ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

Kaddáfí přijal plán politického řešení

11. 4. 2011

  • Libyjský šéf státu Muammar Kaddáfí přijal "cestovní mapu" pro politické řešení konfliktu v jeho zemi, konstatoval v Tripolisu prezident Jihoafrické republiky Jacob Zuma. Zuma je v Tripolisu v čele pětičlenné delegace Africké unie. Plán zahrnuje okamžité příměří, dodávky humanitární pomoci, ochranu cizinců v Libyi a dialog mezi libyjskými stranami o vytvoření přechodného období, které by směřovalo k politické reformě.
  • OSN a francouzské vrtulníky střílely raketami na rezidenci bývalého prezidenta Pobřeží slonoviny Laurenta Gbagba. Byla to podle OSN odplata za útoky jeho jednotek proti ústředí OSN a proti civilistům.
  • V Británii se bouří liberální demokraté, členové koaliční vlády s konzervativci, proti kontroverzním a nepromyšleným privatizačním reformám státního zdravotnictví.
  • Murdochovo tiskové impérium News International se v Británii připravuje zaplatit odškodné stovkám celebrit, jejichž telefonní rozhovory odposlouchávali a emaily četli redaktoři bulvárního deníku News of the World. Šéfredaktorem listu byl Andy Coulson, donedávna vedoucí Úřadu pro komunikace britského konzervativního premiéra Davida Camerona. Redaktoři listu jsou nyní podrobeni v této věci trestnímu stíhání. Vychází najevo, že šéf kabinetního úřadu Gus O'Donnell r. 2009 zablokoval pokus tehdejšího britského premiéra Gordona Browna zahájit nezávislé soudní vyšetřování tohoto skandálu.
  • Čína oznámila zatčení osoby, podezřelé ze záměrného otravování mléka jedem, na něž v provincii Gansu zemřely tři děti. K otravování mléka přísadami, jako je melamin, docházelo v Číně donedávna kvůli zisku běžně a na kontaminované mléko zemřely desítky dětí. Čínské úřady prý nyní zpřísnily kontrolu nad prodávaným mlékem.
  • Japonsko rozšiřuje evakuační zónu kolem elektrárny Fukušima.
  • Ve Francii vešel v platnost zákon, podle něhož je přestupkem, aby si ženy na veřejnosti zahalovaly tvář. Kdo si zahalí tvář, bude pokutován částkou 150 euro a bude nucen navštěvovat kurs občanské výchovy.
Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.4. 2011