Zemanova strategická chyba

26. 10. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

Prezident Zeman není opravdu politik, který chápe politiku i jako otázku image a zdání. Nepozvat na státní ceremoniál zástupce univerzit a shodou okolností těch univerzit, kde se dá dohledat a tedy spekulovat, že v něčem nevyšli prezidentovi vstříc není ani příliš chytré a už vůbec ne strategické. Zvláště, když Hrad dá na důvody odpověď a la "Jde o rozhodnutí prezidenta." (Média a občané myslete si a spekulujte si, jak chcete.)

Nemluvím o tom, proč prezidentovi stojí za to vyvolávat obdobné spory s rektory vysokých škol, kteří mají minimální vliv na politiku, o čemž svědčí stav a postavení českých vysokých škol v rámci státní politiky uplynulých dvaceti let. Za to mají poměrně velkou společenskou prestiž a útok na ně je prostě něco, co nemůže ničemu prospět. Rozhodně ne prezidentu republiky. Stejně zbytečná, nic neřešící kauza byla kauza Martina Putny.

Státní ceremoniál jako je vyznamenání českými řády je přitom natolik formální záležitost, že skutečně nechápu proč prezident Zeman sahá k podobnému chování. Ničeho tím skutečně nedosáhne. Jen tím potvrzuje názor, že bere politiku zásadně osobně a že se chová iracionálně.

V rámci objektivity se ale přiznávám, že nemám představu o tom, zda a koho nezvali prezidenti Klaus a Havel. Nevím tedy jestli je to na Hradě běžné nebo výjimečné. Tak dobrou paměť nemám.

PS. Ten text byl psaný před tím než prezident svoje rozhodnutí vysvětlil tím, že se cítí uražen, protože ho nepozvali. Tím se věci trochu mění - osobně si myslím, že k podobnému vyjádření svojí nelibosti neměl sahat s ohledem na charakter sporu, ale zároveň dost pochybuji o bojkotové reakci rektorů a jejich přehnané argumentaci o tom, že prezident ohrožuje akademickou svobodu univerzit. To se mi zdá přes čáru. A samozřejmě v kontextu voleb je to celé dost nešťastné. Důvody rovněž neměly zaznít od prezidenta, ale od jeho tiskové mluvčí, čímž by se vyznění ztlumilo. Prezidentovo PR selhává v tom, že v řadě jednotlivostí podporuje mediální obraz, který mu vytvořila prezidentská kampaň (a o kterém jsem už psala).

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.10. 2013