Svět oslavil dvaadevadesátiny Nelsona Mandely

19. 7. 2010

Bojovník proti apartheidu a bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela se v neděli dožil 92 let. Obdržel blahopřání světových lídrů a na soukromé oslavě v Johannesburgu také od svých pravnoučat. Mandela se vzhledem ke svému věku a životním osudům těší poměrně dobrému zdraví a tak může v klidu přihlížet i oslavám Mezinárodního dne Nelsona Mandely (Nelson Mandela International Day) věnovaného komunitní práci, jehož vznik iniciovali bývalý prezidenti Jimmy Carter a Martti Ahtisaari.

Skupina třiceti cyklistů, včetně amerického herce Morgana Freemana (hrál Mandelu ve filmu Invictus), absolvovala u příležitosti svátku cestu z Johannesburgu do Kapského města a po cestě se zapojila do veřejných prací.

OSN uspořádala oslavy na různých místech, od Zambie přes Súdán až po středoasijský Kazachstán. Ve španělském Madridu proběhl charitativní pochod.

Mandela byl někdejším rasistickým jihoafrickým režimem po dobu 27 let vězněn za odpor proti apartheidu - politickému systému důsledně oddělujícímu bělošskou menšinu (vesměs potomky holandských Búrů a Britů) od veškerého původního obyvatelstva a mj. bránícího Afričanům zastávat většinu veřejných funkcí. Mandela byl propuštěn v roce 1990, distancoval se od manželky prosazující rasové násilí a následně vedl s vládou rozhovory, které vyústily v roce 1994 v jeho zvolení prvním černým prezidentem.

Po skončení volebního období v roce 1999 Mandela odstoupil a v roce 2004 se stáhl i z veřejného života. Od té doby se na věřejnosti objevuje jen zřídka.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 19.7. 2010