Vkladní knížky pro duševně těžce nemocné kanadské občany

14. 2. 2011 / Miloš Kaláb

Naše společnost se skládá z různých lidí: zdravých i nemocných, chudých i bohatých, mladých i starých, zaměstnaných i bez práce. Podle toho je pro někoho život snadnější než pro jiného. Je ale příjemné vědět, že se uskutečňují snahy, aby se život všem lidem zlepšoval. Zní to neuvěřitelně, ale v kanadské Ottawě udělala hromadný dobrý skutek jedna velká banka.

O samotě žijící duševně nemocní lidé mají život zvlášť těžký. Jejich příjem tvoří jen státní sociální podpora a jediná možnost, jak získat peníze ze šeku, nemá-li člověk účet u banky, je zajít do kanceláře řetězce firem jako je Money Mart, které půjčují lidem peníze od výplaty k výplatě na vysoký úrok. Zde dostane majitel šeku peníze za něj po odečtení poplatku, který ještě víc sníží beztak již malou částku.

Díky lidem, kteří se snaží život svým spoluobčanům ulehčovat, začala jedna místní pobočka banky TD Canada Trust nabízet duševně nemocným lidem spořitelní knížky, kde by mohli manipulovat se svými úsporami naprosto bezplatně. I v Kanadě se totiž platí bankám za vedení účtů. Naštěstí existují banky, které od takových poplatků osvobozují občany starší 60 roků, jenže to je bez vlivu na mladé duševně nemocné lidi. A přece to jde i u velkých bank, najdou-li se v nich lidé se smyslem pro porozumění méně šťastným občanům.

Paní Mary Hillová (53) trpí dlouhé roky chronickou depresí a na banky vždycky hleděla s nevraživostí jako na místa bez citu. Dokud žila její maminka, ta se jí starala o peníze. Nyní dostala jak ona tak i dalších asi sto duševně těžce nemocných lidí vkladní knížky od banky TD Canada Trust. Došlo k tomu tak, že ottawská sociální pracovnice Heather Menziesová dospěla k názoru, že je pro nemocné lidi velice škodlivé, když si ze šeku vyberou svoji podporu v hotovosti a tu potom mají po kapsách nebo v hrníčku, ale nemohou si ji uložit na bezpečnější místo. Je potom velice lákavé peníze v nějakém návalu mysli rychle utratit - často za zbytečnosti nebo dokonce alkohol. Která banka by ale byla ochotna držet bezplatně na účtech malé částky kolem jednoho sta dolarů? Oč by se takové malé úspory snižovaly bankovními poplatky? Kupodivu se našlo řešení a to v podočce banky na roku Wellington Street a Holland Avenue. Tam zařídili i to, že se může sociální podpora automaticky ukládat na bezplatné účty, z nichž banka vyplácí inkaso, poplatky za elektřinu, plyn, vodu a podobně. Občané vlastnící takové vkladní knížky si domluví, kolik mohou za týden maximálně vybrat, takže mají zaručeno, že jim vždycky na konci měsíce na knížce nějaké peníze zůstanou. Tito lidé tedy nemusejí hladovět nebo čelit hrozbě, že budou vystěhováni, protože zapomněli zaplatit některé důležité poplatky.

Po prvních zkušenostech, které pomáhala vyhodnotit emeritní profesorka Elizabeth Whitmorová z Carletonské školy pro sociální péči, se přidalo dalších deset poboček této banky. Paní Hillová má takto poprvé ve svém životě úspory - celých 115 dolarů. Nemůže tedy říkat, že nemá ani vindru a nemusí se bát, že půjde spát o hladu. Její nedůvěra k bankám se změnila. V bance ji znají jménem, usmívají se na ni a ptávají se jí, jak se má. Paní Hillová má poprvé v životě pocit, že je součástí společnosti.

Kanadští občané mají určitá "bankovní práva":
* Podle zákona má každý kanadský občan právo na to, aby si otevřel v bance svůj vlastní účet.
* Kanadské banky nesmějí strhávat žádný poplatek, jestliže si občan vybírá peníze ze šeků vydaných federální vládou. Není-li šek na částku vyšší než 1500 dolarů, musí peníze vydat každá banka, která má pokladní službu (ale prý se musí splnit "určité" podmínky).
* Podle údajů Financial Consumer Agency of Canada, mají právo otevřít si účet i lidé bez práce, lidé, kteří nemají peníze okamžitě k dispozici nebo v minulosti vyhlásili osobní bankrot.
* Podmínkou, aby si občan mohl otevřít bankovní účet, jsou dva doklady vydané federální vládou, nebo jeden takový federální doklad doplněný dokladem občana jakožto zaměstnance, bankovní nebo obchodní úvěrovou kartou nebo cestovním pasem. Je možné otevřít si účet s jediným vládním dokladem, jestliže může dotyčného občana pro banku identifikovat jiný občan, kterého banka zná.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.2. 2011