25. 9. 2008
Francouzi dávají sbohem dlouhým obědům v restauracích3000 restaurací a kaváren ve Francii za posledního čtvrt roku zkrachovaloFrancouzi byli dosud proslulí tzv. kulturou civilizovaného stolování. Avšak nyní hrozí, že francouzskou tradici obědu v restauraci o třech chodech zlikviduje hospodářská krize, píše deník Guardian. |
Za první tři měsíce r. 2009 udělalo ve Francii bankrot asi 3000 restaurací, kaváren a barů a odbory předpovídají další likvidaci restauračních podniků. Počet francouzských restaurací, které zbankrotovaly, stoupl ve srovnání s loňskem o 25 procent a počet kaváren, které byly nuceny zavřít, stoupl o 56 procent. Slavný restaurační kritik listu Figaro Francois Simon tento týden napsal, že nová spotřebitelská šetřivost Francouzů změnila stravovací zvyklosti celého národa a přivedla majitele restaurací na pokraj katastrofy. Zákazníci v restauracích si dnes už nedávají tradiční aperitiv, nedávají si předkrmy, k pití požadují vodu z kohoutku, nekupují víno ani kávu a v závěru večera společně sní jeden dezert. Restauratérům to už jde na nervy. V jedné restauraci nedaleko Lyonského nádraží v Paříži, jak píše franouzský kritik, vyhodil zoufalý majitel restaurace dvojici zákazníků, protože si odmítla dát předkrm. Restaurační řetězec Hippopotamus nyní nabízí slevy pro stálé zákazníky a mimořádně levné nabídky hamburgerů. Úředníci si stále častěji k obědu kupují bagetu či předpřipravená jídla ze supermarketů. Jak vyjít s nízkým platem a rostoucími cenami potravin se ve Francii stalo celonárodní obsesí. Televize pravidelně vysílá ve zpravodajství reportáže o lidech, nucených jíst levnou zeleninu z plechovek, anebo hledat vyhozenou zeleninu v popelnicích na trzích. Sektor restaurací byl letos ve Francii svědkdem třetího nejvyššího počtu bankrotů, hned po stavebním průmyslu. Čas, který Francouzi tráví v restauracích, se také zkracuje: V roce 1975 trval oběd v restauraci průměrně půldruhé hodiny, do roku 2005 se zkrátil na 32 minut. Jean Guillaume, majitel brasserie Le Bouquet na Haussmannově bulváru v módní podnikatelské osmé čtvrti v Paříži, konstatoval: "Zákazníci, kteří přišli na oběd, si dávali hlavní jídlo, dezert, kávu a láhev vína. Dnes si dají jen hlavní jídlo, vodu z kohoutku a bez ostatního se obejdou. Ze 75 zákazníků, které tu máme dnes v poledne, si nedal víno ani jediný. Je to konec tradice francouzských obědů..." Hned vedle v ulici však byla u pekařství v poledne fronta na bagety z obchodu až daleko ven na ulici. Podrobnosti v angličtině ZDE |