Zrušte lázně!

12. 10. 2010 / Alex Koenigsmark

Zaujala mě myšlenka zrušit lázně. Tedy nikoliv zrušit, ale výrazně a zásadně snížit hrazení lázeňských pobytů ze zdravotního pojištění. Je to správná myšlenka, parazitující penzisti, pseudonemocní a nezaměstnaní se tam flákají po kolonádách a užívají si peníze z daní vykořisťovaných milionářů.

(Jedním ze zajímavých argumentů v debatách o zdravotnictví bývá tvrzení, že jsme si navykli na "zdravotnictví zadarmo". Já bohužel žádné zdravotnictví zadarmo neznám a neužil jsem si ho, celý život, tedy tu dlouhou část, kdy platím daně, platím každý měsíc tučný desátek na zdravotní pojištění. Zřejmě však existují i lidé, kteří neplatili nic a neplatí dodnes a ti využívali zdravotnictví zadarmo. Dnes píší komentáře do "pravicových" deníků a časopisů.)

Dá se patrně dosti snadno spočítat, jaký bude tato úspora mít dopad na lázeňství, také vzhledem k dalším úsporám, jaké nás čekají -- zvýšení ceny elektřiny, plynu, tepla, jídla, oblečení, pohonných hmot a nájemného, unavení méně vydělávající občané si jistě rádi zaplatí zdražený lázeňský pobyt.

Pár na čas zavřených lázeňských domů a zrušených malých lázní nikoho nezabije. Možná budou chvíli sdílet osud stovek, ne-li tisíce opuštěných budov po textilkách, cukrovarech a jiných uspořených provozech, jež účelně chátrají po krajině. Trh a jeho neviditelná ruka se s tím rychle vypořádají, nemůže to trvat více než nějakých třicet, čtyřicet let -- a zatím by v těch domech mohly výtečně fungovat soukromé věznice.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.10. 2010