Harmonie mezi prezidentem a Věcmi veřejnými

14. 4. 2011 / Boris Cvek

Je téměř dojemné, jaká harmonie zavládla mezi prezidentem, otcem kupónové privatizace a oposmlouvy, a Věcmi veřejnými, stranou, jež se zaklíná bojem proti korupci, prováděným obálkovou metodou v půjčkové demokracii.

Prezident odkládá s odvoláním ministrů Johna a Dobeše, byť premiér si je ve své vládě nepřeje a prezident to podle Ústavy musí akceptovat. Tvůrcem exekutivní politiky a vlády je v našem politickém systému premiér, role prezidenta by měla být naopak zanedbatelná.

Čeká snad prezident Klaus, že premiér Nečas své rozhodnutí vyhodit Johna s Dobešem z vlády stáhne? Že vyhoví absurdnímu požadavku VV, vyslovenému jako reakce na Klausovo váhání, aby John zůstal ministrem vnitra?

To by se zcela jasně ukázalo, že skutečným premiérem je Václav Klaus (jako patron a hlava VV) a nikoli Petr Nečas.

Nečas má ovšem ve svém rozhodnutí jasnou podporu TOP09 i ČSSD (o ODS nemluvě), čili v této situaci proti sobě stojí drtivá většina Sněmovny, zvolená v posledních volbách (ODS, TOP09 a ČSSD, možná i KSČM), a prezident, stavějící se na stranu půjčkové demokracie Víta Bárty (což by byla jenom do dokonalosti dovedená kupónová privatizace či oposmlouva).

Byť se Věci veřejné deklarují jako moderní, ekologicky a proevropsky orientovaná strana, strana protikorupční, její faktické spříznění s Klausem a jeho pojetím demokracie je víc než zřejmé. Někdejší Topolánkův výrok, že VV jsou projektem pražských kmotrů z ODS, dává tím větší smysl.

Sněmovna by se měla prezidentovu pohrdání Ústavou a vůbec demokratickým systémem v ČR postavit jako suverén: měla by rozpustit sebe samu a spustit tím mechanismus, vedoucí k novým sněmovním volbám. S tím by prezident opravdu nemohl nic dělat. Zároveň by to, doufám, umožnilo veřejnosti potrestat politiky za jejich chování (VV by měly zmizet ze Sněmovny a drobilovská ODS by měla spadnout pod 10%).

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 14.4. 2011