Blb je vlastně invalida

27. 9. 2010 / Bohumil Kartous

Tento snímek byl pořízen 22. 9. 2010 přibližně v 19:15 v podzemních garážích nákupního centra Nový Anděl. Luxusní sportovní auto parkuje na místě vyhrazeném pro invalidy, přičemž nebylo, což na fotografii zachyceno není, označeno požadovaným způsobem. Nebylo to poprvé, kdy jsem se s podobným případem setkal. Zajímavé na tom je, že se vždy jednalo o auta dokazující, jak dobře situovaný jejich majitel je.

Řeknete si možná, že je to projev tupé bezohlednosti, snobství povýšeného svými právy nad občanskou a vůbec společenskou rovnost, o bezmoc proti primitivitě vybavené ekonomickou mocí, nesnesitelnost bytí některých deviantních forem homo oeconomicus. Vyvarujte se ale předčasných závěrů. Je třeba sebrat dohromady maximum možných souvislostí, které je nutno zvážit, posoudit jejich vliv, a teprve poté soudit.

Vzali jste v úvahu, že ten člověk byl třeba ke svému činu přinucen okolnostmi? Vzali jste v úvahu také to, že takové souvislosti, jakkoliv se mohou zdát malicherné, banální a třeba i směšné, mohou zároveň v daném sociálním kontextu zcela radikálně proměňovat svůj význam a mohou se stávat zcela legitimními požadavky dané sociální komunity?

Vzali jste v potaz, že tlak na určitý způsob chování ze strany komunity může jedince přinutit k velmi nečekaným adaptačním procesům, které mohou mít i celospolečensky negativní dopad?

Možná jste nikdy nebyli v kůži člověka, který spěchá na nový film s nadějnou vycházející hvězdou showbusinessu do multikina, nebo třeba nutně potřebuje zvládnout hodinová muka u kadeřníka, aby mohl jít na zajímavý "event" bohaté firmy, nebo který se snaží porazit čas v závodu o životně důležitou schůzku před nadcházejícím golfovým turnajem...

Vím, tato zkušenost je natolik nepřenosná, že se empatie těžko nachází. Přesto prosím o shovívavost -- blb je ve své podstatě těžký invalida. A, abych nebyl obviněn z pouhého mudrlantství, navrhnu i řešení: vybavujme parkovací plochy dvěma, třemi místy pro invalidy navíc, jejichž piktogram bude kromě zavedené mezinárodní symboliky obsahovat i malý sporťáček (případně teréňáček). Vyjdeme vstříc našim postiženým spoluobčanům.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.9. 2010