Egyptská revoluce

3. 2. 2011

  • Ve čtvrtek došlo v Káhiře k novým potyčkám mezi stoupenci Mubaraka a prodemokratickými aktivisty.
  • Na náměstí Svobody v Káhiře je podle televize Al Džazíra stále asi 10-15 000 lidí
  • Přicházejí zprávy od některých lidí na náměstí Svobody v Káhiře, že armáda se nyní staví na stranu stoupenců Mubaraka.
  • Mluvčí amerického ministerstva zahraničí P.J.Crowley odsoudil pokusy egyptských úřadů zastrašovat zahraniční novináře a bránit jejich novinářské práci.
  • Čtvrtek dopoledne: Egyptská armáda rozehnala Mubarakovy stoupence
  • Představitelé britské, francouzské, německé, italské a španělské vlády vydali prohlášení, požadující "rychlý a uspořádaný přechod k vládě založené na širokém konsensu".
  • Egyptští demonstranti zadrželi 120 osob s průkazy tajné policie či vládnoucí politické strany. Většina z nich byla zadržena, když útočili na demonstranty.
  • V noci na káhirském náměstí Svobody došlo k několika vážným incidentům. Ve 23 hodin a ve 4 hodiny ráno na demonstranty kdosi střílel ostrými náboji. Nejméně sedm osob bylo usmrceno a více než tisíc zraněno.
  • Egyptský premiér Ahmed Shafiq se omluvil za násilí proti demonstrantům a přislíbil, že se bude vyšetřovat.
  • Egyptská vláda popřela, že zmobilizovala Mubarakovy stoupence proti demonstrantům.
  • Egyptský viceprezident Omar Suleiman vede dialog s egyptskými politickými stranami ve snaze ukončit protesty. Opoziční politik Mohamed ElBaradej se odmítá těchto jednání účastnit, dokud neodstoupí Mubarak.
  • Mohamed ElBaradej obvinil z násilí "zločinecký režim"
  • Spojené státy odsoudily násilí jako "šokující a politováníhodné"
  • Egyptský generál v penzi sdělil BBC, že armáda bude střílet na Mubarakovy stoupence, pokud začnou útočit na demonstranty. Dodal, že "Mubarak skončí nejpozději zítra".
  • V hlavním městě Jemenu se shromáždily tisíce protivládních demonstrantů a účastní se tam "dne hněvu" proti prezidentu Ali Abdullahj Salehovi. Jeho nabídka, že odstoupí r. 2013, jim nestačí
  • John McCain, americký republikánský kandidát pro prezidentské volby r. 2008, podpořil požadavek, aby prezident Mubarak odstoupil. Vyplývá to z jeho zprávy na twitteru
  • Americká ministryně zahraničí Hilary Clintonová telefonicky požadovala od egyptského viceprezidenta Omara Suleimana, aby byli potrestáni ti, kdo jsou odpovědní za násilí".
  • V Káhiře bylo ve středu zraněno 1500 lidí.
  • Na 12. února se plánují protesty v Alžírsku. Někteří tamější poslanci usilují o zrušení tamějšího trvale vyhlášeného výjimečného stavu.
  • Televize CNN odvysílala pozoruhodné, tajně natočené záběry, kdy promubarakovští násilníci zaútočili na reportéra CNN Andersona Coopera nedaleko káhirského náměstí Svobody. Místní lidé se v záběrech snaží televiznímu týmu CNN pomáhat
  • Obamova vláda se ocitá pod stále větším tlakem, aby v případě Egypta jednala. Podle činitelů egyptské vlády jsou Obamovy požadavky, aby Mubarak okamžitě odstoupil a aby došlo k "pokojnému předání moci" vzájemně v rozporu.
  • Egyptská vláda se systematicky pokusila umlčovat novináře a ve středu na ně plánovitě její aktivisté útočí.
  • V Egyptě je vypnutý internet, ale Google a Twitter pro Egypťany zprovoznily hlasovou technologii, takže mohou své twitterové zprávy telefonovat.
  • V okolí káhirského náměstí Svobody probíhaly ve středu večer "urputné boje". Násilníci házejí ze střech na demonstranty zápalné bomby.
  • Tisíce promubarakovských stoupenců zaútočily během středy na demonstranty na káhirském náměstí Svobody. Prodemokratičtí demonstranté se ubránili a udrželi kontrolu nad náměstím. Stovky lidí byly zraněny. Násilí promubarakovských stoupenců je zřejmě organizováno. Páchají ho policisté a násilníci v civilu.
  • Mohamed ElBaradej požadoval, aby armáda zasáhla a zastavila násilí.

Blog živě z Káhiry v deníku Guardian, aktualizovaný každou minutu, též k dispozici v arabštině ZDE

Živé vysílání televize Al Džazíra v angličtině, doporučujeme - vysoce kvalitní, objektivní novinářská práce, hájící obyčejného člověka ZDE.

Novela občanského zákoníku:

Majetky nájemníků v ohrožení - v důsledku hrubého lobbismu i střetu zájmů

3. 2. 2011 / Zbyněk Fiala

Při prohlížení pozměňovacího návrhu 188/1 k tisku 188/0 pocházejícího z výboru pro regionální rozvoj mě napadl již notně otřepaný Cromwellův výrok, že v době zasedání parlamentu si občané nemohou býti jisti životy ani majetkem. Nenápadná změna a vypuštění jedné věty totiž může znamenat značné riziko pro majetky nájemníků.

A je tu znovu demokracie - to je ale nadělení!

1. 2. 2011

Trvalo to pouhých šest týdnů od doby, kdy zatčení zelináře v Tunisku a jeho upálení vyvolalo řetězec událostí, který nyní hrozí zlikvidovat vládu v Egyptě. Sledovat tuto revoluci proti autokracii v arabském světě je vzrušující, povzbuzující - a také hluboce znepokojující pro světové velmoci, jimž všem dosavadní stav věcí z různých důvodů velmi vyhovoval, píše v deníku Financial Times Gideon Rachman.

Říci pravdu Gosudaru

3. 2. 2011 / Jan Campbell

Cíl cesty: Splnit slib daný zaměstnavateli, kolegům a sobě.

Trvání cesty: měsíc
Tranzit tam: Rusko (Moskva a Jekatěrinburg), ČR (Praha), Švýcarsko (Curych, Kuesnacht), Malajsie (KL a další města) a Thajsko (Phuket a další města)....
Tranzit zpět: kdo ví, ať napoví?

Je 28 stupňů pod nulou, spěchám, s prognózou oteplení... na pracovní setkání, oběd a večeři, vše již se starými a novými známými... Atentát v Domodedovo, ráno konference: Integrace vzdělání, vědy, politické moci a inovace. Slyším nářek a neporozumění pro Boloňský systém, pro cestu do ráje nadšených sběratelů kreditů na fakultě, a zklamaných po odkazu žádosti o kredit v bance...

Důchodová reforma, aneb boj o poslední tučný balík peněz

3. 2. 2011 / Ivo Patta

O důchodové reformě se hovoří již více než deset let. Oficiálně byly ustaveny dvě Bezděkovy komise, přesto je konkrétní důchodová reforma v nedohlednu. Každý uvažující občan se jistě zeptá, proč? Co je nepochopitelného na tom, že pracující občan vychová děti a ty mu v době jeho stáří přispějí na důchod? Hned se samozřejmě vynoří vztahová otázka. Proč by měly děti v dospělosti přispívat na důchod úplně cizím lidem, kteří je nevychovali? Téměř současně se také vynoří myšlenka směřující k sociálně neintegrovaným mnohodětným rodinám. Najednou je z jednoduchého vztahu rodiče a děti gordický uzel. Právě ten se zde pokusím rozetnout.

Tak se na ty kurvy levicový musí - aneb trojstranu si rozvracet nedáme

2. 2. 2011 / Jiří Jírovec

Je to asi měsíc, kdy hradní pán Klaus prohlásil, že je třeba mít klid pro (tvůrčí) práci. Levicová lůza se mu odvděčila soustředěným útokem, využívajíce drobných manažerských pochybení ministrů trojkoaliční vlády a bezpečnostního magnáta druhdy vlastnícího agenturu ABL. Krize vyvolaná lékaři, kteří zapomněli na rozdíl mezi posláním a povoláním, rovněž nesmí stát v cestě k zářným zítřkům. Nemůže mít každý tolik, jako ten kdo krade, to dá rozum.

Pouta -- zvláštní film o "estébácké" minulosti, který je vlastně o přítomnosti

3. 2. 2011 / Jan Čulík

Radim Špaček natočil atmosferický, ale zdlouhavý film (jeho 146 minut je až nesnesitelných; autor bude argumentovat, že psychologický vývoj postav potřebuje sledovat pomalu) Pouta (2010). Film se odehrává v komunistické československé minulosti, někdy v osmdesátých letech. Velmi pečlivě a přesvědčivě - hlavně zařízením kanceláří, bytů a průmyslových provozů - je evokována bezútěšná atmosféra komunistických osmdesátých let. Hlavní postavou je pracovník komunistické tajné policie, asi čtyřicátník-padesátník Antonín Rusnák. Film se do značné míry odehrává v estébáckém prostředí, vidíme Rusnákovy policejní spolupracovníky i jeho šéfa, který se obává, že Rusnák se chystá tajnou policii zradit.

O korupci

3. 2. 2011 / Karel Hoff

Jestliže i téměř 22 let po slavném neokapitalistickém převratu je boj proti korupci tmelícím heslem de facto téměř stejných politických stran a totožných politiků akoráte měnících názvy svých partají vytvářejících dvoj- až trojšikové koalice, pak musí být někde chyba. Slovník cizích slov, Státní pedagogické nakladatelství, 1966 praví: korupce ž (lat.) mravní úpadek, rozklad; úplatkářství, podplácení; prodejnost veřejných činitelů.

A z čeho budou žít filmaři?

3. 2. 2011 / Ivan David ml.

Myslím, že je třeba vyjasnit několik klíčových pojmů a koncepcí autorského práva, které byly v této diskuzi dosud používány spíše instinktivně (a v některých případech zavádějícím způsobem). Myšlenka, že "filmy jsou primárně od toho, aby je lidé viděli, ne od toho, aby vydělávaly peníze", je sice dojemná, nicméně poněkud opomíjí skutečnost, že výroba průměrného hraného filmu stojí přes 30 milionů korun (a na západ od ČR výrazně více).

Krásné je být

3. 2. 2011 / Petr Štengl


Bůhví kolikamilióntá spermie
dorazila vítězně k cíli
a nestalo se nic
krom početí

Kterýsi politik
vyřkl bůhví kolikamilióntou lež
a nestalo se ale tuplem nic

Milan Kozelka
napsal milióntou báseň o Václavu Klausovi
a vyhrál zájezd do Egypta

Příklady netáhnou. Ani ty dobré

3. 2. 2011 / Jiří Baťa

Již několikrát jsem se na stránkách BL zmínil o mimořádných počinech neobyčejných či jinak významných lidí, které by mohly být příkladem i pro některé naše politiky či byznysmeny. Jen připomenu či zopakuji: není tomu tak dávno co jsem psal, že jistý americký miliardář se z 99 % vzdal svého majetku ve prospěch Nadace Billa Gatese (zakladatele Microsoft), který přes svou nadaci rozděluje ročně mezi potřebné (především v Jižní Africe) stamiliony dolarů.

BRITÁNIE:

Vláda seškrtala rozpočet na vysoké školství v Anglii o téměř miliardu liber

3. 2. 2011

Vysokým školám v Anglii bylo ve středu oznámeno, že jejich rozpočet bude ve školním roce 2011-12 snížen o téměř 1 miliardu liber. Jde o škrty ve výši 9,5 procent. Bezprecedentně bude také snížen finanční rozpočet i na už probíhající školní rok 2010-11, a to o 190 milionů liber. Financování výzkumu má být přesunuto výlučně jen na "nejkvalitnější" univerzity. Co je nejkvalitnější, určují excelové tabulky manažerů.

Koutek reklamní tuposti 12

Opravujeme servisy

3. 2. 2011 / Štefan Švec, Josef Schwarz

To musí být firma, co dokáže opravit celý servis! A jiná firma, která počítá porcelány, je na tom ještě líp.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Obtížné začátky vědeckého pracovníka v emigraci po roce 1968

3. 2. 2011 / Miloš Kaláb

V předešlé vzpomínce na dobu, kdy jsem přišel do Kanady jako stážista a zůstal zde s rodinou, jsem skončil tím, že jsem nastoupil v oddělení výzkumu mléka a mléčných výrobků. Po roční zkušební lhůtě mě mohl zaměstnavatel propustit bez udání důvodů a podobně jsem mohl odejít já. Vydržel jsem. Dokonce jako Honorary Research Associate ještě dalších 17 roků po oficiálním odchodu do penze.

Milióntá báseň o Václavu Klausovi

3. 2. 2011 / Milan Kozelka


Václav Klaus náhle odlétá do Egypta, podpořit
demokratizační úsilí prezidenta Husního Mubaraka.
Na cestu si bere troje fusekle, flašku vincentky,
patery slipy, klíč od korunovačních klenotů,
nezbytnou tenisovou výstroj, šnorchl a novou
knížku Petra Štengla. "To je všechno, co potřebuju.
Pár drobností, ten klíč a něco nenáročnýho na
čtení. Během jednání s kolegou Mubarakem
nebudu mít čas a náladu na nějakou kvalitní
literaturu," vysvětluje letuškám.

Zámečník

3. 2. 2011 / Milan Kozelka

Franz Kafka vstává z mrtvých, opouští hrob
a kochá se Prahou. Prochází se po městě,
navštěvuje několik literárních kaváren, pije
pár piv U Fleků, každou druhou hodinu
nostalgicky postává před orlojem. Přesně
o půlnoci pořádá pod širým nebem -- na
náměstí Franze Kafky -- tiskovou konferenci.
"Jak se Vám líbí současná Praha?" ptá se
dopisovatel Romano Hangos. "Very very
nice!" rozplývá se Kafka. "Jak dlouho se
zdržíte?" ptá se reportérka z Haló novin.
"Only two days," prozrazuje Kafka. "Proč
mluvíte jen anglicky? Řekněte nám něco
česky," vyzývá ho vedoucí společenské
rubriky Blesku. "I Onen svět se postupně
amerikanizuje," říká Kafka omluvně.

Orwellovy pražské imprese

3. 2. 2011 / Milan Kozelka


"Voda je strategická surovina. Omezíme její
samozřejmou dostupnost" říká ministr za
Věci veřejné. Stromy se zbavují přerostlých
genitálií, reklamy lačně onanují. "Vzduch je
lukrativní element. Zpoplatníme ho," říká
ministr za ODS. Vlaky se vzdalují daleko do
tmy, kupé se mění v plynové komory. "Život
je výzvou pro tržní mechanismy. Podřídíme
ho přísným ekonomickým pravidlům," říká
ministr za TOP 09. Klece jsou přichystány,
dny sečteny, čas do odvolání zastaven.

Počítače v medicíně

3. 2. 2011 / Petr Frish

Počítače začínají měnit praxi medicíny. Zpočátku vykonávaly jen kancelářské práce, účetnictví, registrace zakazníků - pacientů. Nové objevy, nové technologie, jako je Laboratoř na mikročipu (Lab-on-a-chip), nové přístroje a zobrazovací metody přinášejí velká množství dat, která vyžadují využívání informatiky přímo v lékařské praxi. Software, které bude tato data zpracovávat, uchovávat a přenášet, bude založen na systémech s otevřeným zdrojem, systémech, jako je dnes Linux, které usnadňují spolupráci podsystémů a přístrojů od různých firem a výrobců. Trh roste tak rychle a s tolika požadavky, že přestože do něj vstupují i velké firmy, jako je IBM, Microsoft a Google, žádná firma jej nebude dominovat.

5th CRCEES Postgraduate Research Methodology Summer School

Politics of Language: Approaches to Nations, Communities and Cultures in Contemporary Central Europe

20. 1. 2011

New York University, Prague, Monday 11th -- Wednesday 20th July 2011

Centre for Russian, Central and East European Studies (CRCEES), UK New York University, Prague, Czech Republic

The 2011 CRCEES Summer School is open to research and taught postgraduate students from UK and overseas CRCEES partners whose research interests fall within the remit of the summer school programme. CRCEES will pay the full costs of registration, accommodation and excursions for students from its partner institutions, and will also provide funding towards their travel costs. Participants will be expected to pay for their own meals (lunch and dinner), unless otherwise indicated in the programme.

Ustřihli Chramostovou

2. 2. 2011 / František Řezáč

Kdo si tak, jako já před chvílí, pustí včerejší, pondělní Události a komentáře z archivu ČT24, užasne, jak byla redakcí a moderátorem ustřižena uprostřed řeči paní Vlasta Chramostová. Jednalo se o debatu kolem změn v Národním divadle.

Mýtus arabské revoluce

2. 2. 2011 / Lukáš Lhoťan

Evropská média píší o "arabské revoluci", o vzpouře obyvatel Tuniska, dnes již i Egypta, proti tyranské vládě jednoho muže trvající desítky let. Média přinášejí obrázky demonstrantů a činí z nich původce, iniciátory a vítěze změn. Je tomu ale tak doopravdy?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní