České domino / Hegerův úplatek

13. 2. 2011 / Michal Vimmer

Co nejhoršího by se mohlo stát, kdyby Heger ustoupil lékařům? Jak každý ví, správná odpověď zní: Za á: Bylo by to nesystémové! Teď, když se šetří ..., rýmuje se mantra se za bé.

A za cé, samozřejmě: Spustilo by se domino! To by chtěl potom přidat každý! Policajti, hasiči, lakýrníci ... Místo toho se za pochopitelného nezájmu českých žurnalistů přihodila věc nevídaná: Zdravotníci o Hegerův úplatek přibalený k návnadě pro lékařské vzbouřence nestojí.

Že by se změnila pravidla domina?

Výchova českým mediálním kartelem naučila občanstvo milovat systém. Snad proto, že nedostupné ovoce je nejšťavnatější. Asi proto, že fatamorgana funkčního, sloužícího systému visí U Nás kdesi na nejvyšší větvi a mnoho z nás ho ještě ani na okamžik nezhlédlo, proto jsme učeni zvednout kámen, kdykoli se potkáme s nesystémovým řešením.

Všem stejným stejně! volají strany, rozhlas, tisk i televize, celý demokratický establishment.

V praxi to vypadá jako rovné daně, jednotné DPH, plošné škrty... Spravedlnost. (Tak úplně nová forma to není: německy se tomu říkalo Gleichschaltung, česky glajchšaltování. Jako systémová metoda organizace společnosti se zažila za 3. říše.)

Dnes se U Nás nosí pateticky se tázat, proč by vlastně měl/a doktor/ka "MÍT" nebo "BÝT" 3x víc víc než učitelka, uklízečka, zdravotní sestra? Jaképak rozdíly mezi lékařem a pacientem? Nepřekonatelně drtivým bonmotem dovedl tuto logiku k dokonalosti iniciátor protilékařské petice pan Šafr, osvědčený herald českého polistopadového tisku (t.č. šéfredaktor Reflexu), který v Radiožurnálu 8.2. večer jako spoludiskutér nechápavého Jan Buriana sdělil národu a Veronice Sedláčkové, že rozdíl mezi lékařem a učitelkou je ten, že "DOKTOR VÁS MŮŽE ZABÍT." Padni komu padni, doktor jako doktor. Tak to je ... ten ... rozdíl?

Hlásné trouby kapitalismu, systému založeném na dynamice majetkové nerovnosti, dnes -- lépe řečeno v únoru - vtloukají občanstvu naší zkorumpované republiky do hlavy, že nerovnost je nesystémová a nemravná. V březnu samozřejmě budou pět jinak a na únorové kázání zapomeneme. Ale bylo by dobré si pamatovat, že jsou mezi námi lidé, např. sestry a zdravotníci, kteří se nedají dechberoucí lží a špínou otrávit, nepřestali myslet a na podvod se systémovostí status quo řekli NE. Nemluvě o tom, že ani hasiči, ani policajti ani žádná jiná profesní skupina U Nás nečeká za bukem, aby ve chvíli, kdy se Heger a spol. nesystémově ustrnou, na úkor lékařů žádala svůj podíl.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.2. 2011