Globální reakce na ebolu je "zoufalým selháním", konstatoval šéf Světové banky

9. 10. 2014

Jim Kim požaduje vytvoření fondu ve výši 20 miliard dolarů a argumentuje, že jsme "zoufale selhali", protože případy eboly ve Španělsku a v USA vyvolávají obavy ze světové pandemie.

V západní Africe ebola dosud usmrtila více než 3800 lidí. Přicházejí signály, že jsou západní vlády nuceny vzít riziko globální pandemie v úvahu daleko vážněji než dosud. Kim zdůraznil, že chce, aby západní vlády podpořily vytvoření nového fondu ve výši 20 miliard dolarů, který by byl schopen okamžitě reagovat na nové krize.

Světová zdravotnická organizace uvádí, že v západní Africe na ebolu dosud zemřelo 3879 osob a nejsou k dispozici důkazy, že by byla epidemie efektivně zvládána.

Nicméně ve srovnání s jinými vážnými chorobami, na něž umírají lidé v Africe i jinde, je počet úmrtí na ebolu dosud mizivý. Na malárii umírají v Africe každoročně statisíce osob, za trvalého nezájmu západních zemí. Totéž platí o tuberkulóze.

Ve středu zemřel v Dallasu Thomas Duncan, který tam přicestoval z Libérie. Všechny nemocnice v Anglii se připravují na izolaci a léčbu pacientů eboly, kdyby mělo dojít k vážnému vzniku epidemie. Británie posílá do západní Afriky 750 vojáků a nemocniční loď.

Absolutně nedostatečná lékařská péče ve třech postižených zemích v západní Africe přiměla nakažené osoby, aby cestovali za léčením do zahraničí, čímž se epidemie rozšířila. Před vznikem krize měla Libérie celkem 61 (!) lékařů. Sierra Leone měla celkem 327 nemocničních postelí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.10. 2014