Lidovky, lékařská lůza, deregulované nájmy a panský škrabák a škrabáci

14. 2. 2011 / Petr "Vlk"

Trpím zvláštní sadomasochistickou úchylkou -- už asi 20 let čtu každý den Lidové noviny. Kdysi s redakcí plnou jmen jako Hanák, Franěk, Zeman, Klíma, Veis, atd. to byla naprostá pohoda ! Jak obsahově, tak jazykově a stylisticky. Opravdu elitní čtení.

Kde ty dávné sněhy jsou. Mezitím, přišlo první , jak říkám -" modré období" - pod Jefimem Fištejnem a výše zmíněné PÁNY NOVINÁŘE vystřídala modrá letka Hájek, Jakl, Korecký,Schmalz, atd. Přežil jsem je. Přišel Šafr se svou bulvarizací. Přežil jsem ji. Přežil jsem i druhé "modré období" , tentokráte pod Veselinem Vačkovem. Výše zmíněná "novinářská " smečka přesídlila dílem na Hrad, dílem do Strakovky. A byli nahrazeni Zvěřinou, Weissem, Petráčkem, Kolářem, Pleslem. Přežil jsem i Vačkova.

Nastala éra Balšínkova. Ponechal (bohužel) část starých lidí a přivedl některé zajímavé nové. Myslím zejména Peňáze a Tomáše Němečka. Chvilku jsem tiše doufal, že Lidovky se z propagandistického listu ODS a posléze Kalouskovy partičky stanou opět naprosto seriozním a kvalitním deníkem, který sice vysloví vždy nějaký názor (klidně i pravicový), nicméně bude vždy poctivě nezkresleně prezentovat fakta.

Optimismus mi nevydržel dlouho. Lenka Zlámalová, transferovaná z HN, okamžitě chytla "správnou " orientaci, tedy přesně tu, kterou předváděla v závěru svého působení v Hospodářkách a zřejmě chtěla za každou cenu ukázat Zvěřinovi s Weissem, že do jejich souboje o nejbigotnějšího pravicového lidovkáře hodlá velmi účinně vstoupit. A daří se jí, to se musí nechat.

Dlouho pro mne byl docela záhadou Petr Kamberský...Přiznávám, že jsem leckdy jen obtížně hledal bývalého dogmatika z HN.. Psal sice i nadále zprava, proč ne, ale vyargumentovaně. Mělo to solidní substanci. Říkal jsme si - fajn. Asi opravdu posun.

Až jsem otevřel páteční vydání a našel tam jeho přípisek - "Kdo by se Hegera bál..." A našel svého "starého dobrého" Kamberského ve špičkové formě! Už se mi chtělo i říci - konečně!

Ve svém sloupku jednak účtuje s ministrem Hegerem a vyčítá mu údajnou slabost při jednání s naštvanými lékaři a jednak, a to hlavně, účtuje s doktory a zejména s LOKem!

Vrcholem pak je věta - cituji: Přiznejme si, že LOK je taková lékařská lůza! A většina korektních lékařů by se prý s LOKem nikdy nezahodila. A lůzovitost LOKu prý dokazuje i to, že prý kromě profesora Pavka nenajdeme prý v akci Děkujeme odcházíme žádného známého a špičkového lékaře či lékařku.

Nejsem doktor, kdybych byl, zejména nemocniční, pamatoval bych si hodně dlouho a hodně dobře jméno Kamberský. A to bez ohledu na to, zda jsem se k iniciativě Děkujeme odcházíme přidal či nikoli. Pamatuje se to jméno celkem snadno.

A když bych s někdy setkal s pacientem jménem Kamberský nebo Kamberská, první otázka, kterou bychom pokládal, by v takovém případě zněla: jste příbuzný/příbuzná novináře Petra Kamberského? Při odpovědi ano, bych suše odvětil, že bohužel pacienta nemohu ošetřit, protože by jistě nechtěl být v péči lékařské lůzy. A že příbuzný jistě briskně zajistí nějakou velkou lékařskou šarži.

Nevím , kolik zná Kamberský špičkových lékařů a lékařek . A je jedno jestli osobně, nebo jen z doslechu. Zejména, kolik jich tenhle expert na lůzovitost kohokoli, kdo se bere za svoje požadavky, a já za sebe dodávám -- oprávněně - zná mimopražských špičkových doktorů.

Protože bych mu, jako namyšlenému sebestřednému Pražákovi rád sdělil, že skvělí lékaři existují v počtu nikoli malém i mimo Prahu.

Jak ve fakultních nemocnicích v Brně, Ostravě, Plzni ,Olomouci, Hradci, tak i v řadě krajských nemocnic.

Jen on o tom nemá, jako o spoustě jiných zásadních věcí, ani tušení.

Mimochodem, kdyby disponoval selským rozumem, pak by nutně musel přijít na takovou drobnost, že pokud jsou kraje a nemocnice, kde chce vyvandrovat až 60% lékařů, tak nejspíš odchází i minimálně část tamní lékařské první ligy. Ale proč by měl někdo z Lidovek myslet a Kamberský zejména? A selským rozumem k tomu...

Je lepší psát o lůze.A také snazší. A také pravicovější.

A že měl Heger, v podle Kamberského , ve své vyjednávací prý bezchybné taktice, slabou chvilku - kdy slíbil, že nemocnice 2 miliardy na platy dostanou tak jako tak?

Já bych to osobně definoval , naopak jako jedinou světlou chvilku, kdy udělal něco, co opravdu může zabránit kolapsu zdravotnictví, zatím naprosto jediný čin z jeho strany, který měl nějaký rozumný smysl.

Jinak totiž tenhle médii hýčkaný politik, dokonale selhal.

Především lidsky. Jako bývalý nemocniční ředitel sice ví, že zdravotnictví je, zejména díky nastavení plateb za státní pojištěnce, hluboce podfinancované, nicméně s funkcí přejal demagogickou kalouskovsko-nečasovskou rétoriku o spoření.

A nejen to.

Když Drábek v létě de facto nesmyslným nájezdem na tarifní tabulky státních zaměstnanců, včetně lékařů, na tvrdo nastartoval do té doby skomírající kampaň mladých doktorů Děkujeme, odcházíme, Heger , ač resortně příslušný - ani neceknul.

Přestože musel vědět, že pokud, po Drábkově šílenosti každý doktor, který něco umí, a je jazykově vybaven a má alespoň minimum sebeúcty, nebude drábkovskou šikanu akceptovat. A nespolkne ani plošné snížení platů o 10%!

Jsem si naprosto jist, že tohle všechno Heger věděl, ale nezasáhl.

Mlčel.

Je tedy podle mne stejným spoluviníkem jako Kalousek, Nečas či Drábek.

Nicméně zpět k lékařské lůze a k tomu,kdo ji podporuje a kdo ne. Jednak bych rád Kamberského a kumpány rád upozornil tento link, kde najde 60 opravdu naprosto špičkových lékařských jmen z celé republiky. Které minimálně nepřímo akci LOKu velmi ospravedlňují.

A kdyby Kamberský místo "s hořícím srdcem a touhou zapalovat jiné" opravdu pracoval se zdravým selským rozumem, nikdy by se byl nemohl dožadovat toho, aby mezi těmi 4000 lůzovitých doktorů, co si dovolili sdělit zaměstnavateli, že za stávajících podmínek už pro něj a české zdravotnictví pracovat nebudou, našel také jména přednostů a primářů z Homolky, Střešovic nebo Motola atd.

Jednak proto, že tahle skupina lidí zpravidla nikdy nestávkuje. Nemá totiž důvod. Nebo snad zná Kamberský nějaké stávkové akce, kde mezi stávkujícími jsou členové vrcholových managementů firem a korporací? Pokud ano, nechť se o ty zážitky podělí.

Kamberský zcela evidentně zaujal stranickou pozici. Pozici, v které si Lidovky - noviny velké minulosti, ale tragické současnosti - zcela evidentně libují - být převodovou pákou strany a vlády. Tak jako kdysi Rudé právo.

Prostě chce být panským škrabákem. OK, je na nejlepší cestě. Asi chce dohnat a předehnat takového Weisse. Ale to nebude vůbec snadné. I ten má v pátečních Lidovkách krátký sloupek "Cena za regulaci". Kde tahle "hvězda" pravověrnosti tepe všechny předchozí vlády za nederegulaci nájmů a sděluje, že jen jen, co deregulace skončila, jdou nájmy dolů! Přesně podle pravověrných pouček. Apelovat na Weisse, aby se poradil se selským rozumem nemá smysl. Ten už dokázal mnohokrát, že tuhle kategorii uvažování nezná.

No možná, že by stačilo, kdyby mu šéfredaktor Balšínek doporučil, aby než něco třeskutě pravověrného napíše, že by neškodilo, kdyby letmo prolétl ostatní články téhož vydání. Kdyby to byl Weiss udělal, byl by narazil na materiál kolegyně Juškové. S nadpisem "Bytů je moc, proto zlevňují".

A někdo by mu třeba byl vysvětlil, že nájmy nepadají kvůli deregulaci, nýbrž kvůli nadbytku volných bytů na trhu. Kterážto situace se prvně objevila na českém trhu až v závěru roku 2009. Do té doby by deregulace byla vedla jen k vystřelení nájmů do nadoblačných výšin. Kvůli nedostatku alternativního bydlení. Konkurence na trhu se tomu říká.

Ovšem v takových komplikovaných a subtilních kategoriích panský škrabák uvažovat nepotřebuje. Ani kandidát na panského škrabáka.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.2. 2011