ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

Obama navrhuje škrty ve výši 4 bilionů dolarů

14. 4. 2011

  • Dvanáct let trvající program škrtů, zaměřený na snížení amerického deficitu, navrhuje snižování výdajů na obranu a reformu systémů Medicaid (zdravotnictví pro chudé) a Medicare (zdravotnictví pro penzisty). Republikáni požadují škrty ve výši 6,2 bilionů dolarů. Odmítají Obamův návrh zrušit snížení daní, zavedené za Bushe. Americký rozpočet dosahuje více než 14 bilionů dolarů a hlavním problémem je, že jsou Spojené státy silně zadlužené vůči Číně. Obama obvinil z výše deficitu George Bushe; předchozí Demokratický prezident Bill Clinton odešel z úřadu s vyrovnaným rozpočtem.
  • Britský konzervativní ministr zdravotnictví Andrew Lansley se omluvil britským zdravotním sestrám poté, co 99 procent členů Royal College of Nursing mu hlasováním vyjádřilo nedůvěru a konstatovalo, že jeho kontroverzní "reformy" zdravotnictví britské státní zdravotnictví zničí. Navrhované privatizační "reformy" zdravotnictví narážejí v Británii na silný odpor.
  • Arabští i západní ministři jednohlasně požadovali na jednání v Kataru, aby Kaddáfí odstoupil. Tvrdí, že jeho režim "ztratil veškerou legitimitu". Došlo však k neshodám o tom, zda rezoluce OSN o Libyii povoluje dodávky zbraní vzbouřencům. Británie se rozhodla vzbouřencům dodat neprůstřelné vesty.
  • V Jemenu usmrtila armáda šest demonstrantů za demokratické reformy. Vyvolalo to statisícové demonstrace a střelbu mezi armádou a stoupenci reforem.
  • Velšská matka Bradleyho Manninga, vězněného v USA na samotce za údajné prozrazení amerických diplomatických depeší serveru Wikileaks, napsala britskému ministru zahraničí Williamu Haguovi, jehož žádá, aby britští diplomaté Manninga ve vězení navštívili. Manning je po matce britského původu. Jeho matka varuje, že se po téměř ročním pobytu na samotce Mannigovo fyzické i duševní zdraví radikálně zhoršuje.
Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 14.4. 2011