Dobrými úmysly podložený amatérismus je pro politiku podobnou katastrofou jako korupce a klientelismus

19. 4. 2011 / Michael Kroh

Když ve volbách 2010 přišla do sněmovny spousta nových, neokoukaných tváří, veřejnost a média jásaly. Dinosauři jsou poraženi, vzniká vláda reforem, rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci.

Neuplynul ani rok a vše je jinak. Skandál stíhá skandál, koaliční soudržnost se upevňuje vzájemnými trestními oznámeními, běžnými metodami komunikace se stávají mystifikace, "cílené lži" a skryté nahrávání. Namísto reforem nás představitelé vládní koalice zásobují intrikami a politikařením. Není divu, že jinak tolerantní prezident bouchl zcela neústavně do stolu, protože "události překročily tolerovatelnou hranici".

Tajná memoranda odhalila vazbu mezi ropnými společnostmi a invazí do Iráku

19. 4. 2011

Plány na využívání ropných rezerv v Iráku byly během roku před invazí do Iráku v březnu 2003 předmětem tajných jednání britské vlády a největších světových ropných společností. Vyplývá to z tajných dokumentů, které zveřejnil deník Independent.

List poukazuje na to, že záznamy z celé série schůzek mezi ministry britské vlády a vedoucími činiteli ropných společností jsou v rozporu s veřejnými dementi ropných společností i západních vlád, že by v Iráku prosazovaly vlastní zájmy.

Odvážný projev Františka Hrubína

19. 4. 2011

Michal Bauer, nynější šéf Ústavu bohemistiky na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, vydal velmi záslužnou publikaci: necenzurované protokoly z II. sjezdu Svazu československých spisovatelů, který se konal právě touto dobou před 55 lety, v dubnu 1956. Ve stagnující době po Stalinově smrti r. 1953 to byl první pokus, kde čeští spisovatelé poprvé vyjádřili odpor vůči stalinskému útlaku. Známý je slavný projev Jaroslava Seiferta, méně známý je stejně odvážný projev básníka Františka Hrubína, který přinášíme níže, a zřejmě ještě méně známý je značně neortodoxní, ale také velmi svérázný projev Vítězslava Nezvala, který přineseme příště

K necenzurovaným protokolům, které vřele doporučujeme (je to brizantní četba!) napsal historický úvod editor Michal Bauer, který také přinášíme v dnešním vydání Britských listů. (JČ)

Básník v sobě hloubí co největší prostor pro svobodu

19. 4. 2011 / František Hrubín

Kdykoliv vstane lid pohmožděný, zbitý, nejdříve ohmatává básníka jako svou páteř, zdali zůstala celá.

Vážení a milí přátelé! To, co zde řeknu, je mým osobním vyznáním. Nic nového ode mne neuslyšíte. Jak myslím a cítím dnes, tak jsem myslil a cítil před třemi, před pěti, před devíti lety. Byl to nezdravý a ponižující stav pro českou literaturu, že v minulých letech nebylo možno mluvit o jejích problémech otevřeně. Nyní zde ta možnost je. Považuji tedy za svou povinnost vyslovit se veřejně k některým otázkám poezie. Odpověď na ně hledáme a stále musíme hledat všichni, nejen spisovatelé-‑komunisté, ale i my, bezpartijní. Můj příspěvek je určen sjezdu i čtenářům, a těm především. Věřím, že se k nim dostane v nezkrácené podobě.

Úzkost spoluviny

19. 4. 2011 / Michal Bauer

Konec 2. světové války přinesl změny v životě celé společnosti a do nové situace se dostala i základní spisovatelská organizace -- Syndikát českých spisovatelů (SČS) --, která ihned navázala na činnost spolku existujícího již několik desetiletí. Za jeho počátek lze považovat mimořádnou valnou hromadu Syndikátu českých spisovatelů, která se sešla již 16. 12. 1918 v Praze v Obecním domě (přítomno bylo 84 členů, předsedou byl zvolen K. V. Rais). Byla to organizace stavovská (ve stanovách a v zápisu z této mimořádné valné hromady mj. stojí, že Syndikát má hájit autorská práva na literární díla členů spolku a českých spisovatelů -- posléze i hudebních skladatelů -- vůbec, dále pečovat o úpravu řádných poměrů nakladatelských, zastupovat členy při jednání s redakcemi, nakladateli, vydavateli atd.).

■ ■ ■

19. 4. 2011 / Kateřina Bolechová


Matko má
jenž sedíš tu
v županu kytkovaném
s touhou
co byla visutou hrazdou
veletoč utržený
do zasutých zahrad
s křečemi v nohou
hledáš vůni
dávno spadaných jablek

Odboráři z ÚSTR kontaktovali senátory

Mlčení Rady ÚSTR pomáhá porušování zákonů

19. 4. 2011

tisková zpráva

Praha - Středeční veřejné slyšení senátního výboru nad otevřeným dopisem Stanislava Pence doplní i informace odborářů z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Obrátili se na členy výboru dopisem, kde popisují další nedostatky ve fungování ÚSTR. Týkají se podle nich nejen činnosti ředitele Daniela Hermana, ale i celé Rady ÚSTR.

Vyžeňte penězoměnce

19. 4. 2011 / Chris Hedges

(Projev Chrise Hedgese přednesený minulý pátek na Union Square v New Yorku během protestu před pobočkou Bank of America.)

Ti kdo nemají žádnou moc, ti, které tyto korporace považují za obyčejné, jsou odkládáni stranou coby lidský odpad.

KD│ Stojíme dnes před branami jednoho z našich finančních chrámů. Je to chrám, v němž chamtivost a zisk jsou největšími dobry, v němž vlastní cena je určována schopností hromadit bohatství a moc na úkor druhých, v němž jsou zákony manipulovány, přepisovány a porušovány, v němž nekonečný šlapací mlýn spotřeby definuje lidský pokrok, v němž podvod a zločin jsou nástroji podnikání.

Nic než bordel!

19. 4. 2011 / Petr Wagner

Nedělní politicko-publicistické pořady Partie a Otázky VM byly shlédnutelné opravdu jen s rizikem akutního koronárního syndromu. Asi někde vevnitř věříme, že to naše nadávání na politiky není pravda. Že ve skutečnosti jsou moudří, vzdělaní a chytří - obratní. Tato vnitřní naděje dostává v poslední době opravdu těžké rány. Proč?

Jako dost podstatný faktor se jeví realita naší demokracie. Nemalá část volených vyloučena z procesu zastupitelské demokracie.

Není nad to vědět lépe než ti, kterých se to týká

18. 4. 2011 / Jiří Baťa

Tak to bychom měli! Co? No nedělní OVM (Otázky Václava Moravce). Více jak dvouhodinová relace byla zajímavá, nepostrádala ani úsměvné pasáže, tentokrát především díky mimořádně čilému ministru zahraničí, předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. Na druhé straně však byly pasáže, možno říci k pláči. To když paní Karolína Peake, předsedkyně poslaneckého klubu VV na otázku, zda by podpořila myšlenku mimořádných parlamentních voleb odpověděla, že si to nepřeje.

Ratingová agentura Standard & Poor's snížila ekonomické hodnocení USA

19. 4. 2011

Světové trhy v pondělí radikálně poklesly poté, co významná světová ratingová agentura Standard & Poor's šokovala burzovní makléře snížením svého hodnocení americké ekonomiky.

Agentura Standard & Poor's snížila své hodnocení zadlužení Ameriky ze "stabilního" na "záporné", v důsledku rizik spojených s rostoucím deficitem USA.

Squateři jdou k soudu

18. 4. 2011 / Petr Kužvart

Trochu mě - přiznám se - v této rušné době zaskočilo, že se mezi řadou vnitropolitických aktualit vůbec neobjevila zpráva, že v úterý 19. dubna 2011 zasedne v 8.45 hod. v justičním paláci ve Spálené ulici v Praze odvolací trestní senát pod předsednictvím dr. Cihláře, aby veřejně projednal řadu odvolání v trestní věci proti obžalovaným "Lukáš Borl a spol." (č.j.: 5 To 86/2011 - Vz19/4), tedy případ veřejného protestního obsazení rozpadajícího se domu v ulici Na Slupi v Praze 2 skupinou sqaterů v září 2009. Přitom jde o případ pro tuto dobu a tyto naše nynější společenské pořádky nanejvýš symptomatický a poučný.

POZVÁNKA:

Přednáška Václava Bělohradského: Morální kýč a česká politická kultura

18. 4. 2011

Místo: Velký sál Městské knihovny Praha, Mariánské nám.
Čas: ‎21. duben 2011 19:30 h

ProAlt pořádá ve spolupráci s Lidovou univerzitou Praha přednášku s besedou profesora Václava Bělohradského na téma Morální kýč a česká politická kultura. Základní téma této přednášky zajímavě koresponduje s aktuálním vývojem v České republice. V rámci večera přednese profesor Bělohradský čtyřicetiminutovou přednášku a ve druhé části bude odpovídat na dotazy publika. Přednáška se koná ve Velkém sále Městské lidové knihovny Praha na Mariánském náměstí ve čtvrtek 21. dubna 2011. Začátek 19 hodin 30 minut. Předpokládaná doba trvání zhruba sto minut.

Bližší informace a rezervace vstupenek ZDE.

Počátek energetického převratu v Německu ?

18. 4. 2011 / Kay Čejka

Sledování „kauzy atom“, která právě hýbe německým národem, vede německé politiky k silným, otázkou je zda realistickým, vyjádřením. "Všichni chceme co nejrychleji odstoupit od atomové energie a přistoupit k zásabování energie z obnovitelných zdrojů" prohlásila kancléřka Merkelová (CDU) v magazínu SPIEGEL k aktuálnímu vývoji.

NATO hledá novou libyjskou strategii

18. 4. 2011

Skutečná potíž spočívá v tom, že NATO dosáhlo mezí toho, co mohou jeho útočné letouny vzhledem k pochopitelně opatrným předpisům, podle nichž operují, vykonat.

KD│ Na dvoudenním setkání představitelů NATO v Berlíně zástupci z Británie a Francie - zemí, které vedou leteckou kampaň proti režimu plukovníka Muammara al-Kaddáfího - vyzvali další země NATO, aby udělaly více pro vítězství ve válce. Frustrace z remízy narůstá. Evropští političtí představitelé se možná obávají, že se veřejná podpora pro zmatenou kampaň - která trvá již měsíc - rozplyne dříve, než Kaddáfí padne. Nepřiznaným cílem berlínské konference bylo nalézt politicky realistický způsob, jak překonat mrtvý bod. Žádná nová strategie se neobjevila, napsal pro Foreign Policy Robert Haddick.

Zastřel si svého prezidenta?

18. 4. 2011 / Karel Dolejší

Ne, nechci v žádném případě vyzývat k politickému násilí, navíc ještě tak zbytečnému, jako na sedmdesátiletém Václavu Klausovi. Jen jsem si v souvislosti s kauzou ukradeného chilského ceremoniálního pera vzpomněl, jak hradní privatizátor usvědčený videozáznamem nedávno omilostnil člověka, jenž při spatření údajných zlodějů železného šrotu vytáhl z futrálu brokovnici a jal se střílet. Někteří si totiž rozhodnutí vykládali v tom smyslu, že po údajných zlodějích se tedy u nás smí pálit beztrestně. Co kdyby to teď někdo vzal vážně?

Příběh bankéře Johna Lawa

18. 4. 2011 / Miroslav Tejkl

Vzpomínám si na jakousi (ještě před rokem 2008) historizující diskusi, kde jeden zásadní odpůrce keynesovské ekonomie a hospodářské politiky předhodil ostatním levicovějším diskutérům příklad se skotským bankéřem Johnem Lawem: "Tady vidíte, jak končí keynesovské pohrdání zlatem jako "barbarským kovem" (oblíbený Keynesův slovní obrat -- pozn. autora) a umělá stimulace ekonomiky" ...

Maturity - malé věci řešte ruky mávnutím

15. 4. 2011 / Ondřej Hausenblas

Média dávají při diskusích o státní maturitě nebo chystaném omezení kurikulární svobody nadbytek prostoru bolístkám, které sice hodně pálí, ale neleží v jádru choroby. Novináři nám nedopřejí čas, abychom od následků drobných došli k velkým, a vrátili se k příčinám.

Mne děsí, jak se v tom projevuje rozsáhlá neinformovanost veřejnosti - bohužel často i učitelské. Chápu ovšem, že je těžké si udržet odstup a řešit malé věci ruky mávnutím, jak praví stará píseň. Právě ty malichernosti kazí život studentům i učitelům, a právě vedení resortu tyhle malé věci rozviřuje. Což to není nápadné? Myslím, že ti nahoře tolik diskutují o technice a o zúřadování maturit proto, aby v kalné vodě nebyly vidět ty velké chyby:

Poučení z krizového vývoje v arabských zemích

18. 4. 2011 / Miloslav Štěrba

Revoluce a povstání v zemích arabského světa nabízejí potřebu přehodnotit pád jiné totality, mám na mysli komunistickou, se kterou jsme se rozešli po dobrém na konci roku 1989. Rozloučili jsme se nejen s represivními orgány, ale především s legislativně zakódovanou vedoucí úlohou jedné strany. Stačilo pár intrik s úmrtím-neúmrtím jednoho studenta, průvod mládeže napříč Prahou a zřetelné cinkání klíči, aby české varianty afrických uzurpátorů a diktátorů s úsměvem podaly ruce svým šťastnějším následovníkům. Samozřejmě, byly tu doprovodné zahraničně-politické souvislosti, zejména rozpad hegemona -- SSSR.

Lidový dům nemá skutečnou vizi -- a není divu!

18. 4. 2011 / František Stočes

Nynější "vize" Lidového domu vede do středověku...

Lester G. Thurow, někdejší poradce exprezidenta USA B. Clintona, nevylučuje pochmurný osud kapitalistického Západu a klade si otázku - "Přijde nová revoluce a po ní nový středověk?" Míní tím možný a pravděpodobný úpadek Západu srovnatelný s úpadkem Evropy po zániku Říma, kdy prvním městem, které dosáhlo životní úrovně antického Říma, byl až Londýn v polovině 18. století...

Libye: Povstalci ustupují v Misurátě, pokračují boje o Adždabíju

18. 4. 2011

Síly Muammara Kaddáfího v neděli ostřelovaly raketami východní okraj města Adždabíja, který ráno během písečné bouře opustila kolona vozidel - v některých jeli povstalci, v některých jejich rodiny - a stáhla se dále na sever. Povstalci palbu opětovali a tvrdí, že vládní jednotky zůstaly nadále mimo město. Útoky vládních sil ukazují na neschopnost povstalců udržet území podél pouštní cesty na východ od města, kde ani po týdnech bojů nedokázala žádná ze stran dosáhnout významného postupu.

Strašlivá jistota

16. 4. 2011 / Jiří Jírovec


Však lépe v mylné naději sníti,
před sebou čirou temnotu,
nežli budoucnost odhaliti,
strašlivou poznati jistotu!

Karel Jaromír Erben

Verš z Erbenovy básně takměř dokonale vystihuje stav české společnosti, tedy potácení mezi sněním a jistotami vskutku strašlivými. Těch může být hned několik.

Výňatek z politického románu -- jiná kapitola

15. 4. 2011 / Alex Koenigsmark

"Proboha," vykřikl Petr, když dočetl.

Kristýně se zamlžily brýle. Jaroušek se tak polekal, že vylil kávu. Jeden z jeho pitbulteriérů okamžitě louži slízal.

"Mám je na obranu," vysvětlil Jaroušek, ačkoliv se ho nikdo neptal. "Kdyby mě chtěl Vítek nechat zabít."

Kristýna vyprskla smíchy a Petr se na ni káravě zadíval.

O "dialektickém rozporu" mezi pravicí a levicí

15. 4. 2011 / Karel Dolejší

Nebyl to nikdo menší než ikona levicových ultras Mao Ce-tung, kdo kdysi napsal pojednání o dialektickém rozporu mezi pravou a levou nohou. Takové pojednání ovšem nenaučí batole chodit ani kuchařku řídit stát, jen vyvolá obdiv k všudypřítomnosti ideologicky postulovaných zákonitostí, quod erat demonstrandum. Ve skutečnosti se tu nepostihuje vůbec žádný reálný pohyb jiný než ten, který obvykle označujeme obyčejným výrazem "chůze", a jeho označení pofidérním abstraktním termínem mu nezaručuje žádnou univerzálnost, protože ptáci nahoře a červi dole se každopádně pohybují dočista jinak.

Václav Bělohradský zveřejnil 26. března v Právu článek nazvaný Lib-lab tiká, tiká politika, v němž se vymezil proti pokusům překročit standardní pravolevý dualismus západních zastupitelských demokracií. Podle Bělohradského je tradiční dělení na parlamentní pravici a levici zárukou humanistického charakteru politiky a snaha jít za ně může vyvolat destruktivní síly politických vášní.

Do Rakouska za prací

15. 4. 2011 / Vít Klíma

Dnem 1. května končí přechodné období, kdy se pracující z tzv. východního bloku, nemohli ucházet v Německu a Rakousku o zaměstnání. Jak uspět v Rakousku?

Z vlastních zkušeností bych jmenoval hlavní tři podmínky úspěchu:

Do Německa za prací

15. 4. 2011 / Vít Klíma

Dnem 1. května končí přechodné období, kdy se pracující z tzv. východního bloku, nemohli ucházet v Německu a Rakousku o zaměstnání. Dá se očekávat ochod Čechů do Německa? Němci mají zájem především o vzdělané lidi -- lékaře, zdravotní sestry, informatiky -- ale hledají i příležitostné zaměstnance jako třeba české prodavačky. Bundeswehr, stejně jako česká armáda, bude plně profesionální. Vzhledem k tomu, že o tuto práci nemají mladí Němci zájem, Ministerstvo obrany zvažuje, že by rekrutovalo mladé lidi s trvalým pobytem v Německu, kteří ale nemusejí mít nutně německé občanství. Mezi českými občany se určitě najdou takoví, kteří budou chtít udělat v německé armádě kariéru.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2011

12. 4. 2011

V březnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 243 osob celkovou částkou 59 224.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2011 částku 160 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní