BRITÁNIE:

Vláda seškrtala rozpočet na vysoké školství v Anglii o téměř miliardu liber

3. 2. 2011

Vysokým školám v Anglii bylo ve středu oznámeno, že jejich rozpočet bude ve školním roce 2011-12 snížen o téměř 1 miliardu liber. Jde o škrty ve výši 9,5 procent. Bezprecedentně bude také snížen finanční rozpočet i na už probíhající školní rok 2010-11, a to o 190 milionů liber. Financování výzkumu má být přesunuto výlučně jen na "nejkvalitnější" univerzity. Co je nejkvalitnější, určují excelové tabulky manažerů.

Vláda vnutila anglickým univerzitám tyto škrty v době, kdy se ke studiu na vysokých školách přihlásil rekordní počet 600 000 mladých lidí. Vláda však bude praktikovat tvrdý numerus clausus a univerzity bude pokutovat částkou 3750 liber za každého studenta, kterého škola přijme nad počet, určený vládními směrnicemi.

David Willetts, konzervativní ministr pro vysoké školy, se vyjádřil: "Vysoké školství, stejně jako ostatní oblasti ve veřejné sféře, musejí přijmout také škrty."

Například v Německu považuje vláda sektor vzdělání za příliš důležitý pro rozvoj státu i ekonomiky, takže byly vysoké školy z vládních škrtů vyloučeny.

Univerzitní učitelé reagují na tento vládní útok proti britskému vysokému školství se zoufalstvím. Poukazují na to, že vláda ničí poslední kvalitní sektor, jímž Británie dosud mezinárodně vynikala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.2. 2011