Izraelská vláda schválila kontroverzní zákon

11. 10. 2010 / Daniel Veselý

Podle kontroverzního dodatku k "zákonu o občanství", který v neděli většinou hlasů schválil izraelský kabinet, budou v Izraeli lidé nemající židovský původ muset složit slib věrnosti "židovskému a demokratickému státu", pokud by zde chtěli žít. Pro dodatek zvedlo ruku 22 ministrů, většinou z Likudu, ultraortodoxní náboženské strany Šas a šovinistické platformy Israel Beitenu, proti hlasovalo 8 ministrů, včetně pěti zástupců Strany práce a tří z Likudu.

Zákon, který rozhněval izraelské Araby, musí být ještě schválen izraelským parlamentem -- Knesetem. Jestliže bude zákon v Knesetu přijat, bude podle jeho obhájců platit jen pro pracovní imigranty a Palestince ze Západního břehu a Gazy, kteří jsou v manželském svazku s izraelskými Araby a kteří kvůli požadavku na spojení od sebe odtržených rodin žádají o izraelské občanství. Podle izraelské vlády se jedná zhruba o 25 000 Palestinců a zákon se nevztahuje na 1,5 milionu arabských Izraelců, již nebyli během etnické čistky v letech 1947 až 1949 vypuzeni ze svých domovů a zůstali v nově ustanoveném Izraeli.

Navrhovaný slib věrnosti má následující znění: " Slibuji, že budu loajální občan státu Izrael -- židovského a demokratického státu a budu se držet jeho zákonů."

Nabízí se ovšem námitka, že lidé, jichž se nový zákon týká a jejichž předci byli po tisících vyhnáni ze svých domovů, tímto slibem naprosto popřou svou národní identitu, a to jen proto, že se dopustili velkého prohřešku, že spojili své životy či se je chystají spojit s lidmi své krve a původu. Taktéž uznání Izraele těmito lidmi jako "židovského a demokratického státu" v jeho stávající podobě a situaci, kdy proti mezinárodnímu právu okupuje Západní břeh, Gazu a Golanské výšiny, jež dobyl během šestidenní války v roce 1967, může být ultrapravicovou izraelskou vládou chápáno jako nemalé vítězství. Jestliže tento zákon nabude platnosti, může také uvolnit cestu radikálnějším požadavkům. Ministr zahraničí Avigdor Lieberman dokonce požadoval, aby slib věrnosti Izraeli podstoupili všichni izraelští občané bez výjimky.

Izraelský ministerský předseda Benjamin Netanjahu zdůraznil svou podporu návrhu: "Izrael je národní stát židovských občanů ... Demokracie je duší Izraele a bez ní nemůžeme konat...Sionismus založil vzorový národní stát, stát, jenž tvoří harmonii národních potřeb našich obyvatel a individuálních práv každého občana v zemi." Myslím, že netřeba žádného dalšího komentáře, známe-li alespoň v obrysech názory tohoto politika a historii sionistických ctnostní a zásluh.

Před několika dny se vyjasnila role Obamovy administrativy coby "čestného zprostředkovatele" takzvaného blízkovýchodního mírového procesu, kdy prezident Obama izraelskému premiérovi za dodatečné dvouměsíční zmražení výstavby ilegálních židovských osad na Západním břehu slíbil veto jakéhokoliv rozhodnutí RB OSN ohledně ústupků vůči Palestincům; jinými slovy znemožnění vzniku suverénního palestinského státu -- vedle dalších výhod. Ostudná je rovněž role západních sdělovacích prostředků, jež se o této skutečnosti v podstatě nezmínily, včetně těch "progresivních", jako jsou BBC či Independent. Izraelský tisk -- list Haaretz a Jerusalem Post však píší, že Bílý dům existenci tohoto dopisu popírá.

I kdyby tento dopis skutečně neexistoval, je dle mého soudu naivní se domnívat, že aktuální jednání tento dlouhodobý spor vyřeší. Obamova vláda, stejně jako ty předešlé, neochvějně Izrael podporuje jak finančně, tak diplomaticky a předstírá konstruktivní dialog s palestinskými předáky, kteří ani nemají legitimní mandát od obyčejných Palestinců, a tudíž jejich zájmy vůbec nezastupují.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.10. 2010