Konkurenční pozice ČR, růžová mlha ministra Kocourka versus manko ČR na Svazijsko, Východní Timor, Zambii a Burkinu Faso

31. 1. 2011 / Petr "Vlk"

V minulém týdnu ministr obchodu a průmyslu Martin Kocourek představil analýzu konkurenceschopnosti ČR, tak jak ji vypracovalo jeho ministerstvo. Není to věru radostné čtení! Ze 136 hodnocených zemí jsme se meziročně stihli propadnout o 5 příček na 36. místo ve světě.

Podřízení pana ministra si dali práci a sepsali mnohastránkový dokument, který stojí za to přečíst. K nalezení, ve čtenářsky přátelské variantě, je ZDE .

A je tady krev!

31. 1. 2011 / František Řezáč

Alespoň ve slovníku provládních novinářských pinčlíků ( označení pochází od Ludwiga Erharda ) ZDE Pochopili velmi dobře, o co jde: že se lidi po vzoru lékařů nedají nadále odírat a poznají, že se stávka za zvýšení mezd dá vyhrát. To bude procitnutí!

Pinčlíci cítí krev a vyjí na poplach. Představa, že se spekulanti a tuneláři budou muset dělit s těmi, kdo pracují, je opravdu děsivá. Zloděj křičí: Chyťte zloděje!

Češi mají rádi korupci

29. 1. 2011 / Boris Cvek

Značná část veřejnosti Klausovi a Drobilovi a celé ODS aplauduje, a proto budeme všichni nehorázně okrádáni dále

Podle posledního průzkumu Centra pro veřejné mínění (CVVM) ODS po aféře Drobil výrazně posílila (z prosincových 22% na lednových 26,5%). Zdá se, že u výrazné části českých voličů jsou podezření na korupci a neprůhledné zacházení s veřejnými penězi u politických stran něco opravdu "sexy".

Já na bráchu, brácha na mně, nebo také: Já nic, já Vondra, pardon, já muzikant!

31. 1. 2011 / Jiří Baťa

Neuvěřitelné, jak jsou ti naši politici oprsklí. Když si rozdělovali posty a funkce v rámci zajištění českého předsednictví v EU, všem bylo všechno jasné, co kdo bude dělat a za co bude (či by měl) odpovídat. S velkou slávou pak proběhlo ukončení českého předsednictví, vzájemně si klepali na rameno jako výraz ocenění a uznání, jak se všechno skvěle zvládlo, a to i včetně neočekávané události, kdy v průběhu předsednictví padla Topolánkova vláda (nelze zapomenout, jak pravicoví politici lomili rukama, co bylo v ten moment katastrofických předpovědí, úvah, scénářů a závěrů). Nakonec? Všechno dobře dopadlo, spokojenost na obou stranách.

Univerzitní odbory na Glasgow University znovu vyhlašují hlasování o stávce

31. 1. 2011

Funkcionáři odborů informovali členskou základnu, že vedení univerzity usiluje o podstatné snížení penzijních benefitů v soukromém univerzitním důchodovém zabezpečení a není za daných okolností ochotno s odbory v této věci vyjednávat. Zároveň vedení univerzity odmítlo poskytnout odborům záruky, že nedojde k násilnému propouštění univerzitních zaměstnanců.

V obou záležitostech tedy hodlají univerzitní odbory uspořádat podle zákona volby členské základny. Budou se jí dotazovat, zda členové odborů souhlasí s vyhlášením stávky.

Úřad nemá být výdělečným podnikem, aneb Kdo za to může

31. 1. 2011

Již několik čísel BL se zabývalo některými zvláště hyenistickými kousky exekutorů. Po zuřivé privatizaci všeho možného došlo i na privatizaci státní správy v této oblasti, a zde je výsledek. Jestliže se výkon státní správy stane soukromým podnikáním, nelze očekávat nic jiného. Jestliže se vymahačská firma ze zákona nazývá úřadem, a svou činnost vykonává v souladu se zákonem tak, jak jsme na stránkách BL mohli číst, je nutné konstatovat, že zákon je špatný a poslanci, kteří jej vytvořili a schválili, by pod hrozbou exekuce měli vrátit svůj plat do státního rozpočtu, píše Jiří Wertz.

Neglorifikujte lékaře

30. 1. 2011

Reaguji na článek Ladislava Žáka v BL "Kompromis s póvlem". Neglorifikujte, prosím, lékaře takto obecně. Každý, trochu starší, trochu zkušenější a trochu nemocnější člověk Vám poskytne příklad neodborné či ledabylé, zkrátka špatné práce některého lékaře, na kterého ve své smůle on nebo někdo z jeho příbuzných či známých narazil, píše Milan Svoboda.

Proč U Nás nemáme rádi doktory

31. 1. 2011 / Michal Vimmer

Zdá se, že po navzdory pláči a vzteku mediální klaky, na krajských hejtmanstvích (ČSSD) i na vládě (pravá koalice) zjistili, že bez lékařů nemocnice opravdu fungovat nemůžou. Mocná triáda (ČSSD + koalice + tzv. svobodný tisk) s lítostí uzřela, že zdravotnické provozy ze dne na den se zavřít nedají a žádná cizinecká legie levnějších doktorů nikde dole na vrátnici nečeká.

Jak je to s připravovaným lékem proti rakovině?

31. 1. 2011

Dotaz. Mohl by se některý odborník vyjádřit k článku "Vědci možná přišli na to, jak zabránit metastázování nádorů", píše Pavel Kočička. Nejsem lékař, ale z toho, co je o rakovině a jejím šíření obecně známo, se nejeví předložená naděje jako reálná. Potenciálně rakovinné buňky mají zmutovanou DNA a imunitní systém má prostředky k jejich ničení. Tento boj se každý den odehrává v našich tělech. Zvýšená tvorba potenciálních rakovinných buněk spolu s dlouhodobě oslabovaným IS mohou vést k růstu a prosazení se zhoubné tkáně a jejímu nekontrolovatelnému bujení. Jedná se o dlouhodobý proces, u něhož je propuknutí nemoci pouze vrcholkem ledovce. I kdyby byla pravda, že ve zmutovaných DNA existuje gen produkující nástroje k ničení přirozených inhibitorů imunitního systému, nejeví se jako reálné, že by pouhé zablokování tohoto genu v závěrečné fázi nemoci vedlo k zastavení zhoubného bujení do jiných částí těla. Hlavní problém rakoviny nespočívá ani tak v agresivitě rakovinných buněk, jako ve dlouhodobém o slabování imunitního systému. Nikoli tedy primárně genový výzkum, ale primárně změna nevhodného životního stylu je prevencí i možným lékem rakoviny.

Vysvětluje Petr Wagner:

Večírek v dobré společnosti

31. 1. 2011 / Bohumil Kartous


Pan Intelektuál, pan Pořádek a pan Morálka
šli už spát.

Jako obvykle přebrali,
když pokrytecky,
na moment osvobozujícího zapomnění,
opouštěli své pečlivě vystavěné ulity.

Nic nevydrží,
tihle dobře situovaní páprdové,
jejichž pravdy vstávají a usínají
společně s nimi.

A tak v pozdních nočních hodinách
zůstali už jen pan Dítě a pan Zvíře.

Notují si o věcech,
o kterých se ve "slušné" společnosti
nemohli zmínit.

Dobře se přitom baví..

Na cestě k revoluci

31. 1. 2011 / Milan Valach

Lidské dějiny jsou procesem zvolna se hromadících změn, náhle ústících v prudký kvalitativní skok. Tak feudalismus zaniká v sérii krvavých buržoazních revolucí. Posvátná moc církve a šlechty je smetena. Lid povstal, aby si vybojoval svobodu a uznání jako rovnoprávného člena lidské společnosti. Vychází slunce nového světa, založeného na hodnotách rovnosti, svobody a bratrství. Tyto velké a vznešené cíle nebylo ovšem možné dosáhnout bez velkých obětí, nutných k překonání zuřivého odporu dosud privilegovaných tříd. Velikosti cíle odpovídala i velikost obětí, ke kterým byli revolucionáři ochotni. Asi takto bychom mohli rozumět slavnému Delacroixovu obrazu Svoboda vede lid na barikády. Cíl byl vytyčen, kus cesty jeho směrem ujit, ale její konec je ještě daleko. Cíle nebylo dosud dosaženo. Něco podstatného stále chybí. Současnost proto v sobě obsahuje historicky vzniklé protiklady. Protiklad mezi revoluční minulostí a konzervativní přítomností, mezi demokracií, stojící a padající s hodnotou rovnosti všech občanů a faktickou vládou kapitalistických a politických elit. Demokracie je tedy nedokončený pohyb dějin, je revolucí, která zůstala stát v polovině cesty. Křehká rovnováha revolučních a reakčních sil neustále hrozí svým zvratem. S ochabnutím revolučního úsilí lidu roste sebevědomí vládnoucí kapitalistické třídy.

Vření v Národním divadle a v pražské opeře

31. 1. 2011

Rád bych Vás upozornil na aktuální vření v Národním divadle a Státní opeře Praha v souvislosti s plánovanou a dosud spíš mýty opředenou transformací obou divadel, píše Marko Ivanović.

Kromě aspektu sociálního (hrozící propouštění v řádu desítek až stovek osob)je celá kausa pozoruhodná i spekulacemi o možném pokusu o svéráznou privatizaci v rámci zmíněných institucí.

Připojuji odkazy na "omylem zveřejněnou" studii Ministerstva kultury, na polemickou reakci z pera jiného teatrologa a dále na nejnovější tiskovou zprávu o nenadálém jmenování nového šéfa opery ND.

Třídní konflikt v Egyptě

31. 1. 2011

V neděli ráno existovaly určité známky toho, že egyptská armáda přebírá některé bezpečnostní úkoly. Vojáci začali zatýkat podezřelé z rabování a posbírali jich na 450. Zmizení policie z ulic, které vedlo k hrozbě masivního rabování, je nyní napravováno pravidelnou armádou. K vidění byly i jiné metody kontroly. Podle tweetů vláda definitivně uzavřela kanceláře al-Džazíry v Káhiře a odebrala novinářská povolení ke zpravodajské práci. (Al-Džazíra ani před tímto krokem už nebyla schopna vysílat přímo z Káhiry.) Stanice sídlící v Kataru je prezidentem Husním Mubarakem považován za pokus podkopat jeho postavení, napsal Juan Cole.

Protesty v Egyptě: Dojde ke změně, říká ElBaradei

31. 1. 2011

Šéf opozice v Egyptě Mohamed ElBaradei v neděli předpověděl, že v Egyptě dojde "během několika dní" ke změně. Západní politikové výmluvně odmítli podpořit egyptského prezidenta Hosniho Mubaraka. I v neděli tisíce demonstrantů vyvíjely nátlak na vzdorného Mubaraka. Docházelo k občasnému násilí. Objevily se známky toho, že Spojené státy a ostatní spojenci Mubaraka nebudou podporovat, pokud nedovolí mírový přechod k novému režimu.

Protesty v Egyptě a v dalších islámských zemích, aneb jak se do lesa volá...

31. 1. 2011 / Daniel Veselý

Původně jsem chtěl psát o takzvaných palestinských denících, které jasně potvrzují známou a smutnou skutečnost, že Izrael ani palestinští předáci z hnutí Fatah nemají žádný zájem na tom, aby vedle Izraele vznikl životaschopný a suverénní palestinský stát. Bohužel tato skutečnost se v českých sdělovacích prostředcích snad ani neobjevila, možná kvůli aktuálním protestům v Tunisku a především v Egyptě. Ještě než se spustí kolovrat zasvěcených komentářů a analýz k těmto žhavým událostem, chtěl bych k tomu také něco napsat.

BRITÁNIE:

Policie zranila demonstranty slzným plynem

31. 1. 2011

V sobotu se konaly v řadě britských měst demonstrace proti velkým britským obchodním řetězcům, které se podle názorů demonstrantů, aktivistů skupiny UK Uncut vyhýbají placení daní. Stovky lidí zorganizovaly pokojné stávky vsedě v řadě britských měst. V Londýně se aktivistům úspěšně podařilo uzavřít pobočku supermarketu Boots na Oxford Street. Policie se pokusila zatknout ženu, která chtěla dveřmi do pobočky supermarketu vhodit leták. Jiní demonstranté se zatčení pokusili zabránit a policie proti nim použila slzného plynu. Tři osoby musely být odvezeny do nemocnice.

WIKILEAKS:

Assange a změna paradigmatu, aneb "proč mě anglosaští novináři nenávidějí"

31. 1. 2011

Julian Assange se probouzí k rozhovoru, poté co usnul v lenošce na norfolském venkovském sídle, kde celou noc zveřejňoval americké diplomatické depeše k událostem v Egyptě. Je to pozoruhodné čtení, píše Ed Vulliamy v týdeníku Observer.

Američtí diplomaté, autoři depeší prozrazených serveru Wikileaks, informují o mnoha důvodech nynějšího egyptského povstání: mučení politických disidentů, i pachatelů obyčejných trestných činů, aby se z nich dostala přiznání, široce rozšířený útlak a strach, a -- což je zajímavé pro každého, kdo sleduje WikiLeaks -- rostoucí role internetového aktivismu, opozičních bloggů a komunikace s nejrůznějšími demokratickými hnutími v Egyptě i v jiných zemích prostřednictvím internetu.

Hřebejk a Jarchovský v opojení vlastním spisovatelským talentem

29. 1. 2011 / Jan Čulík

Nový film Hřebejka a Jarchovského Nevinnost (je v Praze v kinech od 20. ledna) je relativně slušným zážitkem na večer. Přece jenom je znát, že Hřebejk a Jarchovský natáčejí filmy už léta a bylo by překvapivé, kdyby časem nenabyli určité míry profesionality. Znepokojující rysy stylu Hřebejka a Jarchovského však přežívají i v tomto nejnovějším, relativně dost vycizelovaném dílku.

Za limitem vlády kapitálu?

31. 1. 2011 / Miroslav Tejkl

Po nástupu americké finanční krize na podzim r. 2008 byl do fáze hospodářského poklesu stržen celý Starý vyspělý svět.

Je to ovšem zvláštní krize.

Stále jakoby končí - a nekončí zároveň.

Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží

31. 1. 2011

Morální reforma nemůže přijít "shora", nejprve se musí změnit národ, jako další přijdou na řadu politici. Každý z vás má v okolí někoho, kdo dělá do politiky. Politici jsou jako my všichni ostatní, pocházejí z lidu, měli vesměs stejné vychování jako vy nebo já. Jestli se v Česku daří korupci, není to vinou deseti politiků, je to vinou celé společnosti, která je korupci příznivě nakloněna. Musí se nejprve změnit hodnotový systém celé naší společnosti. Ze slušnosti ať se znovu stane ctnost, úplatkářství ať je přečinem morálním, nikoliv metodou, jak je tomu dnes, píše čtenář Petr Stehlík.

Koordinujme to, co děláme

31. 1. 2011

V Brně působí celá řada aktivistických organizací. Mnohé však mají omezenou členskou základnu a tím i organizační potenciál. Obvykle bojují s nezájmem a lhostejností z řad občanů i případných nových členů. Oblasti zájmů na první pohled odlišných hnutí se však často překrývají, což otevírá možnosti spolupráce, která by aktivity i růst jednotlivých organizací podpořila. Na toto téma pořádá mezinárodní organizace Svět bez válek a násilí debatu zástupců všech skupin, píše Tomáš Vokoun.

Bude se konat ve čtvrtek 3. února od 17:30 v Místogalerii (Skleněná Louka) na Kounicově 23, Brno.

Stěžejním diskutovaným tématem budou možnosti kooperace jednotlivých organizací za účelem zvýšení celkové efektivity (vzájemná výpomoc a podpora veřejných prohlášení, sdílení kontaktů a informací, společně organizované akce, apod.).

ČT 24 ..........a jako když utne!

30. 1. 2011 / Oldřich Průša

Motto: bumerang je, že když ho hodíš a on se nevrátí, tak to bumerang nebyl.

ČT 24 vymyslela definici: "Tisková konference je, že když odvysíláš prohlášení svolavatele a pak, když dojde na otázky novinářů tak, jako když utne."

Z tiskové konference se tím pádem stane pouhé přednesení tiskové zprávy na živo, kde se interakce svolavatel - novinář nepředpokládá. Je to však již zcela jiná forma kontaktu.

Vítku Bárto, prober se!

31. 1. 2011 / Jan Beer

Málokdy mě dovede na české politické scéně něco rozesmát, píše Jan Beer. Při konci týdne se to však povedlo ministru dopravy Vítu Bártovi (VV). Kupodivu důvodem nebylo jeho vysvětlování o tom, jak a proč a jestli vůbec detektivní kancelář ABL kohosi sledovala nebo nesledovala v době, kdy jí šéfoval, ale jeho nabídnutá ruka pomoci.

Egypt: MVČK vyzývá k respektu k životu a důstojnosti člověka

31. 1. 2011

Mezinárodní výbor Červeného kříže želí ztrát na životech a zranění osob, k nimž došlo následkem eskalace násilí při nepokojích vypuknuvších před několika dny v Káhiře a dalších velkých egyptských městech. MVČK je znepokojen tím, že další násilí může vést k dalším ztrátám na zdraví či životech.

Hackeři ze skupiny Anonymous propuštěni na kauci

30. 1. 2011

Stoupenci serveru Wikileaks považují zatčení členů skupiny Anonymous za "vyhlášení války". FBI v Americe vydala 40 povolení k domovním prohlídkám

Pět osob zatčených v Británii v souvislosti s internetovými útoky na podporu Wikileaks bylo v pátek propuštěno na kauci. V Americe vydala FBI v rámci svého vyšetřování skupiny Anonymous více než 40 povolení k domovním prohlídkám.

Petice: Pomozte zachránit zahraniční vysílání BBC

28. 1. 2011

Pomozte zachránit ohrožený druh - kvalitní, nezávislé, mezinárodní rozhlasové vysílání. Prosím, předejte toto všem, kdo poslouchají BBC, píše Rob Cameron.

Help preserve an endangered species - quality, impartial, international radio broadcasting.

Please pass this on to anyone you know who listens to the BBC!

www.savews.com

Všichni musíme být vděčni zahraničnímu vysílání BBC

30. 1. 2011

Zahraniční vysílání BBC je daleko víc než jen pár novinářů a síť rozhlasových vysílačů. Je to značka Británie v zahraničí. Nový film The King's Speech (Králův projev) obsahuje panoramatický záběr voltmetrů, zaznamenávající výkon vysílačů vysílajících r. 1939 do všech těch částí světa, které byly tehdy ještě součástí britského impéria. Ale zásadní roli začalo zahraniční vysílání BBC hrát po druhé světové válce. Pak při suezské krizi r. 1956 se svět z BBC dověděl, že Labouristická strana se staví proti Edenově pošetilému vojenskému dobrodružství. Zásadní roli hrálo zahraniční vysílání BBC v roce 1968, když ruské tanky okupovaly Prahu. Po celém komunistickém světě poslouchala na BBC nová generace Havlů a Walesů spolehlivé zpravodajství, na rozdíl od bombastické propagandy amerických rozhlasových stanic, financovaných CIA, píše bývalý britský náměstek ministra zahraničí Denis McShane.

"Ben Ali, Mubarak, další budeš ty, Camerone"

29. 1. 2011

Tisíce osob se znovu účastnily v sobotu demonstrací v Manchesteru a v Londýně proti vládním škrtům a proti drastickému zvýšení univerzitního školného v Anglii. Předsedu Národního svazu studentstva Aarona Portera musela z demonstrace odvést policie, která ho chránila před rozhněvanými davy, požadujícími jeho rezignaci.

5th CRCEES Postgraduate Research Methodology Summer School

Politics of Language: Approaches to Nations, Communities and Cultures in Contemporary Central Europe

20. 1. 2011

New York University, Prague, Monday 11th -- Wednesday 20th July 2011

Centre for Russian, Central and East European Studies (CRCEES), UK New York University, Prague, Czech Republic

The 2011 CRCEES Summer School is open to research and taught postgraduate students from UK and overseas CRCEES partners whose research interests fall within the remit of the summer school programme. CRCEES will pay the full costs of registration, accommodation and excursions for students from its partner institutions, and will also provide funding towards their travel costs. Participants will be expected to pay for their own meals (lunch and dinner), unless otherwise indicated in the programme.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní