Izrael a Hamas se dohodly na humanitárním příměří

1. 8. 2014

Izrael a Hamas se dohodly na nepodmíněném příměří v trvání 72 hodin. To má platit v Gaze ode dneška 5:00 světového času. Oznámily to zástupci USA a OSN.

Od začátku izraelské ofenzívy 8. července bylo zabito 1 422 Palestinců, podle údajů ministerstva zdravotnictví v Gaze většinou civilistů.

Zemřelo také padesát šest izraelských vojáků a tři civilisté (z toho jeden nosič jídla pro IDF na frontě, jeden thajský zemědělský dělník a jeden Beduín).

"Naléháme na všechny strany, aby do doby, než bude zahájeno toto příměří, jednaly uměřeně a aby plně dodržovaly podmínky příměří během jeho průběhu.

Toto příměří je kriticky důležité, aby bylo nevinným civilistům poskytnuto nutně potřebné ulehčení od násilí. Během tohoto období obdrží civilisté v Gaze naléhavě potřebnou humanitární pomoc a budou mít příležitost vykonávat životně důležité funkce, včetně pohřbívání mrtvých, péče o zraněné a obnovení zásob potravin. Během tohoto příměří budou také prováděny nutně naléhavé opravy vodní a energetické infrastruktury.

Izraelská a palestinská delegace se okamžitě vypraví do Káhiry k vyjednávání s egyptskou vládu, na pozvání Egypta, s cílem dosáhnout trvalého příměří. Obě strany budou moci vznášet při těchto vyjednáváních všechny otázky, které je znepokojují," praví se v prohlášení.

Podle údajů OSN byla během bojů čtvrtina obyvatel Gazy vysídlena.

Podrobnosti v angličtině: ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.8. 2014