Nezaměstnanost na Kubě

19. 7. 2010 / Fabiano Golgo

Kubánský prezident Raúl Castro šokoval národ, když v sobotu oznámil, že mnoho firem bude muset snížit počet svých zaměstnanců a že na seznamech osob, které si budou (bez pomoci státních úřadů) najít nové zaměstnání, se octne každý pátý zaměstnanec.

Před třemi měsíci Castro naznačil, že bude nutné začít propouštět, nemá-li Kuba udělat bankrot: "Víme, že jsou v zemi statisíce zbytečných zaměstnanců, placených ze státního rozpočtu, a někteří analytikové vypočítali, že počet zbytečných zaměstnanců přesáhl 1 milion," řekl Castro v televizi v dubnu. Dodal také, že pokud "lidé nebudou pociťovat nutnost pracovat, aby se uživili, bez pomoci státu, který je přehnaně paternalistický a iracionální, v lidech nikdy lásku k práci nevyvoláme". Na Kubě je asi 5 milionů zaměstnanců, z celkového počtu 11,2 milionů obyvatelů.

Bloggerka Yoani Sanchezová, průkopnice toho, čemu se říká "kubánská blogostroika" psala o těchto seznamech už před čtrnácti dny. Není tedy pravda, jak tvrdí kubánská propaganda a apologeti kubánské diktatury po celém světě, že si vymýšlí, aby poškodila svou zemi. Sanchezová je jako každý disident v jakékoliv diktatuře, informuje o pravdě, kterou stát chce před občany zakrývat. Proč se Castro a kubánská média o seznamech propouštěných zaměstnanců nezmínili už před čtrnácti dny, když už ty seznamy existovaly? Je zjevné, že se Castro rozhodl, že je nemožné utajovat před občany něco, co postihne skoro každou rodinu. Proto oficiálně zveřejnil informaci, která je už skoro měsíc realitou.

Yoani píše, že "asi 25 procent současných pracovních sil možná skončí na ulici, vezmeme-li v úvahu propouštění, které už probíhá. Některým zaměstnancům bylo oznámeno týden před tím, než jejich firmě došly peníze, že budou propuštěni, a to bez jakéhokoliv odškodného, z něhož by mohli žít při hledání nového zaměstnání."

Proto se castro také rozhodl změkčit předpisy týkající se malých domácích firem (Kubánci nyní smějí doma podnikat), dělat manikúru, provozovat holičství či autoopravnu. Tak mnoho Kubánců přežije bez závislosti na státu.

Propouštění je nyní obavou pro všechny Kubánce, protože škrty budou postiženi členové skoro každé rodiny, píše Sanchezová. Dodává, že od začátku července je běžné vidět před podniky davy zaměstnanců, kteří úzkostlivě hledají na seznamech propuštěných své jméno. Nikdo ale nesmí v ulicích proti propouštění demonstrovat.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 19.7. 2010