Opozice proti Chávezovi získala víc hlasů, ale ne více křesel

28. 9. 2010

Strany, které jsou v opozici proti "Bolívarské socialistické revoluci" Hugo cháveze získaly 5.448.864 votes (48%), zatímco dvě strany, které podporují venezuelského prezidenta získaly v nedělních parlamentních volbách 5.259.998 (46,4%) procent. Chávezovy strany však dostaly 95 křesel, kdežto opoziční strany jen 63. Lidové mínění v Jižní Americe toto kritizuje jako zjevnou nespravedlnost, i když je nutno dodat, že v celé řadě západních demokracií není nutně vítězem vždy ten, kdo získá největší počet hlasů. Například v Británii se při volbách rozhoduje podle výsledků v jednotlivých volebních okrscích a podle toho, jaký mají tvar, se děje často, že zasedne v parlamentě jako vítězná strana, která získala míň hlasů než opozice. Změny volebních okrsků se kromě toho občas dějí tak, aby to vyhovovalo v příštích volbách vládnoucí straně. Samozřejmě je to útok na podstatu demokracie.

Před několika měsíci, kdy vyplývalo z výsledků veřejného mínění, že Chávezova popularita klesá v důsledku širokého násilí a stagnující ekonomiky, změnil venezuelský parlament volební zákon tak, aby všechny regiony, které podporují Cháveze, získaly superhlasy: bylo rozhodnuto, že menší regiony budou mít tentýž počet křesel jako regiony větší. V menších regionech tedy tak získal vlastně voličský hlas až osmkrát větší sílu než v regionech větších.

Po nynějších volbách nebude moci prezident Chávez schvalovat zákony, které vyžadují podporu poloviny plus jednotřetinové či dvoutřetinové většiny. Nebude moci změnit ústavu ani jmenovat, koho chce, do určitých funkcí, jako soudce Nejvyššího soudu či regulátory těžby ropy. Bude vládnout do roku 2012.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.9. 2010