Michal Hašek

Hašek: Sobotka převzal přímé řízení volební kampaně, Sobotkou byla tolerována kroužkovací kampaň pánů Patočky a Dienstbiera

28. 10. 2013 / Michal Hašek

Otevřený dopis statutárního místopředsedy ČSSD členům strany

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, dovolte mi začít několika čísly - 26.4, 32.3, 30.2, 32.3, 22.08. To jsou volební výsledky ČSSD v letech 1996, 1998, 2002, 2006 a 2010. Volební výsledek 20.45 je tak nejhorším výsledkem ČSSD v historii samostatné České republiky. Oproti minulým neúspěšným volbám jsme přišli o dalších více než 130 tisíc voličů. Odmítám se tvářit, že tento výsledek je úspěchem pro naši stranu. Zvláště pak v situaci, kdy jsme kandidovali z opozice a naši hlavní soupeři byli těžce poznamenáni výsledky svého děsivého vládnutí a rozvratem celé země.

V naší straně se často hovoří o existenci dvou křídel a realisticky to nelze zpochybnit.

Sociální demokracie je strana, která by měla být široce rozkročena a oslovovat voliče od středu po krajní levici. A za normální situace není na pluralitě názorů vůbec nic špatného.

Do voleb však může vést stranu jen lídr a jen lídr může rozhodovat o volební strategii. Proto jsem zcela akceptoval, že si Bohuslav Sobotka převzal přímé řízení volební kampaně, sestavil volební štáb a osobně určoval témata a podobu kampaně. Z kompetence politického grémia strany také vyjmul některé klíčové útvary Lidového domu a grémium mělo velmi omezený přístup k politickým analýzám či průzkumům veřejného mínění.

Nelíbila se mi, a podobně i mým dalším kolegům ve vedení, kampaň postavená na jedné tváři. Nelíbilo se mi, že se stranou nebylo možné spojit další populární tváře z řad hejtmanů, starostů a dalších významných osobností. Předseda strany osobně zamítl billboardy a další nosiče, na kterých bychom byli prezentováni jako společný tým.

Za fatální chybu považuji zákaz individuálních kampaní a vyhrožování dokonce trestními oznámeními kandidátům a aparátu strany. Tento krok zcela zadusil tak potřebnou iniciativu členské základny a v zásadě vedl k tomu, že jsme kampaň oproti minulým letům vedli bez potřebného nadšení a velmi omezenou.

Přitom byla předsedou tolerována kampaň pánů Patočky a Dienstbiera "ČSSD v kroužku", která zákaz individuálních kampaní nerespektovala a současně naznačovala, že někteří kandidáti ČSSD bez ohledu na rozhodnutí místních organizací jsou nevhodní a nevolitelní. I tento krok se podepsal na konečném volebním výsledku.

Přesto všechno jsem veřejně mlčel a právě v zájmu jednoty strany tuto strategii předsedy akceptoval. I proto, že předseda odůvodnil své kroky ambicí překročit 33% získaných hlasů.

Výsledek již všichni známe. Za poslední měsíc jsme ztratili 10% voličů a sledovali famózní kampaň ANO Andreje Babiše. Jsem zklamán, že Bohuslav Sobotka nenašel odvahu přijmout odpovědnost podobně jako Jiří Paroubek.

Máme právo, jako členové vedení sociální demokracie, říci svůj osobní názor v předsednictvu sociální demokracie. Je jasné, že o tomto názoru bude dále diskutovat poslanecký klub, ÚVV a mimořádný sjezd.

Je pro mě neuvěřitelné, jestliže člověk, který způsobil s výsledkem 16% první letošní volební fiasko, Jiří Dienstbier, vede proti 2/3 předsednictva ČSSD zdrcující kampaň.

Je smutné sledovat, že v této pomlouvačné kampani zcela souzní s představiteli TOP09 Karlem Schwarzenbergem a Miroslavem Kalouskem.

Neumím ani popsat své pocity, když vidím, že k největším kritiků rozhodnutí většiny předsednictva patří vykroužkovaní krajští předsedové z čel našich kandidátek Hana Orgoníková nebo Miroslav Váňa.

Musíme si do budoucna vybrat, jakým směrem vykročíme a zda naší stranu povedou politici schopní získávat důvěru voličů a vyhrávat volby nebo zda chceme skončit jako ODS.

V této chvíli je pro mě absolutní prioritou jednání o sestavení vlády v čele se sociální demokracií, a proto chci jednat s levicovým prezidentem, kterého jsme pomohli zvolit.

Do programu budoucí vlády musíme prosadit maximum závazků z našeho volebního programu a sestavit silnou vládu, ve které ČSSD bude skutečným lídrem. Společně s kolegy z vyjednávacího týmu chceme navrhnout vládu, ve které budou za ČSSD úspěšní politici reprezentující celou sociální demokracii.

Osobně mě mrzí, že Bohuslav Sobotka odmítá vůbec přemýšlet o své odpovědnosti za volební výsledek a kolegy z předsednictva ČSSD označuje za pučisty. Jeho setrvání ve funkci rozkládá sociální demokracii a poškozuje stranu v očích voličů.

Necítím ke Slávkovi ani jeho podporovatelům žádnou nenávist či zlobu. Je mi jen líto kolegů bývalých poslanců nebo nových kandidátů na ně, kteří se díky chybám v kampani do sněmovny nedostanou a budou nám všem v ní hodně chybět.

Kategoricky odmítám slova o metodách srovnatelných s rokem 1948. Nejsou podle mého názoru na místě. K nim bychom naopak směřovali tím, že rozhodnutí demokraticky zvolených orgánů strany budou skandalizována a brutálně a neférově napadána. Jsem přesvědčen, že náš volební výsledek nebyl dobrý a řekl jsem to na stranické půdě předsednictva ČSSD, kam tato diskuse legitimně patří. Nic více, nic méně.

Jednoznačně podporuji svolání mimořádného sjezdu a jsem připraven se odpovídat jeho delegátům. Budu jako demokrat respektovat jakékoliv sjezdové rozhodnutí.

Vytisknout

Související články

Přítel příteli vlkem

29.10. 2013 / Miloslav Ransdorf

Sociální demokraté se oslovují příteli, protože slovo soudruh jim čpělo minulostí. V zahraničí jsou sice soudruzi, ale doma jsou přátelé. A tak přítel Hašek vyzval přítele Sobotku k rezignaci z postu po kterém přítel Hašek dlouho touží. Důvodem jsou ...

Nevkročit do Babišova smrtelného objetí

27.10. 2013

Jediným řešením situace pro ČSSD je nevstupovat do žádné koalice. Měli by sestavit menšinovou vládu. Předložit levicový program s nosnými návrhy, kterými jsou na příklad akcie na doručitele, majetková přiznání, pozastavení církevních restituci...

Kdo prohlubuje hrob levice

27.10. 2013 / Bohumil Kartous

Paní Švihlíková zapomněla na jeden důležitý faktor, a to jsou lidé, kteří tzv. levici reprezentují. Zejména je to masa nomenklaturních kádrů, jejichž důvěryhodnost koreluje s jejich neschopností a omezeností. A pak jsou tu jedinci profilujíc...

Obsah vydání | Pátek 25.10. 2013