Novináři již pořízené snímky trosek z místa havárie letu MH17 zůstanou možná jediným spolehlivým důkazem o tom, co se stalo

30. 7. 2014 / Karel Dolejší

List Ukrajinskaja pravda publikoval článek, který přináší srovnání satelitních snímků z místa katastrofy letu MH17 zveřejněných ruskou stranou, s tím, co prezentuje jako originální snímky lokality v dané době dodané kontrarozvědkou SBU.

Snímek nahoře pochází od Ukrajinců a je na něm vidět zorané pole. Na ruském snímku níže pole zoráno není.

Horní snímek dodal generální štáb ruské GRU a je na něm zachycen les, který byl však podle ukrajinské strany vykácen ještě dva týdny před pořízením snímků z místa katastrofy, jak má dokázat fotografie níže.

Novináři v místě katastrofy samozřejmě mohou zjistit, jak je to aktuálně se sporným lesem a také pravděpodobně, jak vypadá zmíněné pole. Zda to také udělají je jiná věc. My to z České republiky každopádně nezjistíme.

Na místě katastrofy už druhý den probíhají boje a podle ukrajinské verze se separatisté snaží celou oblast zaminovat. Včera separatisté obvinili misi OBSE z "napomáhání Američanům", což později jejich politické vedení popřelo. Každopádně lze očekávat, že místo katastrofy bude boji silně poznamenáno.

Nahrávky "černých skříněk" dosud publikovány nebyly, pouze předběžná zpráva o "masivní explozi způsobené dekompresi" zaznamenané parametrickou zápisnicí, která pochází ze zadní části stroje. Rusko tento údaj nenapadlo. Uvidíme, jak se zachová po úplné publikaci záznamů. Možná, že se poté reakce bude poněkud lišit.

V tuto chvíli je k dispozici řada fotografií pořízených na místě katastrofy novináři během prvních dnů po pádu letadla. Ukazují kromě jiného masivní poškození pilotní kabiny střepinami a také rovněž zjevně střepinami poškozené křídlo. Jak už uvedli jiní, varianta sestřelení palubním kanónem libovolného bojového letounu je tím vyloučena a velmi nepravděpodobná je také varianta, že by tento druh poškození způsobila raketa vzduch-vzduch odpálená z letounu (rozhodně tak masivní poškození kabiny nelze připsat na zdroj infračerveného záření naváděné raketě R-60 z letounu Su-25 nacházejícího se za boeingem).

Je otázka, co na místě katastrofy ještě bude nalezeno, až tam skončí boje a dojde k odminování. Kolik důkazů se ještě ztratí nebo bude zničeno.

Pokud Rusko zpochybní záznamy z "černých skříněk", jedinou důkazní základnou, kolem níž se povede spor bez podezření z manipulace, zůstanou zřejmě fotografie pořízené nezávislými reportéry na místě hned v prvních dnech.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.7. 2014