Včelstva možná kolabují kvůli kombinaci viru a houbového onemocnění

12. 10. 2010

Mysteriózní jev náhlého zhroucení celých včelstev (Colony Colapse Disorder, CCD) ohrožující výnosy zemědělských plodin může být způsoben kombinovaným účinkem virové infekce a houbového onemocnění, zjistili vědci z University of Montana.

Při výzkumu vzorků odebraných v úlech včelstev, jež podlehla CCD, se ukázalo, že obsahují dva patogeny - virus a houbu, které se v jiných úlech nevyskytovaly. Vědci však zatím nevědí, zda patogeny CCD opravdu způsobily, nebo se uchytily až díky oslabení včelstev.

Podezřelý virus je podobný jinému, jenž byl před 20 lety popsán v Indii, a viru vyskytujícímu se u můr. Napadá včelí zadeček, který přitom může získat zelenomodré nebo purpurové zbarvení. Houba je včelařům poměrně dobře známa a nese název Nosema ceranae (u včel medonosných se běžněji vyskytuje parazitická houba Nosema apis, kdežto Nosema ceranae byla popsána u asijské včely východní, Apis cerana); včely, které spolknou její spóry, onemocní. Zdá se, že virus včelstvo možná nejprve oslabí a to poté snadno podlehne nosematické infekci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.10. 2010