Tisíce demonstrantů opouštějí náměstí Tahrír

14. 2. 2011

Poté, co armáda rozpustila parlament a suspendovala ústavu, tisíce demonstrantů opouštějí náměstí Tahrír. Zdá se, že země v nejlepším případě směřuje k nestabilitě, která bude nějakou dobu trvat. Už tu není mnoho protestů, i když malé protesty budou pokračovat a na pátek je plánován jeden velký, píše Jeremy Bowen z BBC.

Dost lidí jde do stávky - je tu spousta starých křivd, které jsou provětrávány poté, co omezení byla uvolněna - dokonce i někteří policisté šli v neděli do stávky, když si stěžovali, že museli provádět potlačování protestů, a střetli se s armádou před ministerstvem vnitra.

Je tu dokonce jedna dnešní zpráva, že armáda může chtít zakázat stávky, které by způsobily více nepokojů a problémů. Bude to pro Egypt složitých několik měsíců.

Korespondenti říkají, že někteří zaměstnanci byli povzbuzeni úspěchem protestujících a usilují nyní o odstranění nadřízených, které obviňují z toho, co považují za obrovské příjmové rozdíly v jejich společnostech.

Korespondent BBC Wyre Davies v Káhiře říká, že v hlavním ohnisku egyptského lidového povstání, na náměstí Tahrír, zůstává už jen několik protestujících, kteří náležejí k tvrdému jádru.

V neděli bylo ve státní televizi přečteno prohlášení nejvyšší rady obrany, v němž se říká, že rada suspenduje ústavu a ustaví komisi pro sepsání nové, která bude poté předložena ke schválení v referendu.

Ústava země bránila mnoha stranám a uskupením v účasti na volbách, takže Egypt měl parlament nacpaný příznivci Národně demokratické strany loajálními k Mubarakovi.

Během tranzice bude vládnout kabinet jmenovaný v lednu Mubarakem, který bude legislativu předkládat ke schválení šéfům armády.

Ajman Núr, který byl soupeřem Mubaraka v prezidentských volbách v roce 2005, popsal kroky velení armády jako "vítězství revoluce".

Prohlášení armády

  • Suspenze ústavy
  • Rada zůstane u moci šest měsíců nebo do voleb
  • Obě komory parlamentu jsou rozpuštěny
  • Rada během přechodného období vydává zákony
  • Vzniká výbor pro reformu ústavy a stanovení pravidel pro referendum
  • Udržovací vláda premiéra Ahmeda Šafika bude pokračovat v práci, dokud nebude zformován kabinet nový
  • Rada uspořádá prezidentské a parlamentní volby
  • Všechny mezinárodní smlouvy budou dodržovány

Udržovací premiér Ahmed Šafik říká, že hlavní prioritou bude obnovení bezpečnosti v zemi. "Paralelně s tím si také přejeme zajistit, aby se každodenní život všech Egypťanů vrátil k normalitě a základní potřeby jako chleba a zdravotní péče byly dostupné", vysvětlil. Země má podle něj dot rezerv, aby přestála ekonomickou krizi, ale pokud bude nestabilita pokračovat, budou tu "překážky".

Ještě předtím Barack Obama přivítal prohlášení nového vojenského vedení odvysílané v sobotu státní televizí, které implicitně potvrzuje, že mírová smlouva s Izraelem z roku 1979 zůstane intaktní.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu také oznámení přivítal a řekl, že smlouva je úhelným kamenem stability na Středním Východě.

Setká se v pondělí s šéfem amerického Sboru náčelníků štábů admirálem Mike Mullenem, aby s ním hovořil o egyptské situaci.

Admirál Mullen dorazil do Egypta ze setkání s jordánským králem Abdalláhem, jehož země byla vlnou protestů na Středním Východě také zasažena.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.2. 2011