Znovu: není možno publikovat nepodložené spekulace

25. 1. 2010 / Jan Čulík

Nemohu souhlasit s názorem, že recenze Evy Hahnové, vydaná v sobotu v Lidových novinách, je věcná. Překvapuje mě, jak nízká má měřítka Adam Votruba. Zásadně není možno dělat to, co dělá paní Hahnové v recenzi v Lidovkách systematicky. Nesmí to dělat ani novinář, natož historik! Není možné spekulovat o věcech, o nichž nemám důkazy. Co je to za úroveň vytvářet insinuace, které se téměř rovnají - žalovatelnému - tvrzení, že autorka je snad nacistka! Když něco nevím, tak o tom nepíšu. Je mi líto, ale dělat cokoliv jiného je podlé a neetické.

Profesionální historik by měl vědět, že bez důkazů se v tisku spekulovat o něčem, co nevím, prostě nesmí.

Kromě toho, že je to neetické, je to také škodlivé pro celou diskusi: protože se v řečech o něčem, co v dané publikaci prostě není, rychle vzdálíme to horečnatého světa nerealistických vizí.

Co se týče tvrzení, že byl Masaryk převlékač kabátů, vřele doporučuji panu Votrubovi knížku Andrey Orzoffové, The Battle for the Castle: The Myth of Czechoslovakia in Europe 1914-1948 (Bitva o Hrad. Mýtus Československa v Evropě 1914-1948), (Oxford University Press, 2009), která to dokladuje na prostoru téměř 300 stran.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 25.1. 2010