Zděšení

12. 10. 2010

ZDE je pozoruhodná diskuse na téma menšin v Německu. Pokud jsou účastníci této diskuse reprezentativním vzorkem české populace, pak jsem zděšen, píše Petr Nádvorník.

Velmi zajímavý je fakt, že tito lidé používají v souvislosti s porodností jiných národů spojení MNOŽIT SE. Jiné, hlavně mimoevropské národy, jsou přeci podle nich něco jako zvířata, která se MNOŽÍ. O jiných urážkách nemluvě...

Hovořím dobře německy, španělsky, řecky, částečně anglicky a rusky, takže si často pročítám i zahraniční diskuse. Nikde jsem se nesetkal s tak hnusnými projevy rasismu, nenávisti a omezenosti, jako na českých diskusních fórech.

A nemyslím si, že je to jen 40 lety vlády KSČ. Češi se vůbec rádi povyšují nad ostatní národy. Krásně je to vidět na příkladu Polska, kam většina našinců jezdí jen za levnými nákupy do tržnic.

Nevědí, že např. Kudowa Zdrój, Klodsko nebo v Polanica, mají krásné a živé promenády s živou hudbou, kde můžete posedět v příjemných restauracích a kavárničkách s ochotnou obsluhou.

Nevědí, že si můžete dát výborný oběd za v přepočtu 120 korun (podotýkám, že na lázeňské promenádě).

Nechápou proč jsme s manželkou poseděli a strávili příjemné odpoledne nad výbornou kávou a zákusky v lázeňském parku v Kudowě.

Pokud se o tom u nás v ČR zmíním, setkám se s posměchem, opovržením a ostentativně udivenými dotazy, proč jsme jeli víkend trávit do Polska.

Jaký kontrast je to, když se vracíme zpět do ČR přes naprosto mrtvý a vylidněný Náchod a další města, kde vládne ten český umolousaný klid a pořádek, maximálně narušený vrávorajícím opilcem.

Lidé zde nemají ponětí, co se děje 10 km za hranicí.

Nemají přehled o ničem, nic je nezajímá, jen se povyšovat a posmívat. Musím říci, že v Polsku se cítím daleko lépe jako zákazník, host v restauraci, zkrátka si připadám jako člověk.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.10. 2010