran na požádání kdykoli rádi zadeklamují, že jejich prioritou je budovat společnost vzdělanosti. Čeští učitelé mají dle zveřejněných statistik relativně dobrý plat a dostávají průběžně přidáno, byť se jim tempo růstu mezd zdá malé a občas kvůli tomu zkoušejí i stávkovat. Premiér se věnuje modelům financování vědy a výzkumu a jeho vláda nedávno na tyto účely schválila návrh výdajů; státní dotace bude narůstat zhruba o dvě miliardy ročně. Nicméně aby té radosti nebylo zas příliš, dovolím si nabídnout příběh jedné katedry jedné fakulty jedné univerzity. Nakolik je tato "případová studie" (case study, abych se držel češtiny ministerského rady prof. Matějů) o osudu oboru bohemistiky na přední fakultě nejstarší středoevropské univerzity zobecnitelná, k tomu nechť se případně vyjádří ti, kdo najdou čas a chuť reagovat.

26. 9. 2008

Po letech nejistoty a spekulací se konečně vyjasnilo v tom, kdo vlastně ovládá veřejné mínění Čechů. České veřejné mínění je přeci jen oříšek, vždyť podívejte se na to nadělení s radarem. Kolik investic do vysvětlování, opravování předsudků a omylů, kolik uklidňování zbytečného strachu bylo vynaloženo. A kolik moudrých a rozumných lidí se rozhodlo, že tomu ne tolik moudrému a ne tolik rozumnému veřejnému mínění všechno srozumitelně vysvětlí. A pořád nic. V tom přece musí být něco nepochopitelného, něco mysli se vzpírajícího, snad něco podvratného...

Stanislav Bernard
25. 9. 2008

Spor pivovarníka a kandidáta na senátora s Britskými listy rozhodnut ve prospěch BL

Přesně před dvěma lety a dvěma dny vydaly Britské listy o majiteli pivovaru Stanislavu Bernardovi článek s názvem "Transparency International: pod povrchem špína", ve kterém kritizovaly činnost tohoto podnikatele, jeho lobbistickou činnost ve sněmovně, jeho angažmá pro několik politických stran, moralizování v "protikorupční organizaci" Transparency International poté, co se veřejně přiznal sám od sebe k dávání "benefitů", které sám označil za úplatek (24.1.2005, Profit str. 18, Blanka Růžičková) , a v neposlední řadě k propagaci konzumace alkoholu jeho firmou.

Stanislav Bernard je ve svém regionu nejspíš člověk, který oprávněnou kritiku neunese a domnívá se, že média jsou tady od toho, aby o něm zveřejňovaly jen servilní chválu. Spletl se. Zažaloval Britské listy "za poškození dobré pověsti" a svou při prohrál. Britské listy se až do vynesení pravomocného rozsudku zdržely jakéhokoliv medializování případu, aby neovlivňovaly soud.

Stanislav Bernard prohrál spor o tom, že je nepřijatelné nazývat ho politickým turistou a lobbistou, který nedodržoval etický kodex organizace, v jejíž správní radě seděl. To, že nyní kandiduje za Občanskou demokratickou stranu do Senátu, vypovídá o něm a o této straně víc, než je mu milé. Soud celkem logicky uznal, že Britské listy poskytly korektně Stanislavu Bernardovi prostor k vyjádření vůči konstatováním, v článku uvedeným, dle tiskového zákona, a uznal, že Stanislav Bernard měl možnost reagovat i v jiných médiích. Soud tak explicitně konstatoval, že svoboda slova zůstává v tomto státě zachována a je nadřazena mínění "mocných" o sobě samých. Šedivá je nicméně teorie, zelený je strom života. Člověk, jehož firma nyní Bernarda v kampani podporuje reklamou a který také v minulosti sponzoroval ODS, byl prezidentem Klausem v dubnu 2008 po deseti letech trestního stíhání udělenou milostí zbaven trestního stíhání za tunelářský paragraf zneužívání informací v obchodním styku a další trestné činy, a omilostněn. Podpora ODS v tom podle vyjádření čestného předsedy ODS a prezidenta v jedné osobě nehrála roli...Olomoucký vrchní soud v červenci 2004 potvrdil Kratochvílovi pětiletý trest za nelegální obchod, na kterém měl on a Radek Leopold vydělat pět milionů korun. Pár měsíců na to ale nejvyšší soud rozhodl, že byl porušen zákon, protože Vrchní soud v Olomouci zamítl Kratochvílovo odvolání, přestože jeho obhájce včas požádal o odročení a požádal o psychiatrické posudky. Podle nich trpí Zdeněk Kratochvíl, generální ředitel firmy ICOM, kterou převedl na svou dceru, duševní poruchou a nemůže být souzen. Dnes firma ICOM vozí reklamu kandidáta do Senátu Stanislava Bernarda. Vrána k vráně sedá a navzájem si oči nevyklovou...

28. 9. 2008

Probíhá široký "mírový proces", který sponsoruje Saúdská Arábie a podporuje ho Velká Británie, píše Jason Burke v týdeníku Observer.

28. 9. 2008

Britská vláda v sobotu dokončovala plány nouzového znárodnění hypotéční britské banky Bradford & Bingley poté, co pokus španělské banky Banco Santander převzít britskou hypotéční finanční instituci se nezdařil.

27. 9. 2008

Televize BBC:

Tento týden měla v Londýně, péčí divadelního souboru Orange Tree, premiéru hra Václava Havla Odcházení. Podle Kirsty Young, moderátorky kulturního týdeníku Newsnight Review v televizi BBC, obsahuje Havlova hra odkazy na Krále Leara a na Čechovův Višňový sad. Odcházení místy působí jako absurdistická hra. Vstupuje do ní Václav Havel sám, svými extempore z reproduktorů, čtenými, jak píše recenzent deníku Times, "se silným českým přízvukem".

27. 9. 2008

Havlovo Odcházení v Londýně:

Dovedete si představit, že by naši čelní politikové na konci svého funkčního pobdobí napsali hru, která by jednak ostře kritizovala jejich následovníky, a zároveň by suše ironizovala je samotné? Že by Tony Blair napsal černou komedii pod názvem Ano, zbraně hromadného ničení v Iráku nebyly? Tohle víceméně právě udělal Václav Havel ve své poloautobiografické hře o kancléři nejmenované země, kde jsou ale všechna jména jasně česká, píše recenzent deníku Times Benedict Nightingale, který dal jeho hře tři z pěti hvězdiček.

Havlovo Odcházení je smutná, rozpustilá, sympatická hra, kterou autor sám přerušuje nahrávkami vlastního hlasu.

Z dramatického hlediska je Odcházení dost špatné a nemá satirickou sílu her jako Audience či Protest, které Havel napsal, když byl ještě disidentem.

Přestože je Odcházení hravé, nad jeho závěrem visí deprimující otázka. To se tedy východní a střední Evropa osvobodila pro tohle?

Kompletní článek v angličtině ZDE

27. 9. 2008

Havlovo Odcházení v Londýně:

Nová hra od bývalého českého prezidenta je bujně kousavá fraška o problémech odcházení z politického úřadu, píše v deníku Guardian Michael Billington. Je to ale také trochu pytlovité monstrum, které způsobilo, že se mi začalo stýskat po formální disciplíně starších Havlových her.

Havel má co říci: řadu inteligentních a ostrých poznatků o tom, jak je ponižující, když člověk přijde o moc. Mně se moc líbil návrh uspořádat pikantní mezinárodní turné přednášek, které by organizovala Agentura Show and Tell. Havel také útočí na svého následovníka v prezidentském úřadě, Václava Klause, který je ve hře jen mírně přestrojen a vystupuje jako mesiášský zastánce volného trhu, který plánuje zlikvidovat nevýdělečný višňový sad a postavit na jeho místě vulgární komerční středisko. A Havel právem satirizuje rostoucí množství politických poradců, kteří často mají více moci než zvolení politikové. Nakonec však Havel naházel do hrnce toho příliš mnoho: celou řadu nerozvinutých postav, fantasmagorické šarády a dokonce i nahrávku vlastního hlasu se suše ironickými poznámkami autora. Havlovy rané hry byly jakoby vytesány z mramoru, byla to absurdistická podobenství se sociálním svědomím. Tato nová hra se tak horečně snaží obsáhnout "všechno", že někdy přestáváme vidět její temný účel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

27. 9. 2008

Havlovo Odcházení v Londýně:

Kéž bych mohl říct, že je Odcházení triumf, neboť Havel je jedním z velkých mužů naší doby, mimo jiné i proto, že během všech svých zkoušek i následných poct nikdy neztratil svůj šibalský smysl pro humor., píše Charles Spencer v deníku Daily Telegraph.

Jenže právě jedna z Havlových knih [tj. jeden anglický výbor, pozn. red.] se jmenuje Život v pravdě, a pokud mám být věrný této obdivuhodné filozofii, musím říci, že mi Odcházení připadá jako vážné zklamání.

28. 1. 2008

Po letech vydal Václav Havel novou hru. Stručně řečeno: je zklamáním. Z mnoha důvodů text nefunguje.

Havel v Odcházení použil zavedené techniky psaní svých starých her ze sedmdesátých a osmdesátých let. Starou strukturu oživil jen novým tématem, jenže tématem, které bohužel působí banálně. Hlavním hrdinou Odcházení je zkorumpovaný vysoký politik, který je donucen odejít z úřadu a přijde při tom i o vládní vilu, protože není veřejně ochoten chválit jiný mocenský klan, který po jeho svržení uchvátil správu země.

26. 9. 2008

Bush to odmítl podpořit

Izrael letos na jaře vážně uvažoval o vojenských útocích proti jaderným instalacím v Íránu, ale americký prezident Bush sdělil izraelskému prezidentu, že Bush takové útoky nepodporuje a nebude je podporovat ani po zbytek svého funkčního období. Informaci zveřejnil britský deník Guardian s odvoláním na vysoké evropské diplomatické zdroje.

Tehdejší izraelský prezident Ehud Olmert hovořit o této otázce s Bushem v rozhovoru v Izraeli dne 14. května. Důvody, proč Bush izraelské bombardování Íránu odmítl, byly dvojí.

Jedním důvodem byla americká obava z pravděpodobné íránské odvety, zřejmě by došlo k vlně útoků na americký vojenský i civilní personál v Iráku a v Afghánistánu i na americké lodě v Perském zálivu.

Zadruhé, Amerika poukázala na to, že se Izraeli nemůže podařil zlikvidovat celý íránský jaderný potenciál jediným úderem, i kdyby použil Izrael desítky stihaček. A realizace celé série útoků během několika dní by znamenala riziko totální války. Takže by záporné dopady akce převážily nad žádoucími.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Agni II
27. 9. 2008

Bipolární svět postavený na studené válce dvou mocenských bloků je nenávratně pryč. Dnešní multipolární mezinárodní prostředí nabízí příležitost pro další mocnosti, které by rády získaly své "místo na slunci". Jednou z nich je Indie, jíž patří nesporná pozice regionální velmoci v oblasti jižní Asie. Toto její postavení podporují i strategické rakety série Agni. Nově vyvíjená raketa typu Agni-III, která má mít mezikontinentální dolet, ovšem naznačuje, že indické ambice směřují ještě dále.

Nemůže již být pochyb, že po USA, Evropské unii a "rudnoucí" Latinské Americe vzniká nyní čtvrté obrovské nadregionální uskupení se zájmem o velmocenskou roli. Jde o Šanghajskou organizaci spolupráce, ekonomické a obranné společenství, které vzniklo na základě "Smlouvy o prohloubení vojenské důvěry v hraničních oblastech" v roce 2001. Dnes ji tvoří Čína, Rusko, Uzbekistán, Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán. V roce 2004 získalo pozorovatelský status Mongolsko. Na summitu o rok později se pozorovateli staly Írán, Indie a Pákistán. Žádost USA, aby se směly summitu zúčastnit, byla odmítnuta. Dosud jakoby zůstávalo stranou pozornosti, že Rusko se již nějakou dobu postupně odvrací od politicky nestabilní Evropy a orientuje se na Asii. Právě prostřednictvím Šanghajské organizace spolupráce Rusko už řadu let usiluje o strategické partnerství s dosavadními dvěma regionálními velmocemi, Indií a Čínou, a členství v blocích, kde nejsou přítomny i tyto dvě země, pro ně ztrácí na významu.

Rusko, Čína, Pákistán a Indie jsou vlastníci jaderných zbraní, výrazné jsou i jejich kosmické ambice. Jejich ekonomický potenciál je obrovský, jsou členy WTO, MMF a SB. Jejich deklarovaným cílem je vybudovat hospodářsky i vojensky konsolidovanou střední a východní Asii.

26. 9. 2008

Vysocí představitelé Kongresu z obou politických stran, prezidentští kandidáti Obama a McCain a prezident Bush a činitelé jeho úřadu se nedohodli při schůzce v Bílém domě o tom, jak přesně zachránit krachující finanční systém. Schůzka skončila bez konkrétního výsledku, i když se účastníci shodli na základních principech. Úsilí o dohodu však narazilo na ostrý odpor několika republikánských poslanců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

26. 9. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Prezident Bush už asi neví, co má dělat. Zřejmě zjistil, že mu už ani ta jeho denní modlitba nepomáhá, poradcům už asi nevěří a podle Spiegel Online http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,580306,00.html) se chce poradit s prezidentskými kandidáty Obamou a McCainem a s dvěma hlavními pčředstaviteli amerických stran v Kongresu o záchranném plánu v nynější finanční a hrozící hospodářské krizi. Při přípravě této schůzky ale zapomněl, že pro prezidenty, ministry financí a hospodářství je někdy lepší nemluvit. O tom něco v téhle poznámce.

26. 9. 2008

Bezpečnostní informační služba potěšila českou vládu zprávou, že ruská rozvědka hledá cesty, jak ovlivnit názor české veřejnosti na budování amerického radaru na českém území. Podle zprávy BIS se v roce 2007 ruské zpravodajské služby „snažily kontaktovat, infiltrovat a ovlivňovat osoby a subjekty (především ze sféry občanské společnosti, politiky a médií) mající vliv na veřejné mínění“. Největší účinnosti v ovlivňování názorů občanů České republiky ale ruské zpravodajské služby patrně dosáhly mimo území České republiky.

26. 9. 2008

Fraška s nezávislostí

Úplný Spengler a Petra Hůlová o Gruzii a budoucnosti na začátku září

Originální, promyšlený názor podložený argumenty a nejen dojmy U Nás nenajdete, i když „názor“ mají Češi všichni. Rubriky na ně máme ve všem tisku. Máme blogy, a přece kapacita nestačí. Kdo názor nejen má, ale taky se zajímá o názor druhých, zjistí brzy, že „pravicové“ názory jsou U Nás jeden jako druhý, tedy opravdu velká, hloupá, tupá, sprostá nuda (Steigerwald, Doležal, Komárek, Fištejn, Verner, Neff, Macek). Levičáci bývají chytřejší a vtipnější. Dobrá, je to věc vkusu, ...ale že by to bylo zrovna pestré? (Keller, Hekrdla, Bělohradský, Schnur, Kartous). Jan Čulík si v Blistech xkrát posteskl, že zajímavé konzervativní nebo aspoň pravé pravicové názory prostě nejsou na trhu, a proto se Naši zuřivci zprava marně vztekají, že jsou Blisty takový „Bolševický Hnůj“ . Konzervativní Pravda to tedy věru není. U Nás prostě není z čeho brát. Z jisté nostalgie, co je U Nás „nového“ si občas koupím Bakalův Respekt. No, to je něco. Nedávno jsem pro sebe objevil Asia Times, které mají také názorovou rubriku a autory, o kterých jsem nikdy neslyšel. A je to síla. Doporučuji Asia Times. Na ty Bakala naštěstí nemá.

26. 9. 2008

Jsem dlouhodobě zastáncem názoru, že předpovídat budoucnost v její komplexitě je nemožné. Nicméně existují pojmy jako "nejbližší příští" nebo "možné scénáře". V souvislosti s posledním vývojem v USA se mi zdá jako zajímavá představa toho, že jde možná o zásadní krok ke změně United States of America (USA) na United Corporations of America (UCA).

27. 9. 2008

DOKUMENT

Dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o právním postavení ozbrojených sil Spojených států přítomných na území České republiky

Jaké pravomoce vojskům USA na českém území podepsala česká vláda? Minimálně mohou američtí vojáci nekontrolovatelně do České republiky dovážet měnu a cenné papíry USA bez jakékoliv kontroly, zřizovat si zde bankovní služby a platit vlastními penězi své dodavatele. Jen aby se dodavatelem nestal nějaký český poslanec-podnikatel... Minimálně mohou USA zřizovat v Česku poštovní služby a pro potřeby své a svých dodavatelů mohou dovážet nekontrolovatelně jakékoliv zásilky. Třeba jadernou hlavici, řádně ofrankovanou jako křehkou zásilku. Minimálně... nemusí dodavatelé Spojených států či zaměstnanci dodavatelů Spojených států získat obchodní, živnostenské či další oprávnění. Třeba pro obchod se zbraněmi. Minimálně... nebude možné bez souhlasu orgánů Spojených států vstupovat na palubu nebo podrobovat prohlídce státní letadla Spojených států, která přistanou na území Česka. Minimálně ... mohou Spojené státy na radarové stanici podle vlastního uvážení udržovat, vybavovat a provozovat objekty a infrastrukturu protiraketové obrany, včetně provozních a podpůrných zařízení a infrastruktury. Tedy i sila nebo palposty s raketami. Minimálně. Ale raději si to přečtěte sami v úředně ověřeném překladu. Česky snad umíte. │ŠOK

27. 9. 2008

LVI│ Ukrajinská nákladní loď dopravující vojenskou techniku byla u břehů Afriky zadržena piráty, píše Oxana Bojko v ruských novinách Vzgljad (26. září 2008). Zajatá loď Faina plula do Keni. Je známo, že na její palubě se nacházela vojenské technika: desítky tanků a náhradní díly k nim. Není vyloučeno, že právě tyto těžké zbraně byly hlavním cílem pirátů. Pokud je známo, posádku lodě a nynější rukojmí tvoří 17 Ukrajinců, tři Rusové a jeden Lotyš. Piráti dosud nevznesli žádné požadavky za propuštění rukojmích. Zatímco ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny zjišťuje podrobnosti, velení ruského válečného námořnictva oznámilo, že je připraveno proti pirátům u Somálska provést ozbrojený zásah.

24. 9. 2008

Boris Johnson, nový konzervativní primátor Londýna, podpořil plány na vytvoření bezdrátového přístupu na internet (wifi) po celém Londýně. Umožní to Londýňanům používat internet prostřednictvím wifi zadarmo.

Johnson zveřejnil své plány v souvislosti s návrhem britského premiéra Gordona Browna poskytnout 300 milionů liber chudým rodinám v Británii, aby si mohly koupit počítače a broadbandový přístup k internetu - vědci totiž zjistili, že má-li rodina v domě internet, děti mají ve škole daleko lepší studijní výsledky.

Boris Johnson zdůraznil, že chce z Londýna vytvořit "město wifi". "Zastávám názor, že je přesvědčivý argument, že je nutno pomoci lidem, kteří nemají přístup k informační technologii. Musíme vytvořit město, kde se budete moci připojit na internet, kdekoliv budete. Funguje to v jiných částech světa, proč proboha ne tady?"

V současnosti poskytují firmy jako The Cloud přístup na internet prostřednictvím wifi na území celých měst v řadě evropských míst, včetně Amsterdamu, Stuttgartu a Londýna. Manchester a San Francisko patří k několika městů, které jednají o možnosti poskytovat přístup k internetu prostřednictvím wifi zcela zadarmo.

V Praze obdobný přístup selhal, neboť se komerční provozovatelé údajně obrátili se stížností na Evropskou unii a ta přístup na internet zdarma prý zakázala, protože by prý něco takového "poškozovalo soukromé podnikatele".

Zdroj v angličtině ZDE

25. 9. 2008

Případ poslance Moravy, aneb česká stabilita bude obnovena

Představme si, že by akce poslance Moravy vyšla tak, jak zřejmě byla zamýšlena: poslankyně Zubová by dostala fotografie své dcery při návratu z Francie a při rozhovoru se svým dobrým známým na letišti, s nějakým pokynem znějícím asi následně: hlasuj jak potřebujeme, vidíš že sledujeme každý pohyb tvé dcery... samozřejmě žádná zmínka o ODS a ta by se určitě rozhořčovala, jaké praktiky tu od dob vlád ČSSD přetrvávají. To už jsme tu viděli po nerozhodném výsledku posledních voleb, při sestavování vlády, při volbě prezidenta. Nikdy potom nedošlo k vážnému násilí, které by pohnulo veřejností, počet pozitivně nebo negativně motivovaných důležitých osob lze jen nepřímo odhadovat, vše běží dál. Často se vyšetřuje, nikdy se nic nevyšetří. To je zkrátka dlouhodobě vžitá česká stabilita.

27. 9. 2008

Mediální obraz "dvoudenní" války Gruzie s Jižní Osetiií a Abcházií přerostl do mediálně – diplomatické války Ruska proti USA za rozpačitého přešlapování EU. Symbolicky to ilustruje gruzínský pouliční pozdrav, který znamená v češtině přání "Vítězství!". Odpověď na něj zní "Ať zvítězíte vy!". Dodat je nutno "...alespoň příště." Vítězem byl batalion Vostok. Válka postavila české novináře do role diletantů.

Frank Herbert: Dune jako videohra
27. 9. 2008

Frank Herbert byl génius židovsko-romského původu z USA a svět ho zná jako autora románů Duna. Freemani - svobodní lidé a koření, které umožňuje cestování vesmírem na velké vzdálenosti. Boj o moc, zrada a láska, osvícení a vůdcovství, které vede k největší válce v galaxii. Nejen o tom je Herbertova Duna.

Mimochodem - pro ty, kteří román nečetli, jazyk šakobsa v Duně je normální romština. Freemani jsou Romové se všemi jejich zvyky.

Hodně fanoušků asi bude tímto objevem překvapeno a to, že jejich hrdinové, se kterými se ztotožňovali, jsou ve skutečnosti Romové, možná vůbec neunesou. Fakta jsou ale nevyvratitelná: jazyk šakobsa je možno normálně přeložit – z romštiny do češtiny. Řada tradic popisovaných v Duně je romských.

Erik Sedláček na demonstraci Národního odporu 1.5.2005 v Brně
27. 9. 2008

"Platí svoboda slova, ale nesmí být v rozporu se zákonem a ústavou země," řekla v odůvodnění rozsudku soudkyně Hana Doubková.

Erik Sedláček svolal na výročí Křišťálové noci 10. listopadu 2007 pochod "Mladých národních demokratů" pražskou židovskou čtvrtí, proti kterému se zdvihla vlna masivního odporu. Erik Sedláček a jeho kamarád Libor Budík dostali nyní u havlíčkobrodského soudu tresty vězení za vedení neonacistického internetovému časopisu. Sedláček má strávit za mřížemi tři roky, Budík byl odsouzen k dvouletému trestu. Sedláček kandiduje nyní v krajských volbách v kraji Vysočina za Dělnickou stranu. Okresní soud obžalovaným prokázal trestný čin podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačování práv a svobod člověka. Jako důkaz soudu posloužily i policejní odposlechy a domovní prohlídky obou obžalovaných, kde nalezli mnoho materiálů propagujících fašismus a nacismus.

Erik Sedláček a Libor Budík působili postupně v letech 2003 a 2004 jako šéfredaktoři a autoři textů internetového časopisu Poslední generace. Články podle soudu obsahovaly nenávistná vyjádření vůči židům a vyzývaly k jejich likvidaci, otevřeně zpochybňovaly holokaust. Autoři se hlásili k myšlenkám nacionálního socialismu.

ŠOK│ Odsouzení těchto dvou neonacistů k nepodmíněným trestům je jednoznačným úspěchem aktivistů ANTIFA, kteří důsledně monitorují českou nacistickou scénu uvnitř jejich subkultury, výsledky medializují a jsou schopni i sledování elektronického provozu neonacistických stránek a mailů. Díky nim mají dnes mainstreamová média i veřejnost značné množství informací i identifikačních fotografií. Antifašisté upozornili jako první i na snahu neonacistů a ultrapravicových nacionalistů zapojit se do činnosti politických stran, policie, armády a bezpečnostních služeb.

iDnes: Neonacisté dostali roky vězení za vydávání rasistického časopisu ZDE

Deník: Za popírání holocaustu padly nepodmíněné tresty ZDE
27. 9. 2008

IURE│ Čeští nezávislí hudebníci, akademici, programátoři, studenti a další autoři se dočkali české verze licence Creative Commons, která umožňuje jejich dílo šířit jednoduše, legálně a za autorem stanovených podmínek.

27. 9. 2008

Zatím nejtvrdší střet mezi pákistánskými a americkými vojáky na afghánsko-pákistánských hranicích potvrdila včera v noci americká armáda. Když se pákistánské jednotky pokoušely střelbou zahnat dva pozorovací vrtulníky, americké pozemní jednotky palbu opětovaly. Přestřelka trvala pět minut. ...

... Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí obhajoval své vojáky tím, že Američané vnikli nad pákistánské území. "Stejně jako nenecháme využívat pákistánské území teroristy, aby na nás a sousedy útočili, nemůžeme si dovolit, aby naše území a naší svrchovanost narušovali naši přátelé," prohlásil Zardárí v plénu Valného shromáždění OSN.

26. 9. 2008 Novinky: Potyčky mezi USA a Pákistánem přerostly v přestřelku pozemních sil ZDE

27. 9 2008 iDnes: Pákistánci stříleli po vrtulnících NATO. Ty palbu opětovaly ZDE
26. 9. 2008

Vyposlechl jsem si ve čtvrtek v poledne zprávy a dověděl se o snahách ruských tajných služeb vyvolat v Čechách odpor proti americkému radaru v Brdech. Je to dozajista pokračování velmocenské politiky kapitalistického Ruska, které nám dodává převážnou část naší potřeby nafty a zemního plynu a předstírá při tom, že jde o byznys, a ne o snahu naši republiku ovládnout a -- nedej Bože - navrátit k reálnému socialismu, píše čtenář Ivan Krýs a dodává:

Potěšilo mě, že máme tak bdělou a nestrannou informační službu a byl bych jí vděčen, kdyby nám objasnila i nekalé snahy z druhé strany velmocenského spektra. Zajímalo by mě, obyčejného bezvýznamného penzistu, jak se prezident Havel, odpůrce Varšavské smlouvy a NATO, stal horlivým přívržencem NATO a jaký vliv na to měl kancléř Schwarzenberg. Jak se stalo, že čeští velvyslanci ve Washingtonu, Žantovský a Vondra, se stali tak nadšenými stoupenci a podporovateli amerických imperiálních výbojů. BIS samozřejmě bude vědět i o pozadí návrhu exposlance Payna postavit v Čechách americký radar a o závratné kariéře pana Tvrdíka, který začal o něm vyjednávat.

Tajná služba má také určitě informace o tom, jak se stalo, že pan Schwarzenberg, už vyvolený k obhájení amerických zájmů v Barmě, byl navržen panem Bursíkem na zeleného ministra zahraničí, ač do té doby měl se zelenými společné jen lesy jako objekt svého zájmu. Jistě také ví, jaké výhody z toho pro pana Bursíka vyplynuly a proč pan Bursík okolo radaru tak šikovně lavíruje. Bezpochyby také zhodnotí, zda jeho politický turismus vnitrostátní se nemůže zvrhnout na politický turismus mezinárodní.

Potěšilo mě, že máme tak bdělou, nestrannou a ostražitou informační službu.

27. 9. 2008

LVI│ Po několika kusých zprávách z počátků války v Gruzii o českých dodávkách devastující těžké techniky a střeliva gruzínské armádě a po přehledu ukrajinských zbrojních dodávek Ukrajiny gruzínské armádě nyní přinášíme kompletní přehled všech potvrzených nákupů těžké bojové techniky a prostředků průzkumu od řady zemí v době, kdy Gruzii vládl prozápadně orientovaný prezident Saakašvili. Největší škody na osetinské civilní infratruktuře při gruzínském útoku nejspíš způsobily právě "hloupé" těžké zbraně: 203mm samohybné houfnice Pion z Ukrajiny, těžké houfnice Dana a tažené houfnice D-30 dodané Českem, salvové raketomety Orkan dodané Bosnou a salvové raketomety Grad dodané Izraelem. Gruzii dodala Česká republika i 25 120mm tažených minometů...

27. 9. 2008

ŠOK│ Tím bakrotářem byla banka Washington Mutual, která má aktiva v hodnotě 307 miliard dolarů, vklady přesahující 188 miliard dolarů, 2239 poboček s 43 tisíci zaměstnanců a 31 miliard hypotečních úvěrů k odpisu. Od nuceného správce odkoupila za 1,9 miliardy dolarů bankovní operace tohoto kolosu skupina J.P. Morgan Chase. Washington Mutual kvůli hypoteční krizi přišla o 19 miliard dolarů. Její úvěrový rating se výrazně zhoršil. Klienti kvůli obavám o solventnost banky vybírali z banky ve velkém své peníze a jen tím přišla banka od 16. září o 16,7 miliardy dolarů. V noci ze čtvrtku na pátek, Federal Deposit Insurance Corporation (USA FDIC) ohlásila převzetí kontroly - začala nucená správa. Akcie banky za poslední rok ztratily 95 procent hodnoty. J.P. Morgan koupila i banku Bear Stearns. Podle odborníků může tento krach způsobit nové kolo finanční krize. Průchodnost Bushova protikrizového plánu sanace bank 700 miliardami dolarů uvízla kvůli opozici na mrtvém bodě, což povede k celkovému poklesu amerických akciových indexů.

Reuters: Wachovia, National City tumble on bailout, WaMu ZDE

Fox Business: Fitch Calls J.P.Morgan WaMu Acquisition 'strategic Positive' ZDE
Fox Business: WaMu Fails; JPMorgan Buys Most of Its Assets ZDE
Reuters: WaMu is largest U.S. bank failure ZDE
SME, Anetta Kubalova, Washington: Americký minister kľačal zbytočne ZDE
27. 9. 2008

ŠOK│ Ruská raketa Proton-M/DM- 2 (doplněná o čtvrtý stupeň "DM-2") vynesla ve čtvrtek na oběžnou dráhu ve výšce 19130 kilometrů nad zemí tři navigační satelity GLONASS/Uragan-M (Kosmos 2442-2444), obdobu amerického systému NAVSTAR/GPS. Rusko tak pokrývá vlastním systémem navigace a synchronizace času 80% zemského povrchu a kosmu do výšky 2000 km. Systém, který slouží jak pro vojenské, tak i pro civilní účely, provozuje Úřad ruských vojenských vesmírných sil. Systém přesné navigace musí být v plném operačním provozu v momentě, mají li být s nezrušitelnou přesností naváděny na cíle pseudobalistické střely a střely s plochou dráhou letu. Vypuštění družic Glonass tak navazuje na přezbrojení ruských strategických kosmických a námořních sil na novou generaci raket Bulava a SM-24. Šlo již o sedmý start rakety Proton v roce 2008. 18.8.2008 vzlétla z kosmodromu Bajkonur raketa Proton-M/ Briz-M a vynesla na oběžnou dráhu telekomunikační družici Inmarsat-4 F-3.

27. 9. 2008

Aj keď od mája klesol ruský index RTS takmer o polovicu, Kremeľ sa významného odlivu investorov báť nemusí. Za gruzínske politické riziko, ktoré postupne slabne, aj Putinove prehnane sebavedomé vyhrážky neposlušným miliardárom znepokojujúce trhy, síce zaplatí viac na poistení investičného rizika, kúpna sila stále silnejšej strednej triedy však nepustí. Stačí sa pozrieť na Čínu.

27. 9. 2008
Radovan Geist

Bolívijská kríza je aj testom schopnosti latinskoamerických krajín riešiť politické krízy v rámci regiónu. Ak snahy UNASUR uspejú, integračné zoskupenie získa významný politický kredit. Cieľom krízového stretnutia UNASUR -- Únie národov Južnej Ameriky, bolo vyriešiť krízu, ktorá sa môže rozrásť do občianskej vojny v najchudobnejšej krajine subkontinentu, v Bolívii. Integračné zoskupenie sa vytvorilo v máji tohto roku zlúčením dvoch existujúcich colných únií -- Andského paktu a Mercosuru. Jeho ambície však idú ďalej -- podľa vzoru Európskej únie chce ekonomickou integráciou zbližovať krajiny regiónu aj politicky. A v pozadí tohto plánu je nevyhnutne aj snaha zmeniť mocenské vektory regionálnej politiky, v ktorých hrajú významnú rolu Spojené štáty americké.

26. 9. 2008

Zaměstnanec útulku pro psy Josef Švejk, jehož pradědeček se proslavil v knize jistého Jaroslava Haška, se rozhodl, že si koupí ve frcu nějaký teplý oděv na zimu. Zastavil se u své známé Venduly Halabánové, která vedla Excalibur Army shop v ulici Ronalda Reagana.

První, co mu padlo do oka, byla uniforma ruského důstojníka za pouhých padesát korun.

"Halabánová, to je moje," jistil se po tom objevu Švejk. "Ruskou uniformu nosil už pradědeček a chtěli ho tenkrát popravit jako ruského špiona. To bude prča."

Taky že byla.

27. 9. 2008

Tvrdiť, že kapitalizmus minulý týždeň skrachoval, nie je len prismelé, ale je to priamo v rozpore s tým, čo sa skutočne stalo. Ak sa niečo vo vzťahu ku kapitalizmu stalo, tak to, že aj ľudia, ktorí mu pod tlakom všadeprítomnej propagandy veria, mohli spoznať jeho pravú tvár. Lebo by bolo naivné domnievať sa, že sa to naozaj stalo, takže nič zásadné sa ani v blízkej budúcnosti meniť nebude. To však neznamená, že by sme nemali poukázať na príčiny, ale najmä na spôsoby riešenia globálnej krízy na finančných trhoch. Práve tie totiž ukazujú, že kapitalizmus sa lieči výsostne socialistickými metódami.

Opakovane opisovať, čo sa stalo začiatkom minulého týždňa v USA nemá zmysel. Napokon, nebol to začiatok novej krízy, ale pokračovanie starej, ktorá trvá už asi rok. Rozdiel je v tom, že až doteraz sa jej dôsledky neprejavili takým razantným spôsobom. A nebol by sa ani teraz, keby konzervatívna pravicová vláda na chvíľu nebola uverila, že neviditeľná ruka trhu naozaj existuje.

25. 9. 2008

S KŘÍŽKEM PO FUNUSE:

Zajímalo by mne, jestli nás mají lidé z české kontrarozvědky za úplné blby, když tvoří takovéto výroční zprávy.

Zdá se podivné, proč vyvolávat odpor (veřejného mínění), kdyz ten tu existuje již od počátků provalení radarové kauzy... To to ty ruské špiony vyjde hodně lacino... ;-)

Jo holt když selže Klvaňa, třeba pomůžou takovéto výroční zprávy, spekuluje David Štindl.

25. 9. 2008

Tisková zpráva iniciativy Ne základnám

V souvislosti s dnes uveřejněnou zprávou BIS iniciativa Ne základnám připomíná, že její činnost vychází z postoje dvou třetin občanů ČR nesouhlasících s umístěním vojenské základny USA na území ČR. Iniciativa je financována příspěvky jednotlivců zasílanými na transparentní účet, který je k dispozici všem návštěvníkům webových stránek iniciativy na adrese www.NeZakladnam.cz. Míra transparentnosti iniciativy tedy zvysoka překračuje míru transparentnosti například politických stran zastoupených v parlamentu, z nichž žádná nehospodaří na transparentním účtu.

Iniciativa NE základnám zdůrazňuje, že pokud informace tohoto typu zůstávají v obecné rovině, není možné z nich cokoliv konkrétního vyvozovat. Spojování iniciativy s akcemi tajných služeb je proto čistě účelové. Pokud by se objevila konkrétní jména osob, které mají být na tyto služby napojeny, může iniciativa zaujmout jiné stanovisko a ke konkrétním důkazům se vyjádřit. Dva odstavce obecného textu však nejsou postačující k posouzení skutečného stavu věci.

25. 9. 2008

Konečně je to tady. Už víme, kdo může za to, že velmi podstatná část obyvatel české kotliny a moravského úvalu nechce v České republice radar. Není to jednoduchá úvaha, logika, zkušenost, cit, prosté sympatie a antipatie, kdepak. Jsou to ruské tajné služby. Začíná to být velice schematické. Kdo má odlišný názor od jakéhosi oficiálního, ten je pod vlivem... minulosti, omamných látek, milenky, nebožtíka Franty Mrázka nebo alespoň jubilanta Míry Šloufa. Pokud je ovšem odpadlíků od pravého názoru více, tak to musí být vliv větší a ruská tajná služba určitě dobře poslouží...

Dovolím si k této do nebe volající blbosti tři poznámky.

Velvyslanec Ruska  v Radě bezpečnosti OSN Vitalij Ivanovič Čurkin
26. 9. 2008

Čurkin: Mluvit o izolaci Ruska lze jen bez sluchátek

MŠ│ V ruském žurnále Ogoňok si všimli jedné podobnosti v diplomatické přestřelce v Radě bezpečnosti. Na otázku nového velvyslance USA v OSN (afghánského původu) Zalmaye Khalilzada: „Chci zopakovat svoji otázku panu Čurkinovi (stálý představitel Ruska v RB OSN). Neodpověděl na moji otázku: Cílem Ruska je změna vlády Gruzie?“ Vitalij Čurkin odpověděl: „Čekám, až si pan Khalilzad znovu nasadí sluchátka. Je možné, že prvotní problém vznikl z toho, že si pan Khalilzad nestihl nasadit sluchátka. Jsem si jist, že jsem dal vyčerpávající odpověď na tuto otázku. Děkuji.“

Tato slovní přestřelka během mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN dne 10. srpna se stala jedním z nejsledovanějších témat ruského internetu. Slova ruského stálého zástupce v Radě bezpečnosti OSN Vitalije Ivanoviče Čurkina zkoumali doslova s lupou, pokoušeli se pochopit, o čem to vlastně mluvil diplomat a proč najednou po poznámce o sluchátkách velvyslanec USA Khalilzad rychle opustil téma. Odpověď je jednoduchá: Čurkin a Khalilzad dobře znají historii vztahů obou zemí. Tudíž ruský zástupce jen odpověděl na výpad starý půl století. Přitom ovšem otázka, zda Rusové chtěli a chtějí svrhnout prezidenta Saakašviliho, vrcholného politika suverénní země, je stejně legitimní jako otázka, proč Spojené státy cvičí proti Rusku gruzínskou armádu a zda ponoukaly Saakašviliho, aby zaútočil na Jižní Osetii. Přitom otázky žurnálu Ogoňok nejsou zrovna ostře nezávislé a kritické...

26. 9. 2008

Mám za to, že by článek s titulkem "Referendum k radaru koalice odmítla" měl správně být "Referendum k radaru odmítla ČSSD" ! Podíváte-li se na výsledek hlasování, tak odmítnutí referenda zapříčinila ČSSD 4 nepřítomnými a 1 zdržením se hlasování. Pikantní na tom je, že chyběli (či se zdržel) z ČSSD ti nejpřednější funkcionáři! Co k tomu dále říci....? ptá se čtenář K. Pazderník.

Pozn. ŠOK: Zvonkajšku to tak vyzerá... Když se ovšem podíváte na hlasování podrobně, zjistíte neuvěřitelné: Tentýž počet chybějících nebo opačně hlasujících i v ODS. A tak zkuste přemýšlet, jaká hra s hlasováním "nanečisto" se to vlastně hrála... a že o referendum vlastně vůbec nešlo.

25. 9. 2008

Chtěl bych reagovat na článek Jaroslava Polák, týkající se rozpočtu a úspor na učitelích a dalších zaměstnancích, píše Jaroslav Obermajer.

Vláda šetří na důchodcích, učitelech, hasičích, zdravotnících a mnoha dalších profesích a sami sobě daně a pojištění snižují.

Jen pan Topolánek s družkou paní Talmanovou ušetří letos na dani z příjmu, zdravotním a sociálním pojištěním, jak se dá snadno vypočítat, téměř půl milionu. To nám dávají opravdu krásný příklad. Navíc pan Topolánek si létá za naše peníze lyžovat do Alp letadlem pro více než sto osob zcela sám. Opravdu pak z jeho úst zní "přesvědčivě", když nám vysvětluje jak si střední třída "nabahnila" a že proto musí nyní souhlasit se snížením reálných mezd.

Navíc u důchodců není inflace 7,5 %, ale spíše někde okolo 20 %, počítáno podle jejich spotřebního koše. Zřejmě se naše "skvělá" vláda řídí pořekadlem "Dědeček a babička ujídaj nám chlebíčka".

Uvedl bych opačný postup u slavného amerického manažera Lee Iaccocy, který na stará kolena přešel od Forda do tehdy krachujícího Chryslera. Protože tento podnik na tom byl ekonomicky více než špatně, musel Lee Iacocca začít úspornými opatřeními. Platy dělníků snížil o 3 dolary na hodinu, ale předtím sám sobě stanovil pro prvý rok ROČNÍ plat ve výši pouhého jednoho dolaru (za celý rok!!!).

Když se ho ptali proč to učinil, když u Forda vydělával ročně více než milion dolarů odpověděl, že by byl nerad, kdyby mu kdokoliv ze zaměstnanců položil otázku "A co jsi obětoval ty, ty jeden grázle?". My ovšem takovouto otázku naší vládě můžeme položit bez sebemenších rozpaků.

25. 9. 2008

Formám účasti na kongresech a jejich evtl sponzorování jsem se na BL již věnoval ZDE.

Po poněkud směšném nápadu ministra Julínka jak zabránit uplácení lékařů kontrolou účetnictví farmaceutických firem a dnešním úvodníku pana Neffa plném zcela urážlivých prohlášení o hrabivosti lékařů, bych přece jenom něco k tématu chtěl dodat.

25. 9. 2008

Radar není víc než bota ve dveřích, která umožní rozšíření americké přítomnosti v ČR, kdykoli se to bude hodit.

Jistý čtenář mi poslal email, v němž píše:

"Co Vás to, probůh, pudí, abyste nás z daleké Kanady oblažoval svými příšernými bolševickými floskulemi? To by si nedovolily ani Haló noviny. Máte s touhle svou povahou nějaké kamarády? Měl byste si v dnešním Neviditelném psu přečíst článek Colleville sur Mer. Vlastně ne, stejně byste nic nepochopil..."

To je dost zajímavá reakce, která především svědčí o tom, že si její autor nedal práci s tím, aby si můj článek pořádně přečetl. Ostatně článek jsem psal s úmyslem poskytnout trochu osvěty právě takovým lidem jako on.

To, že se posluchači neuvěřitelně frázovitých projevů obou kandidátů jeví jako hlupáci je samozřejmě můj subjektivní názor podložený zkušeností z bývalého Československa. Zbytek mého článku již jen shrnuje informace z běžně dostupných zdrojů, jakými jsou například CNN a další hlavní televizní stanice v USA a jiné mainstreamové pramenů.

25. 9. 2008

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu schválila výdaje na stavbu protiraketového štítu ve střední Evropě. Na výstavbu evropské části protiraketového systému zákon o vojenském rozpočtu na příští rok vyčleňuje 465,8 milionu dolarů, což je o 246,3 milionu méně, než požadovala vláda. Při projednávání návrhu rozpočtu ve výborech přitom doporučovali kongresmani škrty až o 370 milionů dolarů. Návrh rozpočtu požadoval kolem 200 milionů dolarů pro radar. Tolik ČTK.

ŠOK│ Redaktor České tiskové kanceláře z toho ovšem dovodil, že Kongres schválil peníze jak na rakety, tak i na český radar... Podle nej nejspíše kongresmani škrtli peníze na novou polní kuchyni...

ČTK: Americká Sněmovna reprezentantů schválila výdaje na radar a antirakety ZDE

25. 9. 2008

V ČR však za tutéž sérii injekcí, která je v Británii zdarma, zaplatíte 10 000 Kč

Jak se uvádí v tomto oficiálním dokumentu, skotská (ale zároveň i anglická, stejně jako některé jiné země, pozn. red.) vláda zahájila v září 2008 plošné očkování 12 - 13 letých dívek proti rakovině děložního čípku. Tu způsobuje lidský papilomavirus a proti němu existuje vakcína (podle klinických zkoušek chrání lidský organismus proti tomuto viru nejméně po dobu pěti let, déle nebyl čas - od vzniku vakcínu - její účinnost zkoumat). Očkování se provádí hromadně ve školách. Na očkování i na informační kampaň vydá skotská vláda v pětimilionovém národě během příštích 3 let 64 milionů liber (přibližně 2 miliardy Kč). Starší dívky budou doočkovány průběžně. Mají se očkovat dívky a ženy ve věku od 9 do 26 let, protože vakcína funguje pouze před vznikem nemoci.

V České republice je vakcína také k dispozici, avšak žádná informační kampaň ministerstva zdravotnictví neběží. Informovaní občané - především rodiče - zdravotníci - nechávají své dcery očkovat individuálně a soukromě: ovšem v Topolánkově České republice za toto očkování zaplatíte 10 000 Kč a ZDE "lze ho pořídit na splátky" :(. Julínkovo ministerstvo zdravotnictví prosazuje pouze screeningový program ZDE

25. 9. 2008

3000 restaurací a kaváren ve Francii za posledního čtvrt roku zkrachovalo

Francouzi byli dosud proslulí tzv. kulturou civilizovaného stolování. Avšak nyní hrozí, že francouzskou tradici obědu v restauraci o třech chodech zlikviduje hospodářská krize, píše deník Guardian.

25. 9. 2008

Bohatí bohatnou z chudých, z bohatých by nezbohatli. Vrána vráně oči nevyklove.

Jak vznikla hypotéční krize v USA? Tak, že na straně bohatých byl tak zoufalý přebytek peněz, že už nevěděli, co s nimi -- tak je začali půjčovat na úroky chudým. Chybička se vloudila.

Dejme tomu, že US proletář v boomu koupil lepenou dřevěnici z polystyrénu za jeden milion a od banky na ni dostal hypotéku devět set tisíc. Bídný proletář teď svou hypotéku nemůže splácet a banka by "jeho" dřevěnici mohla prodat už jen za šest set tisíc. Bance proto chybí tři sta tisíc doláčů střádalů -- to je pro banku tragédie.

25. 9. 2008

Stenozáznam jednání  k návrhu referenda k stavbě amerického radaru v Brdech v Poslanecké sněmovně dne   23.9.2008

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych navrhl zařazení nového bodu do pořadu dnešní schůze, a to tisku 490, kterým je Návrh skupiny poslanců na vydání ústavního referenda u umístění prvků zařízení protiraketové obrany Spojených států Amerických na území České republiky. V historii tohoto volebního období už návrh tohoto zákona byl dvakrát předložen, poprvé se tak stalo 30. 8. v roce 2006, a následně 25. 10. téhož roku byl tento tisk vrácen předkladateli. Podruhé byl tento tisk pod číslem 147 upraven a předložen 9. února 2007 Poslanecké sněmovně a 26. 10. v roce 2007 nebyl ve třetím čtení schválen. Současný tisk byl předložen poslancům této Sněmovny 15. dubna.

24. 9. 2008

Příprava na americké prezidentské volby je v podstatě několik měsíců trvajícím kabaretem, připomínajícím českou zkušenost s mávátky a transparenty za socialismu. Symboly jsou samozřejmě jiné a místo srpu a kladiva se vše odehrává před vlajkou s hvězdami a pruhy. Ale i tak se při pozorování amerického davu vtírá tristní myšlenka, že Američané těm frázím o vůdcovství a světlé budoucnosti hned za obzorem opravdu věří.

24. 9. 2008

Václav Bělohradský v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že politická kultura neměla v tomto kulturním prostoru podmínky pro to, aby se vůbec zrodila. V reakci na "povedenou" konspirační hru novinářů a s politiky ODS velmi trefně řekl, že žádný člověk zde za posledních sto let nepobíral důchod ve stejném státě, v jakém se narodil. To jistě postihlo všechny narozené ve dvacátém století, ale pravda je, že diskontinuita státního zřízení v česky mluvícím regionu je kromě vývoje umocněna různými zvraty, z nichž vycházely nové státní celky. A to měl taky Bělohradský, v reakci na mediální pochybnosti o "politické kultuře" kompromitace, diskreditace a likvidace, na mysli. Nezbývá dodat, že ani při trvání České republiky, které se nyní zdá být vcelku neohrožená, k vývoji toho, čemu se říká "politická kultura", jen tak nedojde.

26. 9. 2008
11. 9. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 150 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2008 přispělo celkem 145 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 606.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.8. 2008 částku 221 857.95 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,422.96 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.