OSN: V Kobani zůstává uvězněno na 700 civilistů, hrozí jim masakr

10. 10. 2014

Zvláštní vyslanec OSN v Sýrii varoval, že v pohraničním městě Kobani, které se snaží dobýt bojovníci "Islámského státu", zůstává stále na 700 civilistů, většinou starých lidí.

Staffan de Mistura také vyzval Turecko, aby dovolilo dobrovolníkům vstup do Sýrie a mohli se zapojit do obrany města proti islamistům.

Přišly zprávy, že se islamisté zmocnili kurdského velitelství ve městě, avšak kurdští představitelé to popírají. Boje o Kobani trvají již tři týdny.

Boje přinutily stovky tisíc Syřanů, většinou Kurdů, uprchnout do sousedního Turecka, které stále vylučuje pozemní operaci proti islamistům.

Kurdské jednotky, jimž ze vzduchu pomáhají západní letadla, upozorňují, že nutně potřebují více zbraní a munice, aby militanty vytlačily z města.

Americké velení na Středním východě (CENTCOM) oznámilo, že americké letouny spolu s letouny ze Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie ve čtvrtek a v pátek prováděly nálety jihovýchodně od Kobani a Dejr az-Zúru na východě Sýrie, zničily několik vozidel a výcvikových zařízení.

Podle Mistury je město Kobani "doslova obklíčeno" islamisty, stovky většinou starých lidí jsou dosud ve městě a dalších 10 - 13 000 je shromážděno nedaleko, jak informuje AFP. Civilistům dle Mistury nejpravděpodobněji hrozí masakr ve stylu bosenské Srebrenice, pokud město padne.

Mistura vyzval Turecko, aby povolilo vstup dobrovolníků do Kobani a podpořilo Američany vedenou koalici "jakýmikoliv prostředky ze svého vlastního území".

Avšak místopředseda turecké vládní strany AK Jasin Aktaj sdělil BBC, že podle něj všichni civilisté Kobani opustili a uprchli do Turecka.

"V Kobani není tragédie, jak křičí teroristická PKK," prohlásil. "Je tam válka mezi dvěma skupinami teroristů."

Kurdské zdroje sdělily AFP, že islamisté nyní kontrolují 40% města a boj se vede o blok administrativních budov v centru.

Turecký parlament schválil možnost ozbrojené akce v Sýrii a Iráku proti militantům, kteří ohrožují Turecko. Avšak turecké tanky stojí na hranici.

Prokurdští demonstranti stupňují tlak na turecké úřady, aby pomohly Kobani. Podle ministra vnitra Efkana Aly bylo při střetech s policií v několika tureckých městech zabito přes 30 lidí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.10. 2014