BRITÁNIE:

Výstava pro penzisty ukázala obrovskou ekonomickou moc důchodců

19. 7. 2010

Pro politiky i pro podnikatele je nebezpečné ignorovat moc důchodců.

Horolezecká zeď má víc než 13 metrů, ale Jan Princová (72) se nebojí. S potěšením se zasměje, odloží kabelku, oblékne si bezpečnostní postroj, na hlavu si dá helmu a leze nahoru.

"Bylo to vynikající," poznamenává, poté, co dosáhla vrcholu a pak bez problémů slanila dolů. "Ještě jsem horolezectví nedělala. Ale deset let běhám a mám asi uvolněnější klouby než předtím. To asi pomohlo."

Pokud někdo chce potvrzení, že odchod do důchodu je opravdu začátkem nového života, měl o víkendu navštívit výstavu v londýnském výstavním středisku Olympia v Kensingtonu, píše deník Independent. Po dva dny obléhaly výstavu SKI (Spending the Kids Inheritance, Jak utratit dědictví pro děti) tisíce návštěvníků a desítky firem tu vystavovaly ve snaze zaujmout majitele "šedivých liber".

A britští důchodci mají hodně takových šedivých liber. Odhaduje se, že britští důchodci utratí ročně až 100 miliard liber. Žijeme déle a zdravěji a důchodci vyplňují svůj život činnostmi, které by byly před třiceti lety nemyslitelné.

Dvaašedesátiletá Susan Beckettová chodí tančit, třikrát týdně je v tělocvičně, plave a dělá tai či. Tony Clark, dvaašedesátiletý podnikatel v důchodu z Berkshiru nyní provozuje server LaterLife.com (pozdější život). Je to internetový magazín pro starší lidi. Zdůrazňuje, že možností pro lidi nad šedesát jsou stovky.

"Věc je ta, že odejít dnes do důchodu znamená, že před sebou máte 20 - 30 fyzicky zdravých let," zdůrazňuje. "Když se rozloučíte se zaměstnáním, najednou máte 40 - 50 hodin volného času týdně. Většina lidí se na to těší a mají to celé rozplánované, pro jiné jsou to děsivé vyhlídky."

Pro politiky i pro podnikatele je nebezpečné ignorovat moc důchodců. Před dvěma lety zaznamenala Británie pozoruhodný mezník. Poprvé se stalo, že v zemi žije více důchodců než dětí - 11.58 milionů mužů nad 65 a žen nad 60 a jen 11.62 milionů dětí pod 16 let.

V roce 2034 bude 22 procent britského obyvatelstva nad 65 let a průměrný věk v zemi bude 42 let. Z podnikatelského hlediska je to obrovský a lukrativní trh, avšak pozorovatelé varují, že se firmy dostatečně nesnaží oslovovat přímo starší zákazníky. Například firmy nejsou dosud schopny rozlišovat, že různí staří lidé mají různé požadavky. Někdo, komu je kolem šedesáti, uvažuje a utrácí zcela jinak než někdo, komu je kolem 80.

Z nedávné studie vyplývá, že největší spotřebitelský potenciál a nejvíce peněz na utrácení budou mít nyní lidé ve věku od 65 do 74 let.

I když většina návštěvníků výstavy v londýnské Olympii se zajímala o způsoby, jak utratit své peníze, jiní důchodci hledají zaměstnání. Roland Gee, čtyřiašedesátiletý bývalý podnikatel, nyní provozuje stránky Grey4Gold (Šediny pro zlato). Server dává dohromady lidi, kteří odešli do penze, s malými firmami, které hledají zaměstnance.

"Jsme pravděpodobně generace, která měla obrovské štěstí," konstatuje dvaašedesátiletá Maureen Sommerville, fanatička pro jógu. "Měli jsme lepší život než naši rodiče a pravděpodobně budeme mít i lepší život, než jaký budou mít naše děti."

Načež začne lézt po horolezecké zdi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 19.7. 2010