Proč nesměl promluvit primátor?

22. 12. 2010

Naprosto nechápu proč organizátoři pětisethlavé páteční demonstrace před ostravskou radnicí zaměřené proti znečišťování vzduchu nenechali hovořit na své demonstraci primátora, píše Jiří Šíma z Brna. Byla to demonstrace proti znečišťování vzduchu v Ostravě, nebo soukromý happening? Pokud happening, tak OK, ale pokud demonstrace, a měla směřovat k tomu, aby byl v Ostravě čistší vzduch, tak na koho se vlastně obraceli demonstrující před ostravskou radnicí? Sami na sebe?

Vždycky jsem si myslel, že demonstrace je jedna strana dialogu, tak myslím, že předpoklad ostravského primátora, že ho nechají promluvit na své demonstraci byl naprosto oprávněný. Zřejmě si taky myslel, že se má okolo té věci vést dialog, a netušil, že narazí na někoho kdo o jeho vyjádření nestojí. Naopak bych ho pochválil za to, že na tu demonstraci šel, protože je vidět, že projevil zájem. Druhá věc je jak se hlásil o slovo, nebyl jsem tam.

Ovšem ať se hlásil jak se hlásil, tak se ukázalo, že demonstrující nechtějí vést dialog nebo si vyslechnout názor někoho "z té druhé strany kdo má k věci co říct", a z článku to vypadá, že z důvodu, že už stejně věděli co chce říct. Paráda! Jestliže si lidé na demonstraci "položili zcela logickou otázku -- kde bere Kajnar mandát mluvit na demonstraci, již sám neorganizuje a nemá s ní nic společného?", tak by mě zajímalo jak si na ni odpověděli, že jim nedošlo, že s tou demonstrací má společného to, že je hlavou té druhé strany dialogu. Ale jak to tak vypadá, tak nešlo o dialog, šlo o něco jiného.

Nevím jakou politiku ohledně čistoty ovzduší vede Kajnar v Ostravě, nežiji tam, ale podle toho co se dovídám z článku pana Šimečka mám dojem, že v tomto případě neselhal politik, ale organizátoři demonstrace, kteří se mi jeví spíš jako lidé, kteří si chtějí polechtat ego tím, že ukáží, že umí svolat demonstraci, než jako lidé zapálení pro boj o čistotu ovzduší, natož, aby měli nějakou představu jak snížení znečištění vzduchu v Ostravě dosáhnout.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 22.12. 2010