Cestopis řadového občana

29. 9. 2010 / Petr Jánský

Je hezké, že prezident Klaus píše cestopisy. Na Hradě vytvořil vlastní zemi s odlišným myšlením a jazykem, zemi s vlastním vojskem, rozpočtem a Jovovými právy. Zjistil jsem to náhodou, když jsem od Václava Klause, tehdy ještě ministra financí, obdržel dopis, který začínal slovy: "Vážený pane, patrně žijete v jiné zemi." Ano, řadoví občané žijí v Podhradí a s obdivem vzhlížejí k Hradu. Když pan prezident jede do Brna na veletrh nebo do Litomyšle na zahájení školního roku, vydává se do jiné země. Proto už 8 let píše cestopisy. Jen někdy jede za humna, jindy letí dále. Vřele doporučuji všechny cestopisy. Poznáte, že zážitky prezidenta z téže události jsou mnohem hodnotnější, bohužel diametrálně odlišné od zážitků "podhraďáků". Něco by se dokonce prezidentovi ani stát nemohlo.

Jako důkaz vám povím příběh z ostrova Korfu, který se odehrál v noci z 25. na 26. září.

Letiště v Korfu je malé a malebné s jednou ranvejí přímo holandským způsobem odebranou moři. Nachází se u vyhlídky Kanoni, ze které můžete kromě dvou ostrůvků Vlacherna a Pondikonisi sledovat i startující a přistávající letadla. Nevýhodou je, že za špatného počasí z bezpečnostních důvodů nepřijímá, prostě ho zavřou.

To se stalo právě té noci 25. září. Lilo jako z konve, bouřka stíhala bouřku a vítr ohýbal stromy. Měli jsme odletět ve 22:25 a neodletěli. Neodletěl nikdo. Cestovky, se kterými létají vyspělé země EU, okamžitě zareagovaly a zajistily pro své klienty hotel. Němci, Rakušané, Angličané, Holanďané atd. se ve 23 hod. šli vyspat. Na letišti zůstalo 180 Čechů, kterým cestovky nezajistily nic. V odbavovací hale jsme se cítili jak trosečníci. Proč a nač jsme nevěděli, jedna paní povídala, že stroj má poruchu, druhá, že Řekové stávkují. Až s velkým zpožděním nás informoval rozhlas, že poletíme v 6:40. Nabídli nám zdarma vodu, rohlík a buchtu. Jinak káva 3:80, malé pivo 3:50, však ty ceny na letištích znáte.

Někdo by si stěžoval, že naše cestovky s námi jednají jak s občany druhé kategorie. My ne. Skoro celou noc jsme prozpívali. Takovou zábavu evropské národy na hotelu neměly. A prozradím vám něco, co neví ani Pavla Smetanová: letiště Korfu má dobrou akustiku.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.9. 2010