Kreml se po osmnácti letech zbavil moskevského starosty

29. 9. 2010

Ruský prezident Dmitrij Medveděv v úterý 28. září odvolal moskevského starostu Jurije Lužkova - muže, který dal městu novou tvář, ale obohatil přitom značně konto vlastní ženy a v době letošních ochromujících požárů zůstal na dovolené mimo město.

Medveděv odvolal čtyřiasedmdesátiletého Lužkova z důvodu "ztráty důvěry". Prezident a premiér tak dlouho očekávaným krokem dali najevo, že žádný místní činovník není nedotknutelný. Lužkov zastával úřad moskevského starosty osmnáct let a byla mu nabídnuta možnost dobrovolné rezignace. V zákulisí se hovořilo o obavě, že se Lužkov pokouší poštvat premiéra proti prezidentovi. Negativně byly hodnoceny také jeho někdejší aktivity na Ukrajině, kde se autoritativně a agresívně vyjadřoval ke krymské otázce.

Lužkov poslední události veřejně nekomentoval, nicméně v listu zaslaném straně Jednotné Rusko, z níž právě vystoupil, tvrdí, že proti němu byla vedena koordinovaná kampaň.

Lužkov - bývalý ředitel chemičky proslulý potřebou mít věci pod absolutní kontrolou - byl mnohokrát odepisován, ale vždy se nakonec udržel u moci, což se často připisovalo schopnosti získat hlasy Moskvanů pro vládní stranu, kterou kdysi spoluzakládal.

V době jeho úřadování došlo k obnově zdevastovaného hlavního města, kde se po krizi z počátku 90. let opět začalo masivně stavět. Většinu staveb však realizovala firma Inteko řízená Jelenou Baturinou, Lužkovovou manželkou. Její majetek je magazínem Forbes odhadován na 2,9 miliardy dolarů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.9. 2010