Izrael odmítá jednání o příměří, údajně chystá ukončení konfliktu

2. 8. 2014

Izrael odmítá pokusy o jednání s cílem ukončit konflikt v Gaze. Mezitím ovšem signalizuje, že by mohl jednostranně deklarovat ukončení bojů bez dohody, která by zahrnovala politické ústupky Hamasu.

Rozhodnutí odmítnout další jednání v Káhiře přichází v okamžiku, kdy izraelská armáda je blízko dosažení cílů pozemní operace - "neutralizace" přeshraničních tunelů.

Ačkoliv těžké boje pokračují kolem měst Rafa a Chan Junis na jihu Gazy, dnešní události naznačují, že Izrael se rozhodl neusilovat o ukončení konfliktu jednáním.

Palestinská delegace včetně zástupců Hamasu měla dnes přicestovat do Egypta na jednání o dalším příměří. Avšak Izrael podle práv místních médií účast na jednáních odmítá. "Již neprobíhá žádná komunikace ohledně příměří," sdělil izraelský představitel blízký bezpečnostnímu kabinetu webu Ynet. Podle tohoto zdroje Izrael dokončí plánovanou operaci a stáhne se z Gazy.

Mezitím Izrael oznámil 70 000 obyvatel Bejt Lahíje, že se mohou začít od 14 hodin místního času vracet do svých domovů. Současně je varoval před výbušnými nástrahami položenými Hamasem.

Podle IDF byly v posledních 24 hodinách zničeny čtyři tunely. Podle vojenského zdroje budou úkoly splněny během 48 hodin.

Večer BBC přinesla zprávu, podle níž izraelský premiér Benjamin Netanjahu nevyloučil pokračování pozemní operace v Gaze i po zničení tunelů Hamasu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.8. 2014