USA: Izraelský útok na školu OSN byl "naprosto nepřijatelný"

1. 8. 2014

Izrael se stal terčem ostrého nátlaku od Spojených států, aby omezil zabíjení civilistů poté, co Spojené státy dospěly k závěru, že školu OSN ve středu ráno ostřelovaly izraelské jednotky. Tiskový mluvčí prezidenta Obamy charakterizoval tento útok ve čtvrtek v dosud nejostřejším prohlášení jako "naprosto nepřijatelný" a "naprosto neobhajitelný". Mluvčí také uvedl, že Spojené státy naléhají na Izrael, aby vyvíjel skutečné úsilí, aby nezabíjel civilisty. Dodal, že Spojené státy kritizují "konkrétní vojenská rozhodnutí", která učinil Izrael. "Je jasné, že potřebujeme, aby naši spojenci v Izraeli dělali více, aby dodržovali vysoký standard, který si určili."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Evropská unie vydala obdobné prohlášení. Britští poslanci a vysocí vládní poradci naléhají na britskou vládu, aby přehodnotila svůj postoj k Izraeli. Např. Margot James, poradkyně ministerského předsedy a bývalého konzervativního ministra zahraničí Williama Haguea poslala dopis novému britskému ministru zahraničí Philipu Hammondovi a požadovala, aby britská vláda změnila svůj postoj k Izraeli s tím, že jeho vojenské akce jsou nepřiměřené. "Žádám, aby vláda změnila svou politiku vůči konfliktu v Izraeli a palestinským územím. Míra utrpení v Gaze je příliš velká, a ztráty na životech, zejména na životech dětí a dalších zranitelných osob nejsou ospravedlnitelné na základě principu obrany, vezmeme-li v úvahu míru nebezpečí, jemuž Izrael čelí od Hamasu." Jamesová dodala, že byla po mnoho let pevnou stoupenkyní Izraele.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mezinárodní vojenští odborníci v důsledku vysokého počtu usmrcených civilistů v Gaze ostře kritizují kvalitu výcviku izraelských armádních ostřelovačů a jejich vojenských procedur v tak silně obydlených oblastech. Tyto otázky nabyly nové naléhavosti poté, co ve středu zasáhlo pět dělostřeleckých granátů školu OSN a usmrtilo 16 civilistů a zranilo další 100 civilních osob, a poté, co izraelská armáda usmrtila 17 dalších osob na trhu v Gaze během údajného příměří. Izraelská armáda se hájila, že došlo prý k omylům při zaměřování střel, a tvrdila, že za všechno může Hamas, protože operuje v civilních oblastech.

Avšak Andrew Exum, bývalý americký armádní důstojník, který studoval izraelské vojenské ofenzívy, konstatoval, že izraelská armáda má dlouhou historii chyb, které způsobují velké množství civilních obětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.8. 2014