Britská armáda přijde kvůli škrtům o vybavení v hodnotě 12 miliard liber

14. 2. 2011

Britské ozbrojené síly se kvůli škrtům budou muset vzdát vybavení v hodnotě 12 miliard liber, informoval dnes list Times. Vyřazeny budou letouny Harrier, letadlová loď Ark Royal nebo flotila průzkumných letounů Nimrod. Podrobnosti ohledně těchto položek by měly být zveřejněny dnes během dne, nikoliv ovšem informace o dalších položkách.

Nejmenovaný vládní zdroj sdělil Timesům, že do šrotu půjde "asi tak půl tuctu" položek, včetně části stíhacích bombardérů Tornado.

V jiné pondělní zprávě Daily Telegraph tvrdí, že stovka kadetů pilotních kurzů Royal Air Force (RAF), kteří strávili čtyři roky výcvikem - celkem čtvrtina celkového stavu - bude také vyhozena.

Představitelé vojenského námořnictva už ve zvláštním prohlášení z listopadu 2010 varovali, že vyřazení Harrierů a jediné letadlové lodi v případě argentinského útoku na sporné Falklandské ostrovy (v jejichž pobřežních vodách byla nedávno objevena významná ropná ložiska - KD) ohrožuje zemi "národním ponížením", jež srovnali se ztrátou Singapuru v roce 1942.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.2. 2011