BRITÁNIE:

Zruší konzervativci všeobecnou sociální podporu?

10. 10. 2010

Pokud je vám v Británii nad šedesát, máte právo na pravidelný zimní vládní finanční příspěvek na vytápění vašeho příbytku, a to ve výši 120 - 400 liber (3750-12000 Kč) podle vaší sociální situace. Příspěvek byl zaveden poté, co se zjistilo, že bez něho docházelo v zimních měsících k zvýšenému počtu úmrtí starších lidí na hypotermii.

(Kromě toho dostávají lidé s nízkými příjmy automaticky příspěvek 25 liber, 750 Kč, za každý týden, kdy v jejich oblasti poklesne denní teplota za celý týden pod 0 stupňů Celsia.)

Ve snaze hledat další a další možné škrty ve státním rozpočtu argumentoval v článku, zveřejněném v neděli v týdeníku Independent on Sunday britský konzervativní premiér David Cameron, že by měl být v Británii opuštěn princip, že jsou určité sociální dávky poskytovány všem lidem bez rozdílu. Na zimní finanční příspěvek mají nárok všichni lidé nad 60 let.

Cameron argumentuje, a vyvolá tím zřejmě v Británii vzbouření, že zimní finanční příspěvek by měl být omezen jen pro chudé, anebo aspoň by z něho bohatí penzisté měli platit daně.

Toto rozhodnutí by bylo přímým útokem na princip sociální podpory pro všechny starší občany bez rozdílu, konstatuje Independent, a bylo porušením Cameronových předvolebních příslibů, že univerzální sociální příspěvky zrušeny nebudou. Někteří vysocí konzervativci jsou proti takovému dramatickému obratu o 180 stupňů, protože by poškodil premiérovu důvěryhodnost.

Avšak rozhodnutí omezit či nějak změnit zimní příspěvek na vytápění domů a bytů by bylo nesmírně explozivní, protože důchodci jsou skupinou, která nejvíce hlasuje ve volbách. Někteří ministři chtějí napříště příspěvek na zimní vytápění platit lidem až od 66 let věku, nikoliv od dosavadních 60 let.

Z výzkumu charitativní organizavce Age UK vyplývá, že 40 procent britské veřejnosti zastává názor, že by se příspěvek na vytápění bytů neměl škrtat. Z průzkumu také vyplynulo, že 73 procent britské veřejnosti je proti názoru, že by se sociální příplatky měly omezit jen na chudší lidi. Argumentem je, že si lidi celý život na sociální benefity platili, a tak na ně mají právo bez ohledu na to, jaká je jejich sociální situace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.10. 2010