Zemřela matka a do hrobu dána...

19. 7. 2010 / Miloš Kaláb

...siroty po ní zůstaly. Tyto úvodní verše z "Kytice" Karla Jaromíra Erbena mě napadly, když jsem četl velice zvláštní článek v novinách The Ottawa Citizen. V Ottawě právě probíhá Bluesfest. Lidé, kteří se vraceli z koncertu, narazili na ulici na tři chlapce ve věku 9, 11 a 13 roků, kteří hráli rock - a vybírali peníze. Nač?

To je otázka. Nač mohou takoví chlapci vybírat peníze? Jak se vlastně dali na dráhu pouličních hudebníků? Odpověď na tuto otázku je v titulku článku: "Zemřela matka a do hrobu dána..." Malí hudebníci jsou bratři Dubé z ottawské čtvrtě Orleans: 9-letý Quinn bubnuje, 11-letý Jan hraje na basovou kytaru a nejstarší 13-letý Liam je sólovým kytaristou. Začali spolu hrát a natáčet se na video, když byla jejich maminka Michele v nemocnici s rakovinou prsu, aby ji svou hrou těšili. Jenže maminka zemřela. Už jsou tomu dva roky, co je opustila.

Před půl rokem postihlo ničivé zemětřesení Haiti a bratři Quinn, Jan a Liam si uvědomili, že velice mnoho dětí na Haiti ztratilo své rodiče. Rozhodli se hrát proto, aby získali peníze na pomoc pro takové děti. Liam řekl, že chtějí pomoci haitským sirotkům a dát jim naději na lepší život. Hrávají na ulici Sparks (jen pro pěší) a na tržišti ve vnitřním městě. Vybírali peníze i na léčbu rakoviny prsu, ale jejich velkým cílem je pomoc Haiti. Jejich otec Rob Dubé sdělil novinářům, že jeho chlapci už odevzdali 83 tisíc dolarů kanadské dobročinné organizaci Feed the Children (Nasyťte děti). Když jejich výtěžek dosáhl částky 33 tisíc dolarů, jedna korporace jim přidala stejnou částku. Peníze jsou určeny pro sirotčinec House of Hope (Dům naděje) a pro dětskou nemocnici na Haiti.

Co bylo zvláštního na jejich hře po skončení koncertu Bluesfestu, bylo to, že se k nim přidala nějaká další skupina dospělých hudebníků právě vycházející z koncertu, když chlapci hráli Twist And Shout. Win Butler, Régine Chassagne a zbytek skupiny se přidal. Kdo to byl? Senzace indie-rocku - Arcade Fire. Prý to byl čistý spontánní rock 'n' roll, který strhnul kolemjdoucí. Bratři Dubé nikdy neviděli známou kapelu a ani jejich otec si neuvědomil, kdo se to přidal k jeho synům, zatímco obsluhoval aparaturu. Lidem, kteří poslouchali a fotografovali, tato situace připomínala slavné doby Beatles.

Naprostou shodou okolností pocházejí rodiče Régine Chassagne z Haiti. Ona sama se s kapelou Arcade Fire účastní na pomoci Haiti spoluprací s "Partnery ve zdraví" a s alternativní bankou Fonkoze. Tato banka pomáhá nejchudším občanům prostřednictvím Kanpe, což je kreolský výraz "Postavme se". Její program usnadní život 500 rodinám na Haiti po dobu 18 měsíců - sociální pracovníci pomáhají těmto rodinám najít práci a radí jim ohledně zdraví, výživy i vzdělání.

Tři mladí bratři mají velké plány. Již příští týden se objeví na pódiu samotného Bluesfestu. Chystají se vydat album, píší si svoje vlastní skladby a podle novin je naděje, že dosáhnou vrcholu v hudbě ještě před pubertou. A to všechno díky tomu, že chtěli potěšit svou těžce nemocnou maminku - a pomoci haitským sirotkům.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 19.7. 2010